Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΡΑΓΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ 20ΧΡΟΝΟΥ Στο μικροσκόπιο η εκπαίδευση στα τεθωρακισμένα...



Γιάννης Κοκκινίδης
Και ενώ αναμένεται τα επόμενα  εικοσιτετράωρα το πόρισμα από την αρμόδια επιτροπή του ΓΕΣ για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα με τον  20χρονο έφεδρο πεζοναύτηΣτάθη Κρόκο συζητιέται  στο Πεντάγωνο το θέμα αν η εκπαίδευση  που σήμερα  παρέχεται  αν  είναι επαρκής. Ο πατέρας του άτυχου φαντάρου Κυριάκος κατήγγειλε χτες, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι  ότι η δεν μπορούσε με ελάχιστη εκπαίδευση να του δώσουν να οδηγεί  ένα όχημα δεκάδων τόνων.


Το μόνο  σίγουρο είναι ότι με τη  μεγάλη μείωση της θητείας και με τον περιορισμό των εξόδων που έχει επιβληθεί ,λόγω της δημοσιονομικής κρίσης  που πλήττει τη χώρα, η εκπαίδευση που παρέχεταιδεν είναι ίδια με εκείνη των  περασμένων ετώνΗ εμπειρία που αποκτούν οι έφεδροι, όπως παραδέχονται οι αξιωματικοί του ΓΕΣ,  δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη  την οποία εξασφάλιζαν  οι  οπλίτες των τεθωρακισμένων της δεκαετίας του 1990.
Η ασφαλέστερη λύση θα ήταν να μην εκπαιδεύονται στα τεθωρακισμένα έφεδροι αλλά Επαγγελματίες Οπλίτες κάτι το οποίο θα μείωνε τον κίνδυνο του ατυχήματος.
«Αυτό όμως απαιτεί την πρόσληψη και άλλων Επαγγελματιών Οπλιτών ενώ η Τρόικα ζητά τον περιορισμό των υπαρχόντων Επαγγελματιών Οπλιτών», ανέφεραν αξιωματικοί του ΓΕΣ. Ωστόσο σημείωναν ότι ο χειρισμός το Μ-113 είναι σχετικά απλός. Η εκπαίδευση των εφέδρων διαρκεί έξι βδομάδες  στα συγκεκριμένα τεθωρακισμένα. Το Φεβρουάριο είχε ολοκληρώσει ο  έφεδρος Στάθης Κρόκος  την εκπαίδευσή του όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του. Με τα δεδομένα αυτά  μετά από τρεις μήνες θεωρούνταν και έμπειρος ο άτυχος πεζοναύτης.
Την ώρα που κηδεύεται ο 20χρονος το κλίμα είναι βαρύ στο  Πεντάγωνο πολλοί αξιωματικοί μιλούν για πολλαπλές ατυχίες που υπήρξαν και προκάλεσαν το δυστύχημα.  Όπως λένε αν του ξέφευγε το Μ113  λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα θα  πήγαινε στα χωράφια το τεθωρακισμένο. Η χαράδρα όπου ανατράπηκε βρίσκεται μόνο στο συγκεκριμένο σημείο του παράδρομου της Εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας.
Επίσης αν τοποθετούσε το σώμα του  ο άτυχος 20χρονος μέσα στο τεθωρακισμένο μόλις αντιλαμβάνονταν ότι αναποδογυρίζει το Μ113 θα σώζονταν. Το παραπάνω συνεχώς τους το επισημαίνουν στην εκπαίδευσή τους. Ωστόσο την κρίσιμη ώρα ο καθένας λειτουργεί ενστικτωδώς και όλα αυτά απαιτούν πολύ εκπαίδευση.

newspost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com