Αψιμαχίες  μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας εκτυλίσσονται από νωρίς σήμερα στην πλατεία Ταξίμ με την κατάσταση να έχει βγει εκτός ελέγχου. Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες περάσαν τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί, επιχειρούν ρίχνοντας δακρυγόνα και επεμβαίνοντας με αντλίες νερού.

Η αστυνομία επιστρέφει έτσι στην πλατεία έπειτα από περίπου μία εβδομάδα με σαφή εντολή την εκκαθάριση της πλατείας Ταξίμ. Ωστόσο, οι διαδηλωτές που έχουν περιοριστεί πλέον μόνο στα πάρκα της πλατείας και στα γύρω στενά δεν αποχωρούν αλλά απαντούν στις επιθέσεις της Αστυνομίας με βόμβες μολότοφ στα οχήματα των ανδρών της αστυνομίας. Μάλιστα, ένα όχημα ρίψης νερού πήρε φωτιά λίγο μετά τις 10 το πρωί όταν διαδηλωτές έριξαν δεκάδες μολότοφ στο όχημα.
Την ίδια ώρα, ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζάπ Ταγίπ Ερντογάν εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, να περιοριστεί η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με ειδικό νόμο όταν πρόκειται «για περιπτώσεις όπου απειλείται η ειρήνη και η κοινωνική ηρεμία».

Το χρονικό της... εκκένωσης

Όλα άρχισαν στην πλατεία Ταξίμ μετά την εισβολή εκατοντάδων μελών των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, που πραγματοποίησαν επιχείρηση «εκκένωσης» της πλατείας ενώ σύμφωνα με τη Χουριέτ, υπάρχουν δύο τραυματίες.
Οι αστυνομικοί φορώντας κράνη και κρατώντας ασπίδες συγκεντρώθηκαν αρχικά γύρω από την πλατεία και στη συνέχεια άρχισαν να απομακρύνουν τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές.
Ταυτόχρονα, έκαναν χρήση δακρυγόνων και νερού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.
Η αστυνομία αφαίρεσε τα πανό που είχαν αναρτήσει οι διαδηλωτές στην πρόσοψη κτιρίου το οποίο βλέπει στην πλατεία, ενώ ο τοπικός κυβερνήτης δήλωσε ότι η αστυνομία δεν έχει πρόθεση να διαλύσει την διαδήλωση στο γειτονικό πάρκο Γκεζί.
«Στόχος μας είναι να απομακρύνουμε τα σύμβολα και τις φωτογραφίες πάνω από το άγαλμα του Ατατούρκ και πάνω στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ. Δεν έχουμε άλλο στόχο», έγραψε στο Twitter ο κυβερνήτης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού και πρόσθεσε: «Δεν θα αγγίξουμε το Πάρκο Γκεζί και το Ταξίμ».

Νέα νύχτα ταραχών στην Άγκυρα

Εν τω μεταξύ, για μία ακόμα νύχτα, η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων αργά τη Δευτέρα το βράδυ για να διαλύσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο κέντρο της Άγκυρας, και ενώ συμπληρώνεται η ενδέκατη ημέρα του μεγάλου κινήματος διαμαρτυρίας εναντίον της συντηρητικής ισλαμικής κυβέρνησης.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας επενέβησαν στην περιοχή κοντά στη λεωφόρο Τουναλί Χιλμί, μια αναβαθμισμένη περιοχή της τουρκικής πρωτεύουσας, η οποία ήταν κλειστή από τα οδοφράγματα που έστησαν οι διαδηλωτές.

Η περιοχή που σύμφωνα με μαρτυρίες είχε σε μεγάλο βαθμό μείνει ανεπηρέαστη από τις συγκρούσεις που χαρακτηρίζουν τις νύχτες της Άγκυρας από της 30η Μαΐου και μετά, δέχτηκε μεγάλο όγκο δακρυγόνων, αναγκάζοντας τους εστιάτορες να κλείσουν τα καταστήματα τους και τους πελάτες τους να τρέχουν για να αποφύγουν τα χημικά. 

Συνάντηση Ερντογάν με αντιπροσωπεία διαδηλωτών

Πάντως η κυβέρνηση Ερντογάν φαίνεται πως υιοθετεί τη λογική του «μαστιγίου και του καρότου» προκειμένου να κατευνάσει το βαρύ κλίμα που υπάρχει με τους διαδηλωτές χωρίς όμως να φανεί ότι υποχωρεί. 

Έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση εννέα ωρών και αφού ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο, ελήφθη η απόφαση, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν να συναντηθεί την Τετάρτη, 12 Ιουνίου, με εκπροσώπους των διαδηλωτών προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος συνεννόησης και να σταματήσουν οι ταραχές.

Αυτό είπε σε δηλώσεις του, προς τους δημοσιογράφους, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου, χωρίς ωστόσο να διευκρινήσει ποιοι θα είναι αυτοί οι εκπρόσωποι των διαδηλωτών.

Την ίδια ώρα, και παρά την επικείμενη συνάντηση του Ερντογάν με τους διαδηλωτές, η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθεί στο μέλλον τέτοιου είδους κινητοποιήσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρίντς, σε δημοσιογράφους σήμερα στην Άγκυρα, οι «παράνομες διαδηλώσεις δεν θα επιτρέπονται πλέον στην Τουρκία».newspost.