Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

"Η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης πρέπει να λειτουργεί μόνο στο Βορρά" - Αλήθειες για τα ΕΑΣ...



Γράφει ο 

Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος*



Στις 13 Νοεμβρίου 2013 κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που παρατείνει έως τις 31 Ιανουαρίου 2014 τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα των ΕΑΣ .Στην ίδια ολομέλεια της Βουλής απορρίφθηκε η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ που διασφάλιζε τα ΕΑΣ από ξαφνικό κλείσιμο «τύπου ΕΡΤ». 

Παρά τις διαβεβαιώσεις της αρμόδιας αναπληρώτριας Υπουργού Εθνικής Άμυνας κας Φώφη Γεννηματά για την συνέχιση λειτουργίας των ΕΑΣ η τρόικα επιμένει στις θέσεις της και δεν δέχεται το εναλλακτικό πρόγραμμα που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση. Τονίζει δε ότι η εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα δεν μπορεί να κάνει εξαγωγές και θέτει στην ελληνική κυβέρνηση το δίλημμα: Ή δραματική συρρίκνωση των ΕΑΣ ή άμεση εκκαθάριση της εταιρείας.

Πιο συγκεκριμένα η τρόικα θα αφίχθη στην Αθήνα και θα αρχίσει ένα νέο γύρο συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να επιτευχτεί πρόοδος στο θέμα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης του ύψους 1 δις ευρώ. Ολλανδός αλλά και ο Φιλανδός επίτροπος Ολι Ρεν αναφέρθηκαν επίσης στην δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση όπως τους ενημέρωσε ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας. Η τρόικα πάντως εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να προτείνει στην ελληνική πλευρά να λάβει υπ' όψιν εναλλακτικά σχέδια ,είτε προς την κατεύθυνση της περαιτέρω σημαντικής συρρίκνωσης για να καλυφθούν οι ανάγκες της ελληνικής εθνικής άμυνας οπότε μπορεί να εφαρμοστεί το άρθρο 346 του Κοινοτικού Δικαίου, είτε προς την κατεύθυνση της άμεσης εκκαθάρισης .Οι περιορισμοί που η τρόικα βάζει για την νέα εταιρεία που θα προκύψει είναι ότι πρέπει να εξυπηρετεί μόνο τις ελληνικές αμυντικές ανάγκες, να έχει συρρικνωθεί δραστικά ,να μην είναι σε καμία περίπτωση ζημιογόνα, το διάδοχο σχήμα να μην παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία, να μην λαμβάνει κρατική επιχορήγηση και η βιωσιμότητα της νέας εταιρείας να αποδειχθεί εντός περιόδου 24 μηνών.

Στο σημείο αυτό πρεπει να τονισθεί ότι η πορεία της ανωτέρω εταιρείας τα τελευταία χρόνιαείναι αντιπροσωπευτική της γενικότερης κατάστασης στον χώρο των αμυντικών βιομηχανιών και αποτελεί ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα της στρατηγικής αφασίας στην οποία είχαν περιέλθει οι πολιτικοί προϊστάμενοι των συναρμόδιων υπουργείων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ενα χρόνο μετά από τον σχηματισμό κυβέρνησης Σαμαρά τα Υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας δεν ελάμβαναν πρωτοβουλία και άφηναν τα ΕΑΣνα αργοπεθαίνουν. Όσο αφορά την συνέχιση λειτουργίας των ΕΑΣ ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ο οποίος τοποθετήθηκε μετά από πολύμηνη καθυστέρηση στις 25 Ιουλίου 2013 δήλωνε ότι η επιχείρηση μπορεί να λειτουργήσει από την εξασφάλιση συμβολαίων όπως αυτού με την αμερικανική εταιρεία ΑΤΚ για το πρόγραμμα παραγωγής πυρομαχικών διαμετρήματος 40 χλστ. για τα AC-130 Gunship της Αεροπορίας των ΗΠΑύψους 220 εκατ. Δολαρίων.
Επίσης σύμφωνα με δελτίο τύπου των εργαζομένων μπορεί να λειτουργήσειπαράλληλα και το πρόγραμμα παραγωγής φυσιγγίων διαμετρήματος 5,56 χλστ ύψους 30 εκατ. δολαρίων που επιθυμεί να αναθέσει η αμερικανική εταιρία στα ΕΑΣ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει επαναληπτικές παραγγελίες που σε βάθος χρόνου μπορεί να φτάσουν στο ύψος των 158 εκατομμυρίων φυσιγγίων αξίας άνω των 60 εκατ. δολαρίων. Ας σημειωθεί ότι και για τα δύο προγράμματα η αμερικανική εταιρεία ATK είχε ήδη διασφαλίσει στο 100% χρηματοδότηση τους .


Οι προθέσεις της Τρόικας είναι σταθερές και θέλουν να συρρικνώσουν η να βάλουν λουκέτο σε αυτά τα ετοιμοθάναταΕΑΣ γιατί γνωρίζουν ότι αν υπάρξει ελάχιστη σοβαρότητα και σχέδιο μπορούν να αναστηθούν. Και οι Ευρωπαίοι αυτό δεν το θέλουν. Η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης πρέπει να λειτουργεί μόνο στο Βορρά.



Ενώ τα παραπάνω δείχνουν ότι με σοβαρή διοίκηση και σχέδιο τα ΕΑΣ μπορούν να επαναλειτουργήσουν δυο γραμμές παραγωγής με τα μηχανήματα και το προσωπικό έτοιμο, υπάρχουν κάποιοι που εμποδίζουν αυτή την επαναλειτουργία. Η εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι ταΕΑΣ αποτελούν φιλέτο όχι μόνο για την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν (600 στρέμματα) στην Ελευσίνα στο Λαύριο, στο Αίγιο και φυσικά στον Υμηττό, τα οποία μαζί με την υπόλοιπη ακίνητη περιουσία των ΕΑΣ εκτιμώνται σε εκατομμύρια ευρώ αλλά και για τις γραμμές παραγωγής πυρομαχικών και οπλισμού που μπορεί να υλοποιήσει. Ενδεικτικά αναφέρονται το νέο τυφέκιο πεζικού 5.56 χλστ ,το νέο πιστόλι USP 9 χλστ για τιςένοπλες δυνάμεις και σώματα ασφαλείας ,τα πυρομαχικά 40 χλστ και 5,56 χλστ. τηςΑΤΚ. Στο μέλλον μπορεί να ξεκινήσουν ηνέα γραμμή παραγωγής βλημάτων 120 χλστ για τις ανάγκες των ελληνικών αρμάτων μάχης LEO-2 HEL και πιστοποιημένη γραμμή καταστροφής ληγμένων πυρομαχικών μοναδική στα Βαλκάνια με κέρδη εκατομμυρίων ευρώ.


Σε αντίθεση με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα στην Τουρκία η κυβέρνηση Ερντογάν δαπανά μέχρι σημείου σπατάλης χρήματα για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας. Αν και αυτή η σπατάλη είναι ένα τεράστιο ρίσκο οι δείκτες εξαγωγών των τουρκικών αμυντικών βιομηχανιών δείχνουν ότι υπάρχουν αποτελέσματα. Οι εξαγωγές της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας από 961 εκατ. δολάρια που ήταν το 2011, εκτοξεύτηκαν στα 1,29 δις δολάρια το 2012, ενώ εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 1,5 δις δολάρια το 2013.


Οι προθέσεις της Τρόικας είναι σταθερές και θέλουν να συρρικνώσουν η να βάλουν λουκέτο σε αυτά τα ετοιμοθάνατα ΕΑΣ γιατί γνωρίζουν ότι αν υπάρξει ελάχιστη σοβαρότητα και σχέδιο μπορούν να αναστηθούν. Και οι Ευρωπαίοι αυτό δεν το θέλουν. Η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης πρέπει να λειτουργεί μόνο στο Βορρά. 


Κανείς δεν θέλει να πιστέψει ότι θα επικρατήσει ο σχεδιασμός της τρόικας για την διάλυση-συρρίκνωση κάθε εθνικού χαρακτήρα αμυντικής βιομηχανίας και η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι γνωρίζει τον στρατηγικό χαρακτήρα της Αμυντικής Βιομηχανίας και το πόσο στενά συνδεδεμένη είναι με την εθνική άμυνα και ασφάλεια της χώρας.

*Ο Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος είναι Ταξίαρχος(ε.α). 
Αναλυτής Αμυντικών Θεμάτων

ΜΑ Διεθνείς Σχέσεις –Phd. Επιχειρησιακή Οργάνωση. 








onalertgr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com