Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Μαζί ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές.



Οριστική η απόφαση του Αντ. Σαμαρά- Τι επιδιώκει


Οριστική φαίνεται πως είναι η απόφαση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, για την ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών σε ένα χρόνο.
Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του Newsbomb, την επιλογή αυτή έκανε ο πρωθυπουργός πριν λίγες μέρες και είναι φυσικά σε γνώση του στενού επιτελείου του.
Όπως είναι γνωστό, η διεξαγωγή των ευρωεκλογών γίνεται ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. Και είναι προγραμματισμένες για το τέλος του Μάη του 2014.
Την ίδια περίπου περίοδο πρέπει να διεξαχθούν (πρόωρα) και οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, σύμφωνα με σχετικό νόμο του Γ. Ραγκούση, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών.
Κατεβλήθη προσπάθεια απ' το ΠΑΣΟΚ να πάνε πίσω κατά ενάμισι (!) περίπου χρόνο οι αυτοδιοικητικές εκλογές με αλλαγή του νόμου αυτού, για λόγους ευνόητους. Το ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται ότι, όπως είναι τώρα διαμορφωμένοι οι συσχετισμοί κινδυνεύει να υποστεί μια εκλογική συντριβή, ενώ στις αντίστοιχες εκλογές του φθινοπώρου του 2010 είχε κερδίσει τους περισσότερους μεγάλους δήμους (ελέγχει την ΚΕΔΕ) και 8 απ' τις 13 περιφέρειες.
Αυτή η πρόταση του Βενιζέλου είν' αλήθεια πως απασχόλησε το επιτελείο του Αντ. Σαμαρά, που επίσης έβλεπε τον κίνδυνο να κερδίσει αρκετούς δήμους, περιφέρειες κι εντυπώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο επικράτησαν τελικά νέες σκέψεις στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Και η πρόταση Βενιζέλου απορρίφθηκε.
Στη συνέχεια υπήρξε προβληματισμός, αν θα έπρεπε να διεξαχθούν ταυτόχρονα οι αυτοδιοικητικές εκλογές με τις ευρωεκλογές ή να γίνουν σε ξεχωριστές ημερομηνίες.
Και κατέληξαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στην ταυτόχρονη διεξαγωγή.
Το βασικό κριτήριο που οδήγησε σε αυτή την τελική επιλογή ήταν ότι υπάρχει κίνδυνος στις ευρωεκλογές που η ψήφος είναι πιο «χαλαρή» και πιο εύκολα εκφράζεται η οργή των ψηφοφόρων, να υποστεί ήττα η Ν.Δ., να εξαφανιστεί εκλογικά το ΠΑΣΟΚ, να συρρικνωθεί η ΔΗΜΑΡ και να ενισχυθούν αντίθετα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα νομιμοποίησης στην τρικομματική κυβέρνηση.
Με την ταυτόχρονη διεξαγωγή και των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών το Μαξίμου προσδοκά, ότι μπορεί να κάνει συμμαχίες με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τέτοιες που να οδηγήσουν σε κέρδη σε δήμους και περιφέρειες, με αποτέλεσμα να αποσβεσθούν οι κραδασμοί της –πιθανής- ήττας στις ευρωεκλογές, να «ισοφαριστούν» τρόπον τινά οι εντυπώσεις και να μειωθεί το πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης.
Αυτό –επαναλαμβάνουμε- προϋποθέτει συνεργασίες ευρείας κλίμακας με τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους.
Το επιτελείο του Αντ. Σαμαρά προσδοκά, ότι αυτό δεν θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αφού δεν έχουν κάποια άλλη σοβαρή εναλλακτική ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να αποφύγουν ένα εκλογικό στραπάτσο.
Επιπλέον μια τέτοια πρωτοβουλία θα διευκολυνθεί εφόσον η Ν.Δ. παραχωρήσει σε κάποια στελέχη των δύο κομμάτων τη θέση του επικεφαλής αυτών των συνδυασμών «συνεργασίας».
Σε αυτά τα πλαίσια, για παράδειγμα, «παίζει» η υποψηφιότητα Σγουρού για την περιφέρεια Αττικής, όπως σας έχει ενημερώσει το Newsbomb.
Τέτοιες «παραχωρήσεις» είναι διατεθειμένος να κάνει και σε άλλες περιπτώσεις ο πρωθυπουργός, ώστε να διευκολύνει τη «συνεργασία» για τους λόγους που προαναφέραμε.
Αλλά σε καμιά περίπτωση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, δεν πρόκειται να στηριχτούν οι Καμίνης σε Αθήνα και Μπουτάρης σε Θεσσαλονίκη.


newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com