Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Έως και 70% έχουν υποχωρήσει οι τιμές εξοχικών κατοικιών, κάτι το οποίο ελκύει ξένους ...



ΤΟ άλλοτε βαρύ πυροβολικό και ένα από τα μέσα για την έξοδο από την κρίση της κτηματαγοράς έχει σιγήσει για τα καλά τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ οι προβλέψεις για το καλοκαίρι του 2013 δείχνουν ενθαρρυντικό χαρακτήρα στα στελέχη της αγοράς καθώς και.... στους ιδιοκτήτες που επιθυμούν εδώ και 3-4 χρόνια με γενναίες εκπτώσεις (έως και 50% σε πολλές περιπτώσεις σε σχέση με το 2008) να πουλήσουν τα ακίνητα που σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να συντηρήσουν.

Μην ξεχνάμε ότι η εξοχική κατοικία γυρίζει στις τιμές που ίσχυαν στις αρχές της δεκαετίας διαθέτοντας στην αγορά ακίνητα για όλα τα βαλάντια, ακίνητα που κάποτε δεν μπορούσες να πλησιάσεις τώρα βρίσκονται σε πραγματικά πολύ ελκυστικές τιμές. 

Ευκαιρίες επένδυσης 

Παλαιότερα δημοσιεύματα –όπως των «Financial Τimes» το 2010 υπό τον τίτλο «Εξοχικά ευκαιρίας στη “γη των θεών”»– θεωρούσαν τη δυσμενή συγκυρία την καλύτερη ευκαιρία για αγορές την τελευταία δεκαετία, ενώ σήμερα οι τιμές σε σχέση με το 2010 έχουν διαμορφωθεί στο -20% τουλάχιστον. Οι αξίες έχουν υποχωρήσει σε σχέση με το 2008 από 50% έως 70% σε περιπτώσεις πολυτελών ακινήτων που δύσκολα βρίσκουν αγοραστή. Η πρώτη πτώση των τιμών έγινε το 2010 και ήταν 25% κατά μέσο όρο σε σχέση με το 2009, ενώ το 2011 ήταν 10% - 15% σε σχέση με το 2010. Σύμφωνα και με τα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, τη διετία 2009-2011 ο αριθμός των συναλλαγών σε εξοχικές κατοικίες έχει καταγράψει πτώση 80%. 
Η επιδείνωση της κρίσης και η περαιτέρω αποδυνάμωση των οικογενειακών εισοδημάτων συνηγορούν υπέρ της ακόμα εντονότερης πτώσης των τιμών. Επιπλέον, οι προβλέψεις παλαιότερων μελετών για τη δυνατότητα να πουληθούν σε αλλοδαπούς επενδυτές ακόμη και 1 εκατ. εξοχικά σε βάθος χρόνου έχουν διαψευστεί.


Ανταγωνισμός

Οι περίφημοι αγοραστές από τη Βόρεια Ευρώπη απέχουν από την ελληνική αγορά καθώς μια σειρά εμπόδια όπως νομικής, γραφειοκρατικής, πολεοδομικής ή φορολογικής φύσεως, συμπεριλαμβανομένης και της χρονοβόρας διαδικασίας, δυσχεραίνει τις αγοραπωλησίες, κάτι το οποίο ευελπιστούμε με βάση τον νέο αναπτυξιακό νόμο να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές που προβλέπονται για την ανάπτυξη και τη διευκόλυνση των επενδύσεων στη χώρα μας καθώς και οι τροποποιήσεις που αναμένουμε από το υπουργείο Οικονομικών. 
Το χρονικό διάστημα 2003 - 2007 πουλήθηκαν σε αλλοδαπούς 12.000 κατοικίες συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ. 'Αλλωστε, οι ξένοι αναζητούν όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές, απαιτώντας ταυτόχρονα και την καλύτερη δυνατή ποιότητα κατασκευής. Για το λόγο αυτό υφίσταται μεγάλος ανταγωνισμός με τις χώρες της Ν. Ευρώπης, όπως με την Ισπανία και την Πορτογαλία. 
Την περίοδο 2003 - 2007 η Ισπανία πουλούσε σε ξένους αγοραστές κατά μέσο όρο 45.000 κατοικίες ανά έτος και η Κύπρος 8.000 ανά έτος, ενώ σε όλη την Ευρώπη το διάστημα 2001-2007 έγιναν 500.000 μεταβιβάσεις εξοχικών ακινήτων σε αλλοδαπούς, αξίας 120 δισ. ευρώ. 


Κινεζικό ενδιαφέρον

Σήμερα τα πράγματα δείχνουν ότι αλλάζουν, οι προβλέψεις για τις θερινές εξοχικές κατοικίες της χώρας μας είναι ευνοϊκές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αναμένουμε αύξηση των πωλήσεων από Κινέζους, οι οποίοι βάσει των πληροφοριών μας θα καταφθάσουν στη χώρα μας το 1ο πενταήμερο του Ιουνίου με ποσά επένδυσης που θα ξεπεράσουν τα 250.000.000 εκατ. ευρώ λόγω της δυνατότητας visa που τους προσφέρει για πρώτη φορά ο νέος αναπτυξιακός νόμος που ψηφίστηκε τον προηγούμενο μήνα με επενδύσεις άνω των 250.000 ευρώ.
Οι κατηγορίες και οι προϋποθέσεις που έχουν καθορίσει οι εκπρόσωποι των Κινέζων είναι ότι επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητα που να βλέπουν θάλασσα, να βρίσκονται έως 3 ώρες το πολύ σε απόσταση από αεροδρόμιο και πολύ κοντά σε νοσοκομείο. Τα οικονομικά προφίλ των ενδιαφερόμενων Κινέζων είναι:

1) Από 250.000 ευρώ έως 450.000 ευρώ είναι το 65%
2) Από 500.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ είναι το 25%
3) Από 1.000.000 και άνω είναι το 10%.

Βασική προϋπόθεση που έχουν θέσει οι εκπρόσωποι των Κινέζων είναι να μην υπάρξουν αλλοιώσεις στις πραγματικές τιμές πώλησης των ιδιοκτητών από τους κτηματομεσίτες που διαπραγματεύονται τα ακίνητα, γεγονός που πολλές φορές έχει οδηγήσει την αγοραπωλησία σε ακύρωση. Ενώ ταυτόχρονα οι ιδιοκτήτες να είναι διαλλακτικοί εάν πραγματικά επιθυμούν να πουλήσουν τα ακίνητά τους. Αυτό που πραγματικά λείπει από την ελληνική αγορά είναι η εμπιστοσύνη που θα πρέπει να δείξει ο ιδιοκτήτης σε μια κτηματομεσιτική εταιρία, ώστε με βάση τις κατάλληλες κατευθύνσεις που θα δοθούν να επιτευχθεί η αγοραπωλησία.

Οι περιοχές που μέχρι τώρα έχουν επιλέξει και θα επισκεφτούν είναι η Πελοπόννησος, όπου το αεροδρόμιο της Καλαμάτας φιλοξενεί πλέον τη βάση της Aegean Airlines, καθώς και πολλούς διεθνείς προορισμούς καθώς το Costa Navarino έδωσε σημαντική ώθηση στη Μεσσηνία με γήπεδα γκολφ, εγκαταστάσεις spa και οργανωμένες εξοχικές κατοικίες. Πολύ σημαντική η προσφορά νεόδμητων και παλαιών κατοικιών υπάρχει στην Πύλο καθώς και στην Κορώνη, όπου οι τιμές ξεκινούν από 1.200 ευρώ/τ.μ. 
Στη Λακωνία το επενδυτικό ενδιαφέρον κυριαρχεί στο Γύθειο και στο Μαυροβούνι (πλεονέκτημά τους η κοντινή απόσταση από την Αθήνα). Τα είδη των ακινήτων που παρουσιάζουν ζήτηση είναι κυρίως πετρόκτιστες παραδοσιακές κατοικίες από 70 τ.μ. σε παραδοσιακούς οικισμούς. 
Στην Αργολίδα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Ναύπλιο και στο Πόρτο Χέλι, περιοχές με επιχειρηματική ανάπτυξη. Η επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του Porto Heli Collection αναμένεται να φιλοξενήσει το πρώτο Amanresort με κατοικίες στην Ευρώπη, παραθαλάσσια υπερπολυτελή εξοχικά, αλλά και γήπεδα γκολφ 18 οπών. Πολλοί επώνυμοι διατηρούν πολυτελή εξοχικά στον 'Αγιο Αιμιλιανό, στη Βερβερόντα, στο Δορούφι, στο Σαλάντι, στην Κόστα και στην Πετροθάλασσα, όπου οι τιμές αγγίζουν τις 3.500 ευρώ/τ.μ. 
Η Αχαΐα, κυρίως το βόρειο κομμάτι του νομού, και η Κορινθία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις στη λίστα για την Πελοπόννησο. Η Ακράτα, το Ξυλόκαστρο, ο Λόγγος, το Ρίο και το Λουτράκι είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς περιοχές για αγορά εξοχικής κατοικίας με τιμές από 1.400 ευρώ/τ.μ. 

Αλλά την έκπληξη στη περιοχή της Πελοποννήσου αποτελεί ο άλλοτε αγροτικός νομός Ηλείας με 45 χιλιόμετρα αμμώδεις παραλίες και πευκοδάση με φόντο τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά και μόλις 65 χιλιόμετρα η απόσταση του αεροδρομίου Αράξου από την αρχαία Ολυμπία και το Κατάκολο. Ένας νομός με πολλές φυσικές ομορφιές που στο μέλλον σίγουρα όσοι δεν τον έχουν γνωρίσει θα τον επισκεφτούν, ήδη στην ευρύτερη περιοχή της Κυλλήνης έχουν κατασκευαστεί ξενοδοχεία 5 αστέρων από γνωστές αλυσίδες ξενοδοχείων. Οι τιμές σε εκτός σχεδίου οικόπεδα ξεκινούν από 15.000-20.000 ευρώ/στρέμμα.

Η ζήτηση σε νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κρήτη και η Ρόδος βρίσκεται πάντα στο αγοραστικό προσκήνιο και διατηρείται σε υψηλό επίπεδο, αν και είναι μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η πτώση των τιμών κατά μέσο όρο έχει αγγίξει το 20%-25%, παρ'Α ότι ευκαιρίες πάντα υπάρχουν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρατηρείται στη δυτική πλευρά των Χανίων από Ισραηλινούς, για ανοικοδόμηση κατοικιών και μεταπώλησή τους, καθώς και από Κινέζους. 

Σημαντική μείωση παρουσιάζεται στις τιμές των εξοχικών κατοικιών σε πολλές περιοχές της Χαλκιδικής. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις η πτώση φτάνει το 30% και το 40% και οι τιμές/τ.μ. για νεόδμητα ακίνητα ξεκινούν από 900 ευρώ και κάποιες φορές είναι κάτω από το κόστος κατασκευής και αγοράς οικοπέδου. 

Στα Επτάνησα, και ειδικότερα στην Κέρκυρα, οι τιμές παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση ανάλογα με το σημείο. Ειδικότερα σε περιοχές κυρίως στο βόρειο κομμάτι του νησιού καταγράφονται τιμές/τ.μ. που αγγίζουν και τις 3.000 ευρώ.

Στη Ζάκυνθο η ζήτηση αφορά μονοκατοικίες και οργανωμένα συγκροτήματα με τιμές/τ.μ. για πολυτελείς κατοικίες που ξεπερνούν τις 2.000 ευρώ. Έκπληξη στη λίστα των νησιών στο Ιόνιο είναι το Μεγανήσι, ένα μικρό και ήρεμο νησάκι απέναντι από το μυθικό νησί Σκορπιός του μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση. Μετά τη γνωστοποίηση ότι το νησί έχει αγοράσει ο Ρώσος κροίσος Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ δεν ήταν λίγοι οι διεθνείς επώνυμοι που έσπευσαν να ενημερωθούν για τα διαθέσιμα ακίνητα που έχουν φόντο το γνωστό νησί ή ακόμη και για ποια πλησίον νησιά πωλούνται. 
Στο Μεγανήσι η έλλειψη εκτάσεων έχει διατηρήσει τις τιμές σε πολύ υψηλά επίπεδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το 1/3 του νησιού έχει αγοραστεί από την οικογένεια Rothschild καθώς και από πολλούς επώνυμους, όπως η εγγονή του πρώην προέδρου της Γαλλίας Β.Ζ. Ζεστέν. Το νησί έχει γίνει πόλος έλξης Γάλλων, Ιταλών και Ρώσων λόγω της σχέσης του με τον Σκορπιό, την οργανωμένη μαρίνα και τους φυσικούς κόλπους για τα ιστιοπλοϊκά. 


Τέλος τα μηνύματα είναι θετικά για τις θερινές εξοχικές κατοικίες μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο διότι ακίνητα φαίνεται ότι εξετάζουν εκ νέου –έστω κι αν ακόμη δεν πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες– όσοι, λίγοι, εντός και εκτός Ελλάδας διαθέτουν ρευστό, εκτιμώντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες αυτού του είδους οι επενδύσεις μπορεί να αποδειχθούν το ασφαλέστερο «λιμάνι» για τα χρήματά τους, δεδομένων και των ευκαιριών πλέον που παρουσιάζονται σε όλη την Ελλάδα λόγω και των χαμηλών τιμών.express

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com