Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟ "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΣΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΕΡΧΕΤΑΙ...ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ!!!





Κύμα φυγής στη σύνταξη από τους ασφαλισμένους –το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί προς τα τέλη του έτους- προκαλούν οι επερχόμενες από το 2014 μειώσεις στο εφάπαξ αλλά και στις επικουρικές συντάξεις κατά 20%. Οι ασφαλισμένοι τρέχουν να
βγουν στη σύνταξη ενόψει των επικείμενων αλλαγών, οι οποίες αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις.

«Πράγματι», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής) Θανάσης Καποτάς, «οι ασφαλισμένοι που έχουν τις προϋποθέσεις σπεύδουν μαζικά να συνταξιοδοτηθούν εν όψει των ανατροπών σε εφάπαξ και επικούρηση το νέο έτος». Υπάρχουν –προσθέτει- «και περιπτώσεις ασφαλισμένων οι οποίοι σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν με αναστολή της σύνταξης». Σημειώνεται ότι εκτός από το εφάπαξ το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει υπολογισμό στα επίπεδα του ΙΚΑ των ασφαλίστρων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες και περαιτέρω μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΙΚΑ από το 2014 έως το 2016, μαζί με την κατάργηση των κοινωνικών πόρων.

Πάντως, κρίσιμη θα είναι η επόμενη επίσκεψη της τρόικας, καθώς αν δεν καλυφθεί η μαύρη τρύπα, θα τεθεί θέμα νέων παρεμβάσεων στις καταβαλλόμενες συντάξεις. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση χρεών δεν αποδίδει καρπούς, καθώς αναμένεται να εισπράττονται 30 και όχι 100 εκατομμύρια τον μήνα. Θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν έχει αποκλειστεί να γίνουν νέες περικοπές στις συντάξεις, καθώς η τρόικα έχει καταστήσει σαφές πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση και επομένως τα ταμεία θα πρέπει να βρουν τρόπο να καλύψουν τα ελλείμματα.

Ειδικά για τα εφάπαξ βοηθήματα, αναμένεται να επιβληθούν νέες μειώσεις 20% κατά μέσο όρο από το 2014 (τα εφάπαξ έχουν ήδη μειωθεί από 2% έως και 83% ανά Ταμείο) βάσει των μνημονικών δεσμεύσεων. Η νέα περικοπή θα αφορά όσους συνταξιοδοτούνται από 1/1/2014 και το σύνολο των ασφαλισμένων (δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του κάθε ταμείου. Οι αλλαγές θα επηρεάσουν κατά κύριο λόγο τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς μέχρι το τέλος του έτους θα έχει εξαντληθεί η έκτακτη χρηματοδότηση που δόθηκε στο ταμείο Πρόνοιας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά να δρομολογηθούν νέες ανατροπές στο καταβαλλόμενο εφάπαξ (που έχει ήδη μειωθεί κατά 38%). Ενδεικτικά αναφέρεται πως τα ετήσια έσοδα του ταμείου αρκούν για την έκδοση περίπου 8.000 βοηθημάτων, ενώ ήδη εκκρεμούν 35.000 αιτήσεις.

Αν δεν βρεθεί ζεστό χρήμα, θα πρέπει είτε να μειωθεί εκ νέου το βοήθημα, είτε να εκτιναχθεί ο χρόνος αναμονής έως και στα τέσσερα έτη.






ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com