Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Επίσκεψη στην Ελλάδα της Αλβανίδας υπουργού Αμύνης .....

\



Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε στην Ελλάδα η Αλβανίδα υπουργός Άμυνας  Mimi Kodheli,  η οποία είχε συνάντηση με τον Έλληνα υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήtρη Αβραμόπουλο. Ο Έλληνας υπουργός και η Αλβανίδα ομόλογός του αντάλλαξαν απόψεις γύρω από τις αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών και στη συνέχεια προχώρησαν  σε δηλώσεις:
Δημήτρης Αβραμόπουλος
Είχα σήμερα την ιδιαίτερη τιμή, αλλά και χαρά να υποδεχθώ, εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης την ομόλογό μου και καλή μου φίλη, κα Mimi Kodheli, Υπουργό Άμυνας της φίλης χώρας της Αλβανίας.
Η Ελλάδα και η Αλβανία είναι γνωστό ότι είναι δύο γειτονικές χώρες με πολύ ισχυρούς, ιστορικούς δεσμούς που πηγαίνουν πολλές χιλιάδες χρόνια πίσω. Έλληνες και Αλβανοί έχουμε συμβιώσει ειρηνικά και αρμονικά από την αρχαιότητα και εξακολουθούμε ακόμα και σήμερα, τόσο με την παρουσία στην Αλβανία της εκεί ελληνικής μειονότητας, όσο και με τους εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς που ζουν, εργάζονται, μοχθούν και προκόβουν στην Ελλάδα.
Οι σχέσεις μας βασίζονται καταρχήν στον αμοιβαίο σεβασμό, στην αλληλεγγύη και στη φιλία. Είναι επιθυμία και βούληση, τόσο δική μας, όσο και της νέας αλβανικής Κυβέρνησης να διευρύνουμε και να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς.
Κυρία Υπουργέ και αγαπητή μου φίλη,
Η σημερινή σας επίσκεψη στην Αθήνα είναι πολύ σημαντική και σηματοδοτεί μία νέα αρχή, εγκαινιάζοντας επίσης ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας, ανάμεσα στις δύο χώρες μας και στον τομέα της άμυνας.
Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να σας κάνουμε μια παρουσίαση για το ελληνικό αμυντικό σύστημα και να σας πούμε ότι είναι ένα από τα καλύτερα και πλέον αξιόπιστα αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη.
Ο στόχος μας, ο πρώτος σκοπός που είναι αυτονόητο πως πρέπει να υπηρετούμε, είναι η ακεραιότητα και η ανεξαρτησία της χώρας μας. Αλλά ταυτόχρονα έχουμε λάβει και τα μηνύματα των καιρών. Και είμαστε και οι δύο σύμμαχες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, αποφασισμένες να προωθήσουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα, τη συνεργασία και τη φιλία, όχι μονάχα στο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή.
Σε αυτό λοιπόν το πνεύμα σήμερα, αποφασίσαμε να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς αμυντικές μας σχέσεις.
Στις συνομιλίες που είχαμε πριν από λίγο, αναζητήσαμε, εξερευνήσαμε όλους τους δυνατούς τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς μας συνεργασίας. Έχουμε την εμπειρία, την τεχνογνωσία, την υποδομή και πιστεύουμε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο για το αμυντικό σύστημα της Αλβανίας να συνεργαστούμε, ιδιαίτερα σε μια στιγμή που έχετε εκπονήσει και εφαρμόζετε ένα νέο σχέδιο ανασυγκρότησης των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε σήμερα προς όλους. Ένα μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας στην πολύπαθη γειτονιά μας, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και σε όλα τα Βαλκάνια, αλλά και της αποφασιστικότητάς μας να συνεργαστούμε στενότερα στην εμβάθυνση, διεύρυνση και ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων στον τομέα της άμυνας και όχι μόνο.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς προσωπικά αλλά και την αντιπροσωπεία που σας συνοδεύει, για τις πράγματι πολύ χρήσιμες και εποικοδομητικές συνομιλίες που είχαμε σήμερα. Μιλήσαμε με ειλικρίνεια και με εμπιστοσύνη. Είμαι βέβαιος ότι αυτές οι δύο αρχές είναι πολύ σημαντικές στις σχέσεις ανάμεσα στα κράτη, πολλώ δε μάλλον στις σχέσεις ανάμεσα σε δύο γειτονικούς λαούς, που έχουμε περάσει πολλά και δύσκολα στο παρελθόν, αλλά τώρα μας ενώνει η κοινή ευρωπαϊκή μας προοπτική.
Για μία ακόμα φορά θα ήθελα να επαναλάβω με την ευκαιρία της εδώ επίσκεψης της κας Kodheli την αμέριστη υποστήριξη της χώρας μας στον ευρωπαϊκό δρόμο, στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.
Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα η πρόσκληση θα σταλεί στην Αλβανία, ώστε να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι συνομιλίες. Η Αλβανία έχει μια ξεχωριστή θέση, όχι μονάχα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και στην ίδια την Ευρώπη, όπου και εκεί θα συναντηθούμε για να συνεχίσουμε τον κοινό μας δρόμο.
Είμαι πεπεισμένος ότι η ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων και επαφών, ανοίγει νέες προοπτικές για την ασφάλεια και την ευημερία, όχι μονάχα των πολιτών των δύο χωρών μας, αλλά και των πολιτών της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εν γένει.
Κυρία  Υπουργέ, αγαπητή μου φίλη, Mimi Kodheli,
Και πάλι σε καλωσορίζω στην Αθήνα. Ευχαριστώ για την εξαίρετη συνεργασία που ξεκινήσαμε εδώ και κάποιους μήνες, κυρίως μετά την επίσκεψη μου στην Αλβανία, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Παπούλια, και για την ουσία που έχουμε δώσει στο πλαίσιο της συνεργασίας μας.
Σύντομα θα συναντηθούμε και πάλι. Ελπίζω δε, στα τέλη του μηνός Αυγούστου, επικαιροποιώντας και αναβαθμίζοντας την παλαιότερη αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες μας, όπως είχαμε την ευκαιρία να  συμφωνήσουμε και σήμερα, θα προχωρήσουμε στην υπογραφή μιας νέας.
Και αυτή η υπογραφή θα είναι συνάμα και η σφραγίδα που θα επικυρώνει και θα επιβεβαιώνει τα όσα σήμερα αποφασίσαμε και, το κυριότερο, θα ανοίξει μία καινούρια προοπτική για τις διμερείς μας σχέσεις στο πεδίο της άμυνας.
M. Kodheli:  (μετάφραση από την αλβανική) Σας ευχαριστώ. Καλησπέρα σε όλους σας.
Κύριε Αβραμόπουλε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την εγκάρδια υποδοχή που μου επιφυλάξατε και για τις αποτελεσματικές συνομιλίες που μόλις ολοκληρώσαμε.
Παρά το γεγονός ότι επισκέπτομαι για πρώτη φορά επίσημα την Αθήνα, είχα τη χαρά να συναντηθώ με τον συνάδελφό μου τον κύριο Αβραμόπουλο στις Βρυξέλλες, στη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας, αλλά και στα Τίρανα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε τον περασμένο Νοέμβριο. Επίσης, είχα τη χαρά να συναντηθώ και με τη κυρία Γεννηματά τον περασμένο Οκτώβριο στη Σλοβενία. Αυτό αποδεικνύει ξεκάθαρα τη σημασία που αφιερώνουν οι χώρες μας στη διμερή συνεργασία.
Θα ήθελα να αναφερθώ επίσης στις εντατικές, υψηλού επιπέδου συναντήσεις διμερούς συνεργασίας, ιδίως μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα Κυβέρνηση της Αλβανίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα παραμένει σημαντικός εταίρος της Αλβανίας.
Επειδή η επίσκεψη αυτή συμπίπτει με την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα, δράττομαι της ευκαιρίας να ευχηθώ στην ελληνική Κυβέρνηση να έχει μία επιτυχημένη Προεδρία και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας για τη στήριξη που παρείχε και παρέχει στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κατά τη συνάντηση με τον Υπουργό Αβραμόπουλο, είχαμε τη δυνατότητα να αναφερθούμε σε σειρά θεμάτων διμερούς αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ των οποίων θα ήθελα να αναφερθώ στην εκπαίδευση των δυνάμεών μας, στη συμμετοχή σε κοινές ασκήσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, αλλά και διμερείς ασκήσεις, στην συμμετοχή των δυνάμεών μας στα πλαίσια των ασκήσεων του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, στη συμμετοχή των Ελλήνων αξιωματικών στις Σχολές της Αλβανίας, στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας για αξιωματικούς της Αλβανίας.
Επισημάναμε με τον κύριο Αβραμόπουλο την σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων. Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να επισημάνω, ότι 35 Αλβανοί φοιτητές παρακολουθούν ανώτατες στρατιωτικές σχολές στην Ελλάδα και επίσης δύο Έλληνες αξιωματικοί ολοκλήρωσαν την ανώτερη σχολή άμυνας και ασφάλειας στην Αλβανία.
Και πιστεύω αυτές οι τάσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον, πέραν της συνεργασίας ως μέλη του ΝΑΤΟ, στα πλαίσια των περιφερειακών πρωτοβουλιών, όπως είναι η συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου η Αλβανία υποστήριξε την πολυεθνική δύναμη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η έδρα της οποίας θα βρίσκεται στην Ελλάδα μέχρι το 2017. Δεσμευόμαστε για την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα στο μέλλον και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βρίσκομαι εδώ.
Εξαίρω ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο κύριος Αβραμόπουλος σε όλες τις συναντήσεις, έδειξε έτοιμος να στηρίξει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αλβανίας πάντοτε και παντού.
Αυτό προσέφερε μέχρι τώρα σε κάθε θέση όπου βρισκόταν. Είναι πολύτιμος φίλος και υποστηρικτής της Αλβανίας και ελπίζω να έχω βρει τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου για ό,τι έκανε και κάνει, για ό,τι προσέφερε και προσφέρει ως Υπουργός Άμυνας της Ελλάδος.
Ευχαριστώ πολύ αγαπητέ φίλε και συνάδελφε.














defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com