Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Πίσω ολοταχώς η αστυνομία υπό το φόβο τουρκικής “Άνοιξης” - Χιλιάδες συρρέουν στην πλατεία των άγριων επεισοδίων...



Eρντογάν: Σταματήστε τώρα τις διαδηλώσεις
- Γκιουλ: Ιδιαίτερα ανήσυχος για τα εκτεταμένα επεισόδια σε όλη την Τουρκία
- Πάνω από 40.000 διαδηλωτές βρίσκονται στην πλατεία Ταξίμ τηςΚωνσταντινούπολης
- Ερωτήματα και απαντήσεις για τις πρωτοφανείς ταραχές
- Αποκλειστικά... ΒΙΝΤΕΟ και ΦΩΤΟ από τα επεισόδια και τα οδοφράγματα 



Ανησυχητικές διαστάσεις έχουν λάβει οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης στην Κωνσταντινούπουλη και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας. Ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ απηύθυνε έκκληση να επικρατήσει η "λογική" και η "ηρεμία" σήμερα, δεύτερη ημέρα των βίαιων διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης. "Πρέπει όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα απέναντι στις διαδηλώσεις αυτές, οι οποίες έχουν προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις", τόνισε ο τούρκος πρόεδρος καλώντας την αστυνομία να ενεργήσει "με μέτρο".



Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδέχθηκε ότι η αστυνομία σε ορισμένες περιπτώσεις ενήργησε με "ακραίο" τρόπο για να καταστείλει τις βίαιες διαδηλώσεις. "Είναι αλήθεια ότι έγιναν λάθη και ακραίες ενέργειες από την πλευρά της αστυνομίας. Οι αναγκαίες προειδοποιήσεις έγιναν", τόνισε.

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία αποχώρησε σήμερα το απόγευμα από την πλατεία Ταξίμ, την οποία κατέκλυσαν αμέσως χιλιάδες διαδηλωτές.

Από χθες, Παρασκευή, οι δυνάμεις της τάξης είχαν λάβει θέσεις στην πλατεία απαγορεύοντας στους διαδηλωτές την πρόσβαση σ΄αυτήν και διαλύοντας όλες τις συγκεντρώσεις. 

 

Η εκτεταμένη χρήση βίας από την αστυνομία προκάλεσε οργή και κατά χιλιάδες οι κάτοικοι της Πόλης κινούνται από το πρωί προς την πλατεία, ενώ συγκεντρώσεις συμπαράστασης πραγματοποιούνται σε διάφορες άλλες πόλεις. Η κυβέρνηση φαίνεται να υποχωρεί, αφού λίγο μετά τις 3.30, οι αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν να αποχωρούν από την πλατεία.

Η χτεσινή μέρα ήταν ιδιαίτερα σημαντική, αφού από τις πέντε το πρωί η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Τραυματίστηκαν δώδεκα άτομα, σύμφωνα με τις αρχές, ενώ η Ένωση Ιατρικών Συλλόγων Τουρκίας κάνει λόγο για περίπου 500 τραυματίες. Μεταξύ των τραυματιών ήταν χτες δύο βουλευτές. Μία διαδηλώτρια βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο με κάταγμα στο κεφάλι, ενώ ένα άτομο έχασε ένα μάτι του, από πλαστική σφαίρα.






Δίχως να υπάρχει επίσημη αναφορά, πέρα από τα δακρυγόνα, προβάλλεται από τους διαδηλωτές ο ισχυρισμός ότι η αστυνομία χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες.



Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα χιλιάδες κόσμου άρχισαν να πορεύονται, ακόμη και από την ασιατική Κωνσταντινούπολη, περνώντας πεζή τη γέφυρα του Βοσπόρου, για να αντιμετωπίσουν στη συνέχεια ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.



Σήμερα ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως θα υλοποιηθεί το σχέδιο της ανάπλασης και υπογράμμισε ότι η διαμαρτυρία «ενώ έχει ξεκινήσει για λόγους περιβαλλοντικούς, έχει πάρει μορφή ιδεολογική». «Ποιος είναι ο συνομιλητής μου» αναρωτήθηκε ο Ερντογάν. Ωστόσο αυτό που εδώ και πέντε μέρες οδηγεί τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης στην πλατεία Ταξίμ είναι η αυθόρμητη διαμαρτυρία για τον κίνδυνο να καταστραφεί το πάρκο της πλατείας. Χαρακτηριστικό της διαμαρτυρίας είναι το γεγονός ότι βασικό μέσω επικοινωνίας είναι τα λεγόμενα κοινωνικά μέσα.

 

Στην πλατεία πορεύονται απλοί πολίτες και γνωστοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και ο πρωταγωνιστής της προβαλλόμενης και στην Ελλάδα πρωταγωνιστής της γνωστής σειράς «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής», Χαλίτ Εργκέντς.

Μέχρι και ο Μπρους Γουίλις εξέφρασε από τις ΗΠΑ μέσω twitter τη συμπαράστασή του για τους διαδηλωτές. Μέσω κοινωνικών μέσων μεταδίδονται συνεχώς πληροφορίες και σχόλια. Διάφορα καταστήματα και καφετέριες στην γειτονική περιοχή του Πέρα έχουν ανακοινώσει δημόσια τους κωδικούς πρόσβασης στο διαδίκτυο που διαθέτουν. Χτες το βράδυ ματαιώθηκαν διάφορες εκπομπές σε τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια, αφού οι καλεσμένοι συμμετείχαν στη διαμαρτυρία στην πλατεία Ταξίμ.

Ο αυθορμητισμός μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι διαφορετικό, αφού το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) ανακοίνωσε το μεσημέρι ότι ματαιώνει τη συγκέντρωσή του που είχε προγραμματιστεί πριν από περίπου ένα μήνα να γίνει στην πλατεία του Καντίκιοϊ (Χαλκηδόνα) της ασιατικής Κωνσταντινούπολης και ότι η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ταξίμ.



Η συγκυρία δεν ήταν και η πιο ευνοϊκή για την κυβέρνηση, αφού το τελευταίο διάστημα είχε δημιουργηθεί μια αρνητική συσσώρευση σε τμήμα της κοινής γνώμης με το νέο νόμο που θεσμοθετεί νέους περιορισμούς στην κατανάλωση αλκοόλ και στο κάπνισμα, με το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ και με μια σειρά άλλα ζητήματα που προκαλούν την αντίδραση όσων δεν συμφωνούν με τον τρόπο ζωής που πρεσβεύει το κυβερνητικό κόμμα.

Eικόνες από τα επεισόδια της Παρασκευής 
















ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ:ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΣΑΠΑΚΗΣ


newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com