Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Η ιερή αγελάδα των ακινήτων...



Αγγίζει τα όρια του παραλογισμού πλέον η ιστορία με τη φορολογία των ακινήτων. Εντάξει βρέθηκε το «χρυσό αυγό» για να ξεπεραστεί το πρόβλημα των φορολογικών εσόδων, μόνο που υπάρχει ο κίνδυνος πλέον από την υπερφορολόγηση να αποδειχτεί κλούβιο. Κάθε λίγο και λιγάκι η κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με σενάρια επί σεναρίων, για το ποιος και πόσος θα είναι ο περιβόητος ενιαίος φόρος που θα αντικαταστήσει από το 2014 το γνωστό "χαράτσι". Με αναπόφευκτη συνέπεια να καλλιεργείται σύγχυση στους πολίτες, που σε μια εποχή δραματικής απώλειας εισοδημάτων, δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει.

Υποτίθεται ότι επί μήνες τώρα επιτροπές ειδικών και ξένων εμπειρογνωμόνων ασχολούνται για να διαμορφώσουν ένα πιο δίκαιο, πιο απλό και πιο αποτελεσματικό σύστημα φορολόγησης των ακινήτων. Μόνο που τα σενάρια κάθε λίγο ανατρέπονται καθώς ούτε οι τρεις συνεταίροι στην κυβέρνηση μπορούν να συμφωνήσουν, ούτε η τρόικα μπορεί να δώσει την έγκριση της για να μάθουμε επιτέλους και εμείς οι ταλαίπωροι πολίτες τι μας περιμένει. Και βέβαια η συζήτηση επικεντρώνεται αποκλειστικά στον ενιαίο φόρο και δεν λέει κανείς τι θα γίνει με τον υπόλοιπο ορυμαγδό φόρων που συνοδεύει τα ακίνητα. Τι θα γίνει δηλαδή με τις αντικειμενικές αξίες που προβλέπεται να αναθεωρηθούν τους επόμενους μήνες; Θα αυξηθούν και αυτές αντί να μειωθούν αφού η αγορά έχει καταρρεύσει; Τι θα γίνει με τους φόρους μεταβίβασης,το τέλος μεγάλης περιουσίας,το δημοτικό φόρο, τα δημοτικά τέλη, το συμπληρωματικό φόρο εισοδήματος από οικοδομές,το φόρο τεκμαρτού εισοδήματος από οικοδομές, την εισφορά στον ΟΓΑ, το τέλος χαρτοσήμου και πάει λέγοντας..

Όσο δίκαιο είναι να φορολογηθεί η περιουσία, άλλο τόσο παράλογο είναι να μετατραπεί στην ιερή αγελάδα, που θα γεμίζει διαρκώς τα άδεια ταμεία του κράτους.Ήδη ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας δεν είναι σε θέση να πληρώσει τους φόρους του.Όταν υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ξενοίκιαστα σπίτια και καταστήματα, όταν πολλοί ενοικιαστές δεν πληρώνουν τα ενοίκια τους, όταν έχει καταρρεύσει κάθε οικοδομική δραστηριότητα,κάποιοι πρέπει να σκεφτούν ότι η πηγή μπορεί να στερέψει...

Και επιτέλους ας σταματήσει αυτή η αποσπασματική - και ατελέσφορη εν τέλει - φορολογική πολιτική. Ας αντιμετωπίσουν συνολικά και όχι ευκαιριακά, ανάλογα με τις εισπρακτικές ανάγκες το θέμα των ακινήτων. Ας διαμορφώσουν επιτέλους μια συνολική φορολογική πολιτική για τα ακίνητα, για να ξέρει και ο κάθε πολίτης αν μπορεί να πληρώνει και αν τελικά τον συμφέρει να επενδύει το μέλλον του σε ακίνητα.
πηγήborders

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com