Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Η ΤΡΟΙΚΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΜΕ ΝΕΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ...





Βασικός στόχος του κ. Στουρνάρα είναι να γεφυρωθεί χωρίς νέα μέτρα το χάσμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ που χωρίζει τις δύο πλευρές και αφορά στο δημοσιονομικό κενό του 2014.
Αγριεμένοι φαίνεται πως έρχονται ξανά στην Ελλάδα οι επικεφαλής των δανειστών.
Μετά την “ανακωχή” των εορτών και το άτυπο μορατόριουμ για την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, ξεκινάει μία από τις πιο σκληρές μάχες με την τρόικα, σε πολιτικό αλλά και τεχνοκρατικό επίπεδο.
Πολ Τόμσεν, Ματίας Μόρς και Κλάους Μαζούχ έρχονται με στόχο να πιέσουν την Ελλάδα ώστε να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα το συντομότερο δυνατόν.
Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν είναι καθόλου εύκολο. Τα “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης είναι πολλά και η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να μην υποκύψει τόσο εύκολα στα “θέλω” των τροϊκανών.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο βασικός στόχος του κ. Στουρνάρα στις συζητήσεις που θα έχει με τους κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) είναι να γεφυρωθεί χωρίς νέα μέτρα το χάσμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ που χωρίζει τις δύο πλευρές και αφορά στο δημοσιονομικό κενό του 2014.
stournaras toika
Η επίσκεψη της τρόικας θα έχει ως βασικό στόχο την εκταμίευση της δόσης των 3,1 δισ. ευρώ από την πλευρά της ΕΕ στο Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου και των δύο δόσεων των 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ (σύνολο 3,6 δισ. ευρώ) στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.
Για τις Βρυξέλλες ωστόσο είναι σαφές πως οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα είναι αδύνατον να ολοκληρωθούν μέχρι τις 27 Ιανουαρίου όπου θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup, ενώ εκφράζονται επιφυλάξεις αν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί ακόμη και ως τις 17 Φεβρουαρίου οπότε προβλέπεται η επόμενη συνεδρίαση.
Τα “αγκάθια” ωστόσο που έχουν απομείνει είναι τα πιο σοβαρά:
  • Το Δημοσιονομικό κενό για το 2014
  • Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέχρι το 2016
  • Οι ομαδικές απολύσεις
  • Το δεύτερο κύμα κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων έως τον Μάρτιο
  • Οι 11.000 απολύσεις του 2014.
  • Η μνημονιακή δέσμευση για τη σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών και την εφαρμογή της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ακόμη η ατζέντα περιλαμβάνει την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων με αλλαγές στις διαδικασίες και την οργανωτική δομή του ΤΑΙΠΕΔ, το νέο νομοθετικό καθεστώς για τη διάθεση των μετοχών των τραπεζών που κατέχει το ΤΧΣ, καθώς και εκκρεμότητες που υπάρχουν στην απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων.
Ταυτόχρονα ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν νέα επώδυνα μέτρα με γενικευμένες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ή με αύξηση εισφορών.
Τα περισσότερα από τα θέματα δεν έχουν αρχίσει καν να συζητούνται ενώ για ορισμένα άλλα η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι τεράστια.
Νέα μέτρα
Από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013 και τις έως τώρα συζητήσεις μεταξύ ελληνικών Αρχών και τρόικας, έχει μείνει ανοιχτό ένα ποσό κοντά στο 1 δισ. ευρώ και αφορά μέτρα με δημοσιονομική επίπτωση που δεν έχουν προσδιοριστεί για το 2014.
Σε ότι αφορά το 2015, η τρόικα αναγνωρίζει κενό που ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2014, αλλά αν η κυβέρνηση περιγράψει πρόθεση για μέτρα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ αυτό θα μπορούσε να ικανοποιήσει το Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Real News.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του EWG η τρόικα θα εκπονήσει από κοινού με την ομάδα εργασίας μία νέα έκθεση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, πάνω στην οποία θα βασιστεί και ο μετέπειτα σχεδιασμός για την όποια ελάφρυνση.
















newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com