Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

"ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ " ΓΙΑ 7,4 ΕΚΑΤ. ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ!!!


Σε πλήρες φακέλωμα 4,2 εκατομμυρίων ενεργών ασφαλισμένων και 3.2 εκατομμυρίων συνταξιούχων προχωρεί η Κυβέρνηση κατ’ απαίτηση της Τρόϊκα μέσω της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής του... 


Υπουργείου Εργασίας προκειμένου να εκπονήσει άμεσα αναλογιστικές μελέτες σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία σχετικά με τη βιωσιμότητα τα ερχόμενα χρόνια του συνταξιοδοτικού συστήματος στη χώρα μας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έρχονται αυξήσεις στις εισφορές και περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις, ώστε τα ασφαλιστικά ταμεία, τα περισσότερα από τα οποία σήμερα βρίσκονται στο κόκκινο, να καταφέρουν να ορθοποδήσουν καθώς τα επόμενα χρόνια περιορίζεται αισθητά η κρατική χρηματοδότηση που σήμερα φθάνει τα 12,8 δις ευρώ. Με δύο άκρως εμπιστευτικά έγγραφα που απέστειλε η Εθνική Αναλογιστική Αρχή στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στις 24.04.2013 και 29.05.2013 αιτείται από την Ανεξάρτητη Αρχή την άδεια ώστε να προχωρήσει στη συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων για 7,4 εκατ. ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Τα στοιχεία αυτά ζητεί να τα λάβει από όλους τους φορείς (φορείς κοινωνικής ασφάλισης όπως ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το Υπουργείο Εσωτερικών κ.λπ.) με σκοπό όπως αναφέρει να προχωρήσει στη σύνταξη αναλογιστικής έκθεσης την οποία θα παραδώσει στη Τρόϊκα, όπως επιτάσσει το μνημόνιο, προκειμένου να γίνει κρίση των αποτελεσμάτων της. Έτσι σε όποια ασφαλιστικά ταμεία εντοπισθούν τεράστιες αποκλίσεις και κριθούν ότι βρίσκονται στο κόκκινο θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων αλλά και σε νέες περικοπές των συντάξεων ώστε να αντέξει το ασφαλιστικό σύστημα.

Πρόκειται για ένα πρωτοφανές φακέλωμα για εκατομμύρια ενεργούς ασφαλισμένους και συνταξιούχους καθώς από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ζητούνται για επεξεργασία τα πάντα, από το γενεολογικό δέντρο ενός ασφαλισμένου μέχρι την οικονομική του κατάσταση. Ειδικότερα για τους ενεργούς ασφαλισμένους η Εθνική Αναλογιστική Αρχή ζητεί: ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, Αριθμό Μητρώου, φύλο, Ημερομηνία γέννησης, οικογενειακή κατάσταση, ημερομηνία ασφάλισης στο φορέα, ημερομηνία πρώτης ασφάλισης, ένδειξη κοινά – βαρέα – υπερβαρέα, ασφαλιστική κλάση ή κατηγορία, συνολικό ετήσιο μισθό, συνολικό ετήσιο ασφαλιστέο μισθό, σύνολο ετήσιων καταβληθεισών εισφορών, ένδειξη κατώτατου μισθού, πληρωτέους μήνες έτους, πληρωθέντες μήνες έτους, πληρωτέους μήνες καριέρας, πληρωθέντες μήνες καριέρας, προγενέστερο φορέα ασφάλισης διαφορετικό από τον τρέχοντα, ένδειξη παλαιός / νέος, ένδειξη νεοεισερχόμενος, ενεργός / ανενεργός, ημερομηνία διακοπής, αιτία κατάστασης σε περίπτωση ανενεργού, ένδειξη επανεισερχόμενος, ημερομηνία γέννησης συζύγου, αριθμό τέκνων, ημερομηνία γέννησης πρώτου τέκνου, ημερομηνία γέννησης δεύτερου τέκνου.

Για τους συνταξιούχους ζητούνται: ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, αριθμό μητρώου, φύλο, ημερομηνία γέννησης, οικογενειακή κατάσταση, ημερομηνία γέννησης συζύγου, ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης, είδος σύνταξης (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) , σχέση με τον θανόντα, τελευταίο ετήσιο μισθό πριν την συνταξιοδότηση, ετήσια σύνταξη, κρατήσεις ν.3986/2011, ν.4024/2011, ν.4051/2012, ν.4093/2012, προστατευόμενα μέλη, ημερομηνία γέννησης πρώτου μέλους, ημερομηνία γέννησης δεύτερου μέλους, συνταξιούχος κατώτατου ορίου, ένδειξη νέος συνταξιούχος έτους, ενεργός / ανενεργός, ημερομηνία διακοπής, αιτία κατάστασης σε περίπτωση ανενεργού, ένδειξη επανεισερχόμενου.

Τα στοιχεία αυτά όπως επικαλείται η Εθνική Αναλογιστική Αρχή είναι αναγκαία ώστε να γίνει ταυτοποίηση του ασφαλισμένου / συνταξιούχου όσον αφορά την προϋπηρεσία, την κινητικότητα ανά φορέα, το πλήθος των συνταξιούχων κ.λπ. Αναφέρει επίσης ότι «οι απαιτήσεις και οι προδιαγραφές για την εκπόνηση των προαναφερθεισών μελετών αλλά και οι παράμετροι που πρέπει να εμφανίζονται στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων τίθενται από το «EURO AGEING WORKING GROUP» του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. και αναπροσαρμόζονται με την πάροδο των ετών αλλά και με τις εκάστοτε ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση οι αναλογιστικές μελέτες που εκπονούνται από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή ελέγχονται από εκπροσώπους του AWG και εφόσον εγκριθούν τότε γίνονται αποδεκτές από την ΤΡΟΙΚΑ και γίνεται χρήση των αποτελεσμάτων τους».

Το αίτημα της Αναλογιστικής Αρχής θα εξετασθεί από την ολομέλεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες εκφράζονται επιφυλάξεις για την παροχή άδειας τέτοιων δεδομένων αρκετά από τα οποία αποτελούν προσωπικά δεδομένα. Πάντως στην περίπτωση που η Αρχή δώσει την έγκρισή της εξετάζεται η επεξεργασία των δεδομένων από την Αναλογιστική Αρχή να προβλεφθεί και με νομοθετική διάταξη ενώ η αποστολή των στοιχείων από τους φορείς να σταλούν με μέτρα ασφαλείας. Ειδικότερα οι φορείς δεν πρέπει να στείλουν τον κοινό κωδικό ΑΜΚΑ και ΑΦΜ αλλά να εφαρμόσουν συγκεκριμένη τεχνική ψευδο-ανωνυμοποίησης, μέσω της κρυπτογράφησης των αναγνωριστικών με χρήση μυστικού κλειδιού. Επιπλέον η αποστολή των στοιχείων θα πρέπει να γίνεται με χρήση οπτικών μέσων (CD, DVD), σε κρυπτογραφημένη μορφή.
Θάνος Πασχάλης
(από την Ελευθεροτυπία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com