Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013

Οι λίστες της θανάσιμης αναμονής του ΕΣΥ.....

Λίστες αναμονής ακόμα και ενός έτους για θεραπεία καρκινοπαθών, ράντζα και ασθενείς που περιμένουν με αγωνία να εξεταστούν έστω και μετά από μήνες σε δημόσιο νοσοκομείο, είναι το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες στο ΕΣΥ, σε όλη τη χώρα, ειδικά μετά το κλείσιμο 8 νοσοκομείων της Αθήνας, με απόφαση Άδωνι Γεωργιάδη.
Οι λίστες αναμονής για τα τακτικά περιστατικά δημιουργούν εικόνα «ασφυξίας» ακόμα και στα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας, όπου παλαιότερα η πληρότητα κυμαινόταν σε ποσοστά γύρω στο 50%.
Η οικονομική κρίση που στρέφει όλο και περισσότερους πολίτες στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, τα οποία, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση και οι ελλείψεις προσωπικού, έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι λίστες αναμονής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κενά σε γιατρούς είναι 5.000 και στο νοσηλευτικό προσωπικό ο αριθμός φθάνει τις 20.000.
Τα προβλήματα όμως που δημιουργούνται από τις λίστες αναμονής για τους ασθενείς είναι ανυπολόγιστα, καθώς κανείς δεν καταγράφει τις επιπτώσεις στην υγεία που μπορεί να έχει η καθυστέρηση της ιατρικής εξέτασης.
ag-sabbas2
Μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις λίστας αναμονής που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ασθενών είναι:
Νοσοκομείο «Αγ. Σάββας»:
 Ένας καρκινοπαθής που πρέπει να εξεταστεί από παθολόγο στο νοσοκομείο «Αγ. Σάββας» θα πρέπει να περιμένει 3 μήνες, ενώ στην Κλινική Μαστού το ραντεβού που δίνουν τώρα στις γυναίκες για εξέταση είναι μετά από 3,5 μήνες.
Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Γ. Γεννηματάς:
Οι κλινικές με τη μεγαλύτερη ζήτηση, όπως η Νευρολογική και η Οφθαλμολογική Κλινική κλείνουν ραντεβού για τακτικά περιστατικά μετά από 5 και 4 μήνες αντίστοιχα. Αλλά και στις υπόλοιπες κλινικές η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, καθώς τα ραντεβού κλείνονται μετά από 2 μήνες.
Δύο μήνες είναι ο χρόνος αναμονής για εξέταση στο Αλλεργιολογικό Τμήμα του «Λαϊκού», ενώ ξεπερνά τον ενάμιση μήνα η αναμονή στο Ωτορινολαρυγγολογικό του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός».
Στον Ευαγγελισμό, τη μεγαλύτερη λίστα αναμονής που φτάνει μέχρι και τους 6 μήνες εμφανίζει η Αιματολογική κλινική και Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά και επειδή η Μονάδα διαθέτει μόνο 9 κρεβάτια νοσηλείας.
Ανάλογα είναι τα προβλήματα και στα παιδιατρικά νοσοκομεία εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε αναλώσιμο υλικό. Πάνω από 30 παιδιά βρίσκονται στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση μυελού των οστών.
Στον Ευαγγελισμό επίσης, η λίστα αναμονής στα Τμήματα Πυρηνικής Ιατρικής και Ακτινοθεραπείας, η λίστα φτάνει τους 2 μήνες.
ΜΕΘ
Σε λίστα αναμονής για κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μπαίνουν καθημερινά 40 ασθενείς στο λεκανοπέδιο Αττικής, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΕΙΝΑΠ). Λόγω έλλειψης προσωπικού, παραμένουν κλειστά, 200 έτοιμα εξοπλισμένα κρεβάτια ΜΕΘ.
Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, σε κάθε κρεβάτι ΜΕΘ νοσηλεύονται περίπου 28 ασθενείς το χρόνο και τα 200 «κλειστά» κρεβάτια στερούν πολύτιμες υπηρεσίες για τη διατήρηση στη ζωή σε 5.600 ασθενείς.
nosokomeio-xanion
Βενιζέλειο Νοσοκομείο
Στη μοναδική Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου κλείνουν πλέον ραντεβού, στην καλύτερη περίπτωση,  για τον Σεπτέμβριο του 2014 και στη λίστα αναμονής περιμένουν 600-700 άτομα. Αν όμως πρόκειται για επέμβαση στο θυρεοειδή, σε αυτές τις περιπτώσεις η λίστα αναμονής φτάνει μέχρι και τον ένα χρόνο!
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ηρακλείου Γιώργο Κωστάκη, στο νοσοκομείο γινόντουσαν 2.500-2.700 περιστατικά το χρόνο στις 3 χειρουργικές κλινικές. Σήμερα, λόγω έλλειψης προσωπικού λειτουργεί μόνο μία χειρουργική κλινική και τα χειρουργεία είναι 800-900 το χρόνο.
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου
Τα ραντεβού για θεραπείες ιωδίου σε ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς, κλείνονται σήμερα για τον Οκτώβριο του 2014.
Επίσης, ο χρόνος αναμονής για ραντεβού με καθηγητή Ογκολογίας στο τακτικό ιατρείο είναι περίπου 3,5 μήνες και με επιμελητή Ογκολογίας περίπου 1 μήνας.
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας
Δώδεκα μήνες πρέπει να περιμένουν οι ασθενείς για μία θέση στο χειρουργείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας. Η λίστα αναμονής για τα τακτικά χειρουργικά περιστατικά φτάνει τον 1 χρόνο, λόγω της έλλειψης  ικανού αριθμούς αναισθησιολόγων.
Νοσοκομείο Πύργου
Τεράστιες είναι οι λίστες αναμονής για εξετάσεις στο νοσοκομείο του Πύργου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ραντεβού  στο Καρδιολογικό Τμήμα κλείνονται για τον Μάρτιο του 2014 και οι ασθενείς ελπίζουν να ακυρωθεί κάποιο άλλο ραντεβού για να μπορέσουν να δουν τον καρδιολόγο  λίγο νωρίτερα.
Οι μεγάλες λίστες αναμονής για εξετάσεις οφείλονται στην έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού σε καίρια τμήματα του νοσοκομείου, όπως καρδιολογικό, βιοχημικό κ. λπ.
hxnlxfhejg4c43381798003
Νοσοκομεία Πάτρας
Ραντεβού το Πάσχα δίνουν για τα περισσότερα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων της Πάτρας.
Συγκεκριμένα, οι λίστες αναμονής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, στο νοσοκομείο «Άγ. Ανδρέας» αλλά και στο Νοσημάτων Θώρακος και το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, φτάνουν μέχρι τον Απρίλιο του 2014.
Οι μεγαλύτερες λίστες αναμονής ασθενών υπάρχουν στα εξής ιατρεία: Καρδιολογικό, Αγγειοχειρουργικό, Γαστρεντερολογικό, Παιδοκαρδιολογικό, Οφθαλμολογικό και Νευρολογικό.
Σε ότι αφορά τα χειρουργικά περιστατικά, η λίστα αναμονής στα νοσοκομεία της Πάτρας είναι περίπου 3-4 μήνες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου, όσο και στο Νοσοκομείο Αγ. Ανδρέας έχουν αναπτυχθεί πλέον ράντζα.
Στο Τμήμα Ιωδίου (θεραπεία ασθενών με καρκίνο του θυρεοειδούς)  του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου, ο χρόνος αναμονής για θεραπεία κυμαίνεται από 4 έως 5 μήνες.
Σημειώνεται ότι τα νοσοκομεία της Πάτρας εξυπηρετούν σε καθημερινή βάση τα δεκάδες περιστατικά που διακομίζονται από τα επαρχιακά νοσοκομεία.
Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις λίστες αναμονής, συζητήθηκαν στη Βουλή, μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ κ. Σπύρου Λυκούδη. Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχθηκε το πρόβλημα, χωρίς όμως να δεσμευθεί για τη σύντομη επίλυσή του.

Πηγή: onmed.gr
newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr