Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Η Συρία αποδέχθηκε την πρόταση της Ρωσίας για έλεγχο ...





Η Συρία δέχθηκε την πρόταση της Ρωσίας να θέσει υπό διεθνή έλεγχο το χημικό της οπλοστάσιο για να αποφύγει μια στρατιωτική επέμβαση από τη Δύση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Νωρίτερα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τη Συρία να θέσει υπό διεθνή έλεγχο το χημικό της οπλοστάσιο, ώστε να αποφευχθεί τελικά η στρατιωτική επέμβαση στη χώρα.
«Καλούμε τους Σύρους αξιωματούχους όχι μόνο να δεχθούν να θέσουν υπό διεθνή έλεγχο τα αποθέματα των χημικών τους όπλων και στη συνέχεια να τα καταστρέψουν, αλλά επίσης να εντάξουν τη χώρα τους στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων», δήλωσε ο Λαβρόφ, λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Σύρο ομόλογό του, Ουάλιντ Μουάλεμ, στη Μόσχα. «Ήδη κάναμε αυτή την πρόταση στον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ που βρίσκεται στη Μόσχα και αναμένουμε μια άμεση και θετική απάντηση», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.
Ο Λαβρόφ έκανε αυτές τις δηλώσεις λίγο αφού ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζον Κέρι, είχε δηλώσει ότι ο Άσαντ θα μπορούσε να αποτρέψει μια στρατιωτική επίθεση από μέρους της διεθνούς κοινότητας, εάν παρέδιδε όλο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αλλά πρόσθεσε πως δεν θεωρεί ότι ο Σύρος πρόεδρος προτίθεται να πράξει κάτι τέτοιο.
«Θα ρίξουμε μία γερή ματιά» στη ρωσική πρόταση, σημείωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποσαφηνίζοντας όμως πως οι τελευταίες εξελίξεις καταδεικνύουν την ανάγκη έγκρισης στρατιωτικής δράσης από το Κογκρέσο, καθώς η απειλή στρατιωτικής επέμβασης είναι το «πλαίσιο» στο οποίο κατατέθηκε η πρόταση της Μόσχας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξετάσουν ενδελεχώς την πρόταση της Ρωσίας να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, όπως δήλωσε τη Δευτέρα η αναπληρώτρια του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρί Χαρφ, εκφράζοντας ωστόσο την «ανησυχία» της Ουάσιγκτον πως αυτή η πρόταση ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί ως μία «τακτική καθυστέρησης» από την πλευρά της Μόσχας και της Δαμασκού.
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ακόμα ότι διαφωνούν με το ρωσικό αίτημα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να αναλύσει τους πιθανούς κινδύνους που θα προκύψουν από ένα ενδεχόμενο πλήγμα εναντίον ενός συριακού αντιδραστήρα στη διάρκεια στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.
Aπό την πλευρά του ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι θα υπάρξουν αντίποινα αν οι ΗΠΑ επιτεθούν στη χώρα του, επισημαίνοντας ότι αν υπάρξουν στρατιωτικά πλήγματα, οι Αμερικανοί μπορούν «να περιμένουν τα πάντα».
«Θα πρέπει να περιμένετε τα πάντα», σε περίπτωση που υπάρξει στρατιωτική επέμβαση εναντίον της Συρίας, δήλωσε ο Άσαντ στη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS. «Η (συριακή) κυβέρνηση δεν είναι ο μόνος παράγοντας στην περιοχή.
Υπάρχουν διάφορες πλευρές, διάφορες θρησκευτικές ομάδες, διάφορες ιδεολογίες», πρόσθεσε ο σύρος πρόεδρος.



newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com