Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013

ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΜΑΣ.....Tρόικα: Οι 849 φοροαπαλλαγές που θέλει να καταργήσει...

Οι ισχύουσες φοροαπαλλαγές, όπως αναφέρει η naftemporiki, καταγράφηκαν από ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών και περιλαμβάνονται σε ειδικό τόμο, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή και είναι προς αξιολόγηση, καθώς περιλαμβάνει όλες τις απαλλαγές από το φόρο που ισχύουν, μετά το πρώτο «κούρεμα» που έγινε πέρυσι, όπως επίσης και την απώλεια εσόδων για το Δημόσιο.
Σημειώνεται πως η τρόικα για την περίοδο 2015-2016 εκτιμά πως υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό ύψους 3,9-4,2 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο μπορεί να μεταβληθεί. Μεταξύ των μέτρων που έχει υποδείξει στην κυβέρνηση είναι η κατάργηση φοροαπαλλαγών, η μείωση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι μειώσεις διαφόρων άλλων δαπανών του προϋπολογισμού.
Το υπουργείο Οικονομικών κατέγραψε τις φοροαπαλλαγές που ίσχυσαν μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2013, οι οποίες ανέρχονται σε 849, ενώ το κόστος τους για τον κρατικό προϋπολογισμό υπολογίστηκε από το ΥΠΟΙΚ σε 4,3 δισ. ευρώ, ποσό που καλλιεργεί προσδοκίες για περικοπές.
Στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις) καταμετρήθηκαν 178 περιπτώσεις φοροαπαλλαγών, μεταξύ των οποίων είναι η αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων, η ειδική φορολόγηση εισοδημάτων, οι απαλλαγές από το εισόδημα και τα ακίνητα, η μειωμένη εφαρμογή τεκμηρίων κ.λπ. Φέτος (για τη χρήση 2012) έγινε χρήση 10.723.322 περιπτώσεων φοροαπαλλαγών (κάθε φορολογούμενος έκανε χρήση περισσότερων της μίας φοροαπαλλαγής).
Τα δηλωθέντα ποσά ανά κατηγορία δαπάνης που απαλλάσσονταν από το φόρο ανήλθαν στο ποσό των 11,21 δισ. ευρώ, το ποσό της απαλλαγής (έκπτωσης από εισόδημα ή φόρο) ήταν 3,53 δισ. ευρώ, και το όφελος που αποκόμισαν οι φορολογούμενοι και ...ζημιώθηκε το Δημόσιο ήταν 1,02 δισ. ευρώ. Η καταγραφή έγινε με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων του 2013, ενώ όπως προκύπτει, από τις δαπάνες που καταργήθηκαν ήδη από τη φετινή χρήση, το όφελος, όπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική» θα είναι:
    51,7 εκατ. ευρώ, από τη δαπάνη ασφαλίστρων ζωής.
    21,7 εκατ. από τα δίδακτρα.
    104,1 εκατ. ευρώ, από τις ασφαλιστικές εισφορές.
    52,2 εκατ. ευρώ, από το ενοίκιο κύριας κατοικίας των φοιτητών.
    3,6 εκατ. ευρώ, από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων.
    317,8 εκατ. ευρώ, από την κατάργηση της φοροαπαλλαγής των κατοίκων παραμεθόριων περιοχών με παιδιά.
Φορολογία Κεφαλαίου
Αφορά στη φορολογία κληρονομιών, δωρεών, κερδών, και γονικών παροχών, μεταβίβασης ακινήτων και το φόρο ακίνητης περιουσίας. Από τη φορολογία κληρονομιών το κόστος για το Δημόσιο ανήλθε σε 39,9 εκατ. ευρώ, από τη φορολογία δωρεών σε 56,7 εκατ., της μεταβίβασης ακινήτων σε 156,4 εκατ. και του ΦΑΠ σε 386,8 εκατ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, το ΥΠΟΙΚ υπολογίζει πως οι συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές κοστίζουν στον προϋπολογισμό 639,8 εκατ.
Επίσης, η απαλλαγή από το φόρο της απόκτησης πρώτης κατοικίας (με γονική παροχή, δωρεά, μεταβίβαση) κοστίζει 102,6 εκατ. Η απαλλαγή του Δημοσίου από φόρους κληρονομιάς, δωρεάς και μεταβίβασης κοστολογείται στα 40,9 εκατ. ευρώ.
Οι εκπτώσεις του ΦΠΑ
Οι απαλλαγές που ισχύουν σήμερα στο καθεστώς του ΦΠΑ, υπολογίζεται ότι κοστίζουν 942,3 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών είναι:
    Οι υπερμειωμένοι συντελεστές (6,5%), σε βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, φάρμακα και εμβόλια, ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους και θέατρα, που κοστίζουν 533,4 εκατ. ευρώ.
    Οι μειωμένοι, κατά 30%, συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου, που κοστίζουν δημοσιονομικά 291,3 εκατ. ευρώ.
    Η απαλλαγή των υπηρεσιών των Ελληνικών Ταχυδρομείων, που κοστίζει 26,6 εκατ. ευρώ.
    Η απαλλαγή των πράξεων των εθνικών δικτύων ραδιοφωνίας και τηλεόρασης (εκτός εμπορικών πράξεων), που κοστίζει 30,3 εκατ. ευρώ.
    Η απαλλαγή, κατά την εισαγωγή του Δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με κόστος 52,1 εκατ. ευρώ, αλλά σε περίπτωση κατάργησης το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι ισοδύναμο.
Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης
Oι απαλλαγές στην κατηγορία των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό 989,6 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος έχουν οι απαλλαγές στα ενεργειακά προϊόντα, 564,7 εκατ. ευρώ, και ακολουθεί η απαλλαγή στην αιθυλική αλκοόλη και στα αλκοολούχα ποτά με δημοσιονομικό κόστος 421,7 εκατ.
Η απαλλαγή από το Τέλος Ταξινόμησης των Οχημάτων έχει κόστος 54,8 εκατ. ευρώ, και αφορά σε πολυτέκνους, αναπήρους, Δημόσιο, ιερές μονές, διπλωμάτες κ.λπ.
defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr