Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Κύπρος: Ιστορική συμφωνία για εδάφη βρετανικών Βάσεων ...




Τον δρόμο της επίλυσης σε ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων των περιοχών που εμπίπτουν στις Βρετανικές Βάσεις, να μπορούν να αναπτύξουν όπως οι ίδιοι θέλουν τις περιουσίες τους, δίνει στους Κύπριους ιδιοκτήτες η συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί σήμερα στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στο Λονδίνο.

Η συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit.com.cy ήταν αποτέλεσμα διπλωματίας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες μεταξύ υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Μεγ. Βρετανίας.

Η συμφωνία, η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή αφού πέσουν οι τελικές υπογραφές, θα έχει οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις για τις δύο χώρες.

Από την πλευρά του, το Λονδίνο φαίνεται να αναμένει ως αντάλλαγμα τη συμπόρευση της Λευκωσίας σε μια σειρά από προτάσεις που προωθεί στην ΕΕ ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και οι οποίες αποσκοπούν στην επιστροφή, στα εθνικά κράτη, εξουσιών που εκχωρήθηκαν στις Βρυξέλλες.

Ιστορική η συμφωνία
Η συμφωνία η οποία αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων των περιοχών που εμπίπτουν στις βρετανικές βάσεις, αφορά την απελευθέρωση και πολεοδομική ανάπτυξη 198 τετραγωνικών χιλιομέτρων ακίνητης περιουσίας και αφορά το 78% του εδάφους των Βάσεων.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εκτάσεων αφορά τις Βάσεις Ακρωτηρίου και λιγότερο της Δεκέλειας.

Πρακτικά, με βάση τη συμφωνία, οι ιδιοκτήτες θα έχουν ίσα δικαιώματα με τους ιδιοκτήτες περιουσιών σε όλη την επικράτεια της Δημοκρατίας. Δηλαδή αίρονται όλοι οι περιορισμοί για ανάπτυξη αλλά και μεταβίβαση των περιουσιών τους ακόμη και σε πολίτες της ΕΕ ή τρίτης χώρας. 

Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί το μεσημέρι στο Λονδίνο από τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας και Κύπρου, Ουίλιαμ Χέιγκ και Ιωάννης Κασουλίδης.


























onalert.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com