Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

ΗΠΑ: «Φρένο» στη στρατιωτική βοήθεια προς το Κάϊρο ...





Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αναστείλουν την εκταμίευση του μεγαλύτερου τμήματος της στρατιωτικής βοήθειας που προσφέρουν στην Αίγυπτο, σε αντίποινα για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ του ανατραπέντα προέδρου της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι, δήλωσαν σήμερα Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Με βάση αυτήν την απόφαση δεν θα πραγματοποιηθεί η παράδοση των ελικοπτέρων Apache, των καταδιωκτικών αεροσκαφών F-16 και των αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams στις ένοπλες δυνάμεις του Καΐρου, σύμφωνα με πηγές που δεν θέλησαν να κατονομασθούν, αλλά επιβεβαίωσαν τα δημοσιεύματα στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που είχαν παρουσιασθεί νωρίτερα.
Απεναντίας, θα συνεχισθεί απρόσκοπτα η συνεργασία των δύο χωρών σε ό,τι αφορά τα θέματα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές.
Η επίσημη ανακοίνωση αυτής της απόφασης αναμένεται να γίνει εντός των προσεχών ημερών, όμως οι αμερικανικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν πως οι παραδόσεις βαρέος στρατιωτικού υλικού προς την Αίγυπτο έχουν σταματήσει από τις 3 Ιουλίου κι από την ανατροπή του Μόρσι από τον στρατό. «Είναι αρκετοί μήνες τώρα που δεν έχει παραδοθεί τίποτε», τόνισαν.
Ήδη από το ξεκίνημα της στιβαρής και συχνά αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων υπέρ του Μόρσι, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα δέχεται έντονες πιέσεις για να διακόψει την βοήθεια που χορηγεί καθ’ έτος στο Κάιρο. Αυτή η συνδρομή ανέρχεται σε 1,55 δισεκ. δολάρια , εκ των οποίων το 1,3 δισεκ. διατίθεται στον αιγυπτιακό στρατό, ενώ τα 250 εκατ. δολάρια αποτελούν το οικονομικό σκέλος της βοήθειας.
Χθες βράδυ, ο Λευκός Οίκος είχε αρνηθεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για διακοπή της βοήθειας αυτής: «οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι αναστέλλουμε το σύνολο της παρεχόμενης στρατιωτικής βοήθειας στην Αίγυπτο είναι ψευδείς», τόνισε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Κέιτλιν Χέιντεν, εξηγώντας πως η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις προθέσεις της εντός των προσεχών ημερών.
Απόψε, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ είπε ότι η όποια απόφαση πάρει η Ουάσινγκτον σχετικά με τη βοήθεια θα ανακοινωθεί μετά τις αναγκαίες διπλωματικές διακοινώσεις και την ειδοποίηση του Κογκρέσου.
Ο Κάρνεϊ σημείωσε και αυτός πως η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου.




defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com