Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Σουηδός ΥΠΕΞ : Η Ρωσία εφαρμόζει «οικονομικό πόλεμο» στα κράτη της ανατολικής Ευρώπης!!!







Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ προειδοποίησε τη Ρωσία ότι «πιέζει» τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως την Αρμενία , την Γεωργία και την Μολδαβία να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση , ζητώντας παράλληλα ο ίδιος από την ΕΕ να αναπτύξει μια στρατηγική για να «αντισταθεί» στην πολιτική της Μόσχας .
«Αυτό που έχουμε δει κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων είναι σκληρή ρωσική «πίεση» έναντι των χωρών της ανατολικής Ευρώπης , ένα νέο είδος «πίεσης» που δεν έχουμε ξαναδεί στην Ευρώπη για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Μπιλντ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους το Σάββατο .
Αναφερόμενος στην μετα-σοβιετική περίοδο ο Σουηδός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «κράτη όπως η Ουκρανία, η Λευκορωσία , η Μολδαβία , το Αζερμπαϊτζάν , η Αρμενία και η Γεωργία, υποστηρίζονται «θερμά» από την ΕΕ να πραγματοποιήσουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του λεγόμενου προγράμματος « Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης» .
«Βλέπω ότι απειλούν τη Μολδαβία με την διακοπή της παροχής φυσικού αερίου , καθώς και με μπλοκάρισμα των εξαγωγών οίνου », δήλωσε ο Μπιλντ . «Αυτό είναι οικονομικός πόλεμος» κατέληξε ο ίδιος .
Ο Μπιλντ Ισχυρίζεται ότι η Ρωσία εκμεταλλεύεται τη διεθνή συγκυρία με επίκεντρο την Συρία για να «πιέσει αθόρυβα » όλα τα μετα-σοβιετικά κράτη.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία προειδοποίησε ότι την Μολδαβία για την φιλοευρωπαϊκή της στάση η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο «δαπανηρή ενεργειακή σχέση» με το μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου, τη Ρωσία . Ο Dimitry Rogozin , ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός , είπε σε επίσκεψη του στη Μολδαβία ότι «τα αποθέματα ενέργειας είναι σημαντικά για την πορεία μιας χώρας προς το χειμώνα και ελπίζω ότι δεν θα «παγώσει» κανένας».
Οι ηγέτες της Μολδαβίας δήλωσαν ότι δεν θα αλλάξουν την πορεία τους προς διεύρυνση του εμπορίου τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση .
Τον Νοέμβριο, η ΕΕ θα πραγματοποιήσει σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους , συζητώντας τις νέες συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με τις πρώην σοβιετικές χώρες .
Η Ρωσία από την πλευρά της επέκρινε την « Ανατολική Εταιρική Σχέση» ως μια προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή και τις ενεργειακές προοπτικές για πετρέλαιο . Η Σουηδία , από κοινού με την Πολωνία, απορρίπτουν τις ρωσικές κατηγορίες .
«Μπορούμε να έχουμε καλές σχέσεις με τη Μόσχα η οποία εξακολουθεί να είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας» δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Frans Timmermans στο Βίλνιους, «Δεν καταλαβαίνω γιατί μερικοί άνθρωποι στη Μόσχα φαίνεται να πιστεύουν ότι υπάρχει μόνο μία επιλογή για μερικές χώρες».
http://www.thelocal.se/50142/20130909/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com