Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Δεν εκλέγεται πρόεδρος, πάμε σε εκλογές – Στην πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία έως 159 στην τρίτη ψηφοφορία 169 ή 170 ...


Με βάση τα τωρινά δεδομένα....δεν υπάρχουν οι 180 βουλευτές και η Ελλάδα οδηγείται σε εκλογές...
Σχεδόν μηδενικές θεωρούν τις πιθανότητες εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας πολιτικοί, επιχειρηματίες και τραπεζίτες και εκτιμούν ότι η Ελλάδα το αργότερο την 1η Φεβρουαρίου του 2015 θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις ο Σταύρος Δήμας θεωρείται πολιτικός ήπιου προφίλ, προέρχεται από τον χώρο της κεντροδεξιάς και παρά το συναινετικό του προφίλ…το μπλοκ αυτών που τάσσονται κατά της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας φθάνει τους 130 με 131 βουλευτές.
Με βάση ορισμένες πηγές…ο Δήμας θα μπορούσε να είναι η επιλογή και της επόμενης Βουλής….αλλά έχουμε πολλές επιφυλάξεις σε μια τέτοια εκδοχή.
Ως προς την διαδικασία στις 17 Δεκεμβρίου την ερχόμενη Τετάρτη έχει προγραμματιστεί η πρώτη ψηφοφορία για εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.
Η διαδικασία είναι φανερή στην Βουλή και απαιτούνται 200 βουλευτές για να εκλεγεί πρόεδρος.
Με βάση ενδείξεις στην πρώτη ψηφοφορία μάλλον θα ψηφίσουν υπέρ του Προέδρου 157 έως 159 δηλαδή παραπάνω από τις 155 βουλευτές που διαθέτει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Η πρώτη ψηφοφορία θα έχει την σημειολογία της καθώς είναι προφανές είναι πολύ διαφορετικό να συγκεντρωθούν 178 και αλλιώς να συγκεντρωθούν 158 βουλευτές.
Ο στόχος για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι οι 200 βουλευτές αλλά οι 180 όσοι απαιτούνται στην 3η κατά σειρά διαδικασία εκλογής όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Στην πρώτη ψηφοφορία δεν θα αποκαλυφθούν, πλήρως όσοι θέλουν να ψηφίσουν για πρόεδρο της Δημοκρατίας θα περιμένουν στην 3η ψηφοφορία, ωστόσο η πρώτη ψηφοφορία θα δείξει…μέχρι που μπορεί να φθάσει η κυβέρνηση.
Στην δεύτερη ψηφοφορία στις 23 Δεκεμβρίου όπου απαιτούνται 200 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι προφανές ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την πρώτη ψηφοφορία.
Βέβαια, θα υπάρξουν ασφυκτικές πιέσεις, μπορεί να συμβούν ιστορικά γεγονότα, μπορεί να ζήσει η χώρα απίστευτες σκηνές αλλά στην 3η ψηφοφορία θα κριθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκεί θα μετρήσει η κυβέρνηση αν έχει τους 180 ή ο ΣΥΡΙΖΑ τους 121..
Η τρίτη ψηφοφορία για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας είναι προγραμματισμένη για τις 29 Δεκεμβρίου και απαιτούνται 180 ψήφοι. 
Με βάση τα τωρινά δεδομένα, δεν φαίνεται ότι μπορεί να προκύψουν πάνω από 169 βουλευτές, αυτοί που θα ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή το πολύ 170 βουλευτές.
Ωστόσο ούτε οι 169 ή 170 είναι σίγουροι καθώς αν φθάσουμε στις 29 Δεκεμβρίου και οι βουλευτές έχουν πειστεί ότι η Ελλάδα οδηγείται σε εκλογές γιατί δεν βρίσκονται οι 180 βουλευτές, τότε είναι πιθανό κάποιοι να δηλώσουν παρών…για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου του 2015 ή 1η Φεβρουαρίου του 2015.
Οι πιθανότητες επιβεβαίωσης του σεναρίου των εκλογών προσεγγίζει το 95%, δίδεται ένα ποσοστό 5% έκπληξης που ωστόσο…..δεν προκύπτει από πουθενά.
Εφόσον το σενάριο που παρουσιάζουμε επιβεβαιωθεί πλήρως, μετά τις εκλογές θα ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.
Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 180 βουλευτές και θα χρειαστεί και δεύτερη ψηφοφορία όπου απαιτούνται 151 βουλευτές που προφανώς θα βρεθούν γιατί θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας

Ποια είναι η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας;
Η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας (άρθρο 32)
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή με ονομαστική (δηλαδή φανερή) ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Βουλής έναν τουλάχιστον μήνα πριν λήξει η θητεία του απερχομένου Προέδρου.
Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται είτε σε μία είτε σε δύο φάσεις ανάμεσα στις οποίες μεσολαβούν υποχρεωτικά βουλευτικές εκλογές.

Πρώτη φάση της διαδικασίας (άρθρο 32 παρ. 3)
Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τρεις επί μέρους ψηφοφορίες:
* ΠΡΩΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 17/12 – 200 ΨΗΦΟΙ
στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών
* ΔΕΥΤΕΡΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 23/12 - 200 ΨΗΦΟΙ
εάν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες και απαιτείται η ίδια πλειοψηφία
* ΤΡΙΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 29/12 - 180 ΨΗΦΟΙ
εάν και πάλι δεν συγκεντρωθεί η απαιτουμένη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών

Εάν αποβεί άκαρπη και η τρίτη ψηφοφορία, τότε η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα μέρες και προκηρύσσονται εκλογές για την ανάδειξη νέας Βουλής.

Δεύτερη φάση της διαδικασίας (άρθρο 32 παρ. 4)
Η δεύτερη φάση της διαδικασίας διεξάγεται από τη νέα Βουλή αμέσως μετά τη συγκρότησή της σε σώμα και περιλαμβάνει άλλες τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες:
* ΠΡΩΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ- 180 ΨΗΦΟΙ
κατά την πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών
* ΔΕΥΤΕΡΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ- 151 ΨΗΦΟΙ
εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών
* ΤΡΙΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
εάν δεν επιτευχθεί ούτε και αυτή η πλειοψηφία τότε μετά από πέντε ημέρες, διεξάγεται η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν, κατά την οποία εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com