Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Χριστόδουλος Ξηρός: Το δρομολόγιο της μεγάλης φυγής - Πότε έφυγε από την Θεσσαλονίκη, πότε έφτασε στην Αθήνα!





- Τον μετάφερε συγγενικό του πρόσωπο με αυτοκίνητο - Ξέρουν ποιός είναι
- Αγωνία στην αστυνομία, αφού πιστεύουν ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός γύρισε στα παλιά του λημέρια


- Μήνες ολόκληρους προετοίμαζε την απόδρασή του
- Το ρεβεγιόν στον Κορυδαλλό με τους Πυρήνες ήταν αποχαιρετιστήριο πάρτι
Παναγιώτης Σπυρόπουλος 
Στην Αθήνα, οδικώς, το βράδυ της Κυριακής 5 Ιανουαρίου, έφθασε ο Χριστόδουλος Ξηρός. Τον μετέφερε συγγενικό του πρόσωπο με αυτοκίνητο. «Γύρισε στα παλιά του λημέρια» αναφέρουν με εμφανή ανησυχία αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, που είναι σε θέση να γνωρίζουν στοιχεία της προγενέστερης προετοιμασίας φυγής, η οποία προέκυψε μέσα από «διάσκεψη φυλακής», και του δρομολογίου που ακολούθησε για να φθάσει στην πρωτεύουσα.
Δεν αποκλείουν μάλιστα, ο Χριστόδουλος Ξηρός να ήθελε να φύγει σε προηγούμενη άδειά του το περασμένο καλοκαίρι, αλλά για άγνωστους λόγους δεν κατάφερε να υλοποιήσει το σχέδιό του.

Αυτή τη φορά έχοντας προβεί στην απαραίτητη «προετοιμασία», εξασφαλίζοντας την «εξωτερική βοήθεια», όπως ασφαλή μετακίνηση, κρησφύγετο, χρήματα και ρουχισμό, έκανε το βήμα της ελευθερίας.
Ο 55χρονος δεν απέδρασε για να «κάτσει φρόνιμος» και πολύ πιθανότητα πείστηκε και θέλησε να τοποθετήσει το πρόσωπό του στη θέση του «υψηλού καθοδηγητή» δράσεων μιας νέας γενιάς τρομοκρατών
Ο 55χρονος έφυγε από το σπίτι των γονιών του στη Ν. Καλλικράτεια Χαλκιδικής περίπου στις 10:00 το πρωί της Κυριακής. Μετακινήθηκε με όχημα συγγενικού του προσώπου, μαζί με έναν 20χρονο από το Μπαγκλαντές, τον οποίο είχε γνωρίσει στις φυλακές, όταν ο νεαρός είχε φυλακιστεί για υποθέσεις ναρκωτικών. Σχεδόν μισή ώρα αργότερα μπήκε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, για να δώσει το παρών, ώς όριζε ο περιοριστικός όρος της άδειας του.

Στη συνέχεια, όπως επισημαίνουν αστυνομικές πηγές, παίρνοντας κάποια μέτρα αντιπαρακολούθησης, αφού κινήθηκε σε διαφορετικούς από τους συνηθισμένους κύριους δρόμους, έφθασε στη Θεσσαλονίκη όπου συναντήθηκε με συγγενείς του. Άλλωστε η άδεια από την φυλακή του επέτρεπε να επισκέπτεται στην αδερφή του στις περιοχή των Συκεών Θεσσαλονίκης.
Αργά το μεσημέρι με άλλο μεταφορικό μέσο συγγενικού του προσώπου, που οδηγούσε εκείνο, ταξίδεψε στην Αθήνα, έως περιοχή που είναι πλέον γνωστή στους αρμόδιους αξιωματικούς. 

Μάλιστα από το συγκεκριμένο σημείο και την ευρύτερη περιοχή αναζητούν υλικό από κάμερες καταστημάτων και επιχειρήσεων, σε μία προσπάθεια αναζήτησης των κινήσεων του 55χρονου «Μανώλη» της 17 Νοέμβρη. Αντίστοιχο υλικό έχει συλλεγεί από τις κάμερες των διοδίων διέλευσης του οχήματος, ενώ έχει ζητηθεί άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του κινητού τηλεφώνου του συγγενικού προσώπου που τον μετέφερε προκειμένου να εντοπιστούν κλήσεις, sms, mails κατά τη διάρκεια της διαδρομής αλλά και σε προηγούμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εντοπιστούν και οι κεραίες από τις οποίες εξέπεμψε.
 
Τι λέει ο συγγενής-«οδηγός»


Κατά τη διάρκεια των καταθέσεων των συγγενικών προσώπων του Χριστόδουλου Ξηρού, οι αστυνομικοί διαπίστωναν έναν «βαθμό συνέργειας» στη φυγή του. Μάλιστα διαρροές ανέφεραν ότι εξεταζόταν το ενδεχόμενο δικογραφίας σε βάρος κάποιων συγγενών για πιθανή βοήθεια που του παρείχαν. Ενδεχόμενο που ακόμη δεν έχει εξαλειφθεί αν και πρόκειται για πλημμέλημα, και θα αποφασιστεί μετά την παρέλευση του χρονικού ορίου παρουσίασης του Χριστόδουλου Ξηρού, έως τα μεσάνυχτα σήμερα. Με πιθανότερη εκδοχή ότι ο 55χρονος δεν θα εμφανιστεί στις φυλακές Κορυδαλλού, θα κυρηχθεί δραπέτης με την έκδοση νέου εντάλματος σύλληψης σε βάρος του.

Ωστόσο οι αστυνομικοί «εντόπισαν» τον συγγενή του που φαίνεται να τον μετέφερε ως την πρωτεύουσα. Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης μαζί του, παραδέχθηκε τη μεταφορά του Χριστόδουλου Ξηρού στην Αθήνα, τους χρόνους, τις διαδρομές και το τελικό σημείο «αποβίβασης». Αυτός ο συγγενής, που δεν έχει απασχολήσει ποτέ τις αστυνομικές αρχές, υποστήριξε ότι δεν γνώριζε πως ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε περιοριστικό όρο να μην απομακρύνεται από την Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη. Ο 55χρονος τους είπε ότι θέλει να πάει Αθήνα προκειμένου να δει άλλη συγγενή τους, και στη συνέχεια να επιστρέψει στη φυλακή, και εκείνος προσφέρθηκε να τον μεταφέρει.
 
Ο Χριστόδουλος Ξηρός μετά την μεταφορά του στην Ε΄ πτέρυγα των ανδρικών φυλακών, έκανε «στενή παρέα» με γνωστό ποινικό που δεν έχει κρύψει την «συμπάθειά» του στον αντιεξουσιαστικό χώρο

Πράγματι έφθασαν το βράδυ της Κυριακής στην Αθήνα και στο σπίτι του κοινού συγγενικού τους προσώπου. Δεν έχει γίνει γνωστό αν ο Χριστόδουλος Ξηρός και ο συγγενής-«οδηγός» του ανέβηκαν στο σπίτι, ή ο δεύτερος έφυγε αμέσως προκειμένου να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί έχουν λάβει κατάθεση και από το συγγενικό πρόσωπο του Χριστόδουλου Ξηρού στην Αθήνα, χωρίς προς το παρόν να υπάρχουν κάποιες πληροφορίες, για το τι τους έχει πει. Ο συγγενής-«οδηγός» φαίνεται να προσδιόρισε στους αστυνομικούς, πως ο Χριστόδουλος Ξηρός πριν χωρίσουν του είπε να μην τον ψάξουν και να μην επικοινωνήσουν μαζί του, θα το έκανε ο ίδιος αφού έβλεπε συγγενείς και φίλους πριν επιστρέψει στον Κορυδαλλό.
 
«Σύσκεψη φυλακής» και «προετοιμασία»


Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ θεωρούν ότι υπήρχε πολύμηνη ζύμωση, εντατικές διεργασίες και προετοιμασία έως ότου ο Χριστόδουλος Ξηρός λάβει και υλοποιήσει την απόφαση της απόδρασης με την βοήθεια των «εξωτερικών συνεργατών». Εκτιμούν μάλιστα πως και η πρωτοχρονιάτικη ρεβεγιόν στις φυλακές είχε τον χαρακτήρα του «αποχαιρετιστήριου πάρτι». Αν διαπιστωθεί από τις κάμερες των φυλακών η επαφή του με φυλακισμένους «πυρήνες», τη συγκεκριμένη νύχτα, σε συνδυασμό με την άμεση «πανηγυρική» τους ανακοίνωση μετά τη φυγή του, οδηγεί σε σημαντικά συμπεράσματα για τις «τρομοκρατικές διεργασίες» και την πιθανότητα «ένοπλης συνεργασίας». 

Οι αστυνομικοί αναδεικνύοντας την «ελαστική» κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές, επισημαίνουν ότι η μετακίνηση του Χριστόδουλου Ξηρού σε άλλη πτέρυγα αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα που θα μπορούσε να αποτελέσει ποινή ανακοπής της άδειας που θα λάμβανε λίγες ώρες αργότερα.

Οι ίδιοι αξιωματικοί επαναλαμβάνουν ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός μετά την μεταφορά του στην Ε΄ πτέρυγα των ανδρικών φυλακών, έκανε «στενή παρέα» με γνωστό ποινικό που δεν έχει κρύψει την «συμπάθειά» του στον αντιεξουστιαστικό χώρο ή τουλάχιστον σε όσους επιζητούν την ελευθερία, ο οποίος μεταφέρθηκε σε άλλες φυλακές. Το ίδιο χρονικό διάστημα ο Χριστόδουλος Ξηρός ήρθε σε επαφή με φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» έχοντας μάλιστα και κοινό προαυλισμό μαζί τους. 
 
Ο συγγενής-«οδηγός» φαίνεται να προσδιόρισε στους αστυνομικούς, πως ο Χριστόδουλος Ξηρός πριν χωρίσουν του είπε να μην τον ψάξουν και να μην επικοινωνήσουν μαζί του
Οι αρμόδιοι αξιωματικοί θεωρούν πως ο Χριστόδουλος Ξηρός εκτίμησε πως η χρονική συγκυρία και η κοινωνικοπολιτική κατάσταση της χώρας «ευνοεί» την ανάπτυξη μια νέας μορφής εγχώριας τρομοκρατίας, που μπορεί και πάλι να έχει το «λαϊκό έρεισμα», όπως σε κάποιες χρονικές περιόδους δραστηριοποίησης της 17 Νοέμβρη. «Μόνο και μόνο η παρουσία του σε έναν τέτοιο χώρο λειτουργεί ως άξονας συσπείρωσης γύρω του» υποστηρίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. 

Συμπληρώνουν επίσης, πως ο 55χρονος δεν απέδρασε για να «κάτσει φρόνιμος» και πολύ πιθανότητα πείστηκε και θέλησε να τοποθετήσει το πρόσωπό του στη θέση του «υψηλού καθοδηγητή» δράσεων μιας νέας γενιάς τρομοκρατών, η οποία ίσως μέχρι σήμερα να προέβαινε και σε «σκληρές» ενέργειες που τον έβρισκαν αντίθετο με την επιλογή και τον συμβολισμό του στόχου. Παράλληλα έχει την δυνατότητα να δώσει «know how» σε διάφορους τρομοκρατικούς τομείς και πολύπλευρες συνεργασίες, που οι αστυνομικοί απεύχονται. 

Οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ ισχυρίζονται πως «για να προβεί σε τέτοιο βήμα, θα πήρε κάποια ‘εχέγγυα’ για τον ρόλο του. Όπως και να έχει κάποιοι ‘θαυμαστές’ του, θεώρησαν πως η απόδρασή του θα δώσει μια νέα δυναμική σε όσους επιθυμούν την αναγέννηση της τρομοκρατίας. Αυτοί τον βοήθησαν, τον βοηθούν και τον κρύβουν, και όχι μόνο ως αλληλεγγύη αλλά για δράση. Δυστυχώς, αν δεν συλληφθεί σύντομα, ενδεχομένως ο ρόλος του να γίνει αντιληπτός σε μελλοντικό τρομοκρατικό χτύπημα»...



























ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com