Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Πλήγμα για την Ελληνική Μειονότητα η αναδιαμόρφωση του διοικητικού χάρτη της Αλβανίας ...





Η τοπική αυτοδιοίκηση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία δέχεται ένα σοβαρό πλήγμα ίσως το σοβαρότερο των τελευταίων ετών με τους αξιωματούχους της να το αντιμετωπίζουν μέχρι στιγμής αδρανώς το θέμα.

Το έτος 2014 αναμένεται να επιφέρει μια αναπόφευκτη -όπως όλα δείχνουν- αναδιαμόρφωση του διοικητικού χάρτη της Αλβανίας, αλλαγή η οποία θα πλήξει κυρίως την Ελληνική Μειονότητα αφού κάτι τέτοιο φαίνεται πως μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα έχει μιας και η ενοποίηση των επαρχιών με αμιγώς ελληνικό πληθυσμό με αλβανόφωνες περιοχές θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη αλλοίωση του δημογραφικού χάρτη της Ε.Ε.Μ.
Πιο αναλυτικά, έπειτα από σχετική σύσταση της Ε.Ε. στην τελευταία έκθεση προόδου η προτεινόμενη από την κυβερνητική πλειοψηφία πρόταση, αποδεκτή και από την αντιπολίτευση, για την διοικητική - εδαφική μεταρρύθμιση φαίνεται αναπόφευκτη γράφουν τα αλβανικά ΜΜΕ. 
Επί του παρόντος, ο Υπουργός Επικρατείας υπεύθυνος για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης προχώρησε στην σύσταση μιας ειδικής ομάδας εργασίας, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους όλων των τοπικών οργανώσεων και κοινωνικών – πληθυσμιακών ομάδων, αλλά και από ξένους εμπειρογνώμονες αναφέρουν τα αλβανικά δημοσιεύματα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει γνωστό εάν στην ομάδα αυτή συμμετέχει και η Ελληνική Μειονότητα. Στόχος της ειδικής αυτής ομάδας θα είναι να ετοιμάσει ένα έγγραφο που θα καθορίζει τα κριτήρια βάσει των οποίων αναμένεται να πραγματοποιηθεί η νέα διοικητική – εδαφική διαίρεση της χώρας. 
Παράλληλα και το αλβανικό Κοινοβούλιο έχει λάβει μια πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση με τη δημιουργία μιας υποεπιτροπής «για την τοπική αυτοδιοίκηση» η οποία εντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και έχει ως αντικείμενο την τοπική αυτοδιοίκηση. 
Ο αρμόδιος υπουργός, Bled Cuci, σε συνέντευξή του πριν από λίγες ημέρες δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της δημιουργίας μιας ad-hoc κοινοβουλευτικής επιτροπής για την εδαφική μεταρρύθμιση, με δεδομένο το γεγονός ότι η έγκρισή της από το Κοινοβούλιο απαιτεί διευρυμένη πλειοψηφία.
Ένα από τα έγγραφα που αναμένεται να αποτελέσουν οδηγό για τα κριτήρια της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης είναι η μελέτη της Σουηδικής Υπηρεσίας για την Ανάπτυξη που εκπονήθηκε στο τέλος του έτους 2012, η οποία έγινε έπειτα από σχετικό αίτημα του Συνδέσμου Δήμων και Επαρχιών της Αλβανίας και βασίζεται σε παρόμοιες ευρωπαϊκές περιπτώσεις. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη μελέτη προκύπτει ότι η Αλβανία δεν χρειάζεται περισσότερες από 80 τοπικές αυτοδιοικήσεις. 
Ο Σύνδεσμος Δήμων και Επαρχιών της Αλβανίας στο πλαίσιο αυτής της μεταρρύθμισης πρότεινε ο αριθμός των τοπικών αυτοδιοικήσεων να μην υπερβαίνει τις 160. 
Στόχος της διοικητικής μεταρρύθμισης είναι ο επανακαθορισμός των ορίων των αυτοδιοικητικών μονάδων με αναγκαστική συνένωση των υπαρχόντων μικρών Δήμων και Επαρχιών σε μεγαλύτερους, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των κονδυλίων από τον κρατικό προυπολογισμό και αναβαθμισμενές υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Να σημειωθεί πως σήμερα ο διοικητικός χάρτης της Αλβανίας αποτελείται από 12 νομούς , 65 δήμους και 309 επαρχίες, οπού συμπεριλαμβάνονται ο δήμος Χιμάρας, οι επαρχίες Άνω και Κάτω Δρόπολης, η Επαρχία Πογωνίου, η Επαρχία Μοσεοποτάμου, η Επαρχία Φοινίκης, η Επαρχία Λιβαδειάς και η Επαρχία Αλύκου οι οποίες κατοικούνται από αμιγώς ελληνικό πληθυσμό και διαχρονικά εκλεγούν ελληνικής καταγωγής δημάρχους.
Η μεταρρύθμιση αναμένεται να οριστικοποιηθεί πριν από τις τοπικές εκλογές του 2015.








aftonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com