Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Παρέμβαση Βρυξελλών για να εκτονωθεί η κρίση- Μην πάτε σε εκλογές, βρείτε τα γρήγορα...



Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις που δρομολογούνται, όλα όμως δείχνουν πως η κυβερνητική κρίση βαίνει προς εκτόνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες του koolnews, στα επιτελεία των άλλων δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση έχει φτάσει η πρόταση της κυβέρνησης για την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Αυτή η εξέλιξη δρομολογείται πιθανώς για το τέλος της επόμενης εβδομάδας ή νωρίτερα προκειμένου να δωθεί το μήνυμα προς το εξωτερικό ότι δεν τείθεται θέμα πολιτικής αστάθειας στη χώρα.


Ως κινητήριος μοχλός για την εξέλιξη αυτή λειτούργησαν χωρίς αμφιβολίες οι πολλές πιέσεις που δέχτηκαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης από την Ευρώπη. Η τοποθέτηση Ευρωπαίων αξιωματούχων τις πρώτες μέρες ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν ήταν απαίτηση των Βρυξελλών είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατούσε. Μάλιστα, την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς χρησιμοποίησε ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να μην κρύβεται πίσω από τις Βρυξέλλες για τις αποφάσεις που παίρνει.
Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις Βρυξέλλες δεν υπήρχε κατ’ αρχήν διαφωνία με την κίνηση της κυβέρνησης, ωστόσο οι πολιτικοί τριγμοί που ακολούθησαν προκάλεσαν ανησυχία και σκεπτικισμό. Εδώ και δύο μέρες ασκούνται πιέσεις τόσο προς τη ΝΔ, όσο και προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, από διαφορετικά όμως κέντρα και με διαφορετικές επιδιώξεις. Οι πιέσεις προς τη ΝΔ είχαν να κάνουν με την επίσπευση της λειτουργίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, έτσι ώστε να αμβλυνθεί η πολιτική κρίση, ενώ οι πιέσεις προς τα άλλα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν ως στόχο τη χαλάρωση της στάσης τους, με βασικό επιχείρημα την πολιτική τους εξαφάνιση σε περίπτωση πρόωρων εκλογών. Με άλλα λόγια, το φάντασμα των πρόωρων εκλογών που πλανήθηκε τις προηγούμενες μέρες πάνω από τη χώρα προκάλεσε φόβο για νέα διάχυση της πολιτικής κρίσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο από ένα ήσσονος σημασίας ζήτημα. Γι’ αυτό το λόγο, πηγές από την Κομισιόν ανέφεραν τις πρώτες δύο μέρες της κρίσης πως «ίσως βρεθεί μια νέα φόρμουλα για επιμέρους ζητήματα του προγράμματος για τα έτη 2013-2014».
Σε κάθε περίπτωση, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση γνωρίζουν πως αυτή την ώρα οι εκλογές δεν είναι προς το συμφέρον του τόπου και είναι δυνητικά επιζήμιες. Μάλιστα, πηγές μας έκαναν λόγο για… «νέες Κάννες», εννοώντας προφανώς την πολυθρύλητη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τους Ευρωπαίους ηγέτες τον Οκτώβριο του 2011, μετά τις εξαγγελίες του για δημοψήφισμα.
Τις τελευταίες δύο μέρες είναι συνεχή τα τηλεφωνήματα από Ευρωπαίους αξιωματούχους προς τα τρία κόμματα και αυτό είναι χωρίς αμφιβολία ένα στοιχείο που έχει συντελέσει στην πρόθεση για επιτάχυνση της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ, έστω και με πρόγραμμα-κονσέρβα τις πρώτες μέρες, με απώτερο στόχο να βρεθεί ένας κοινός τόπος ανάμεσα στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, ενόψει φυσικά και της συνάντησής τους τη Δευτέρα, μετά και την επιστροφή του Ευάγγελου Βενιζέλου από τη Γαλλία. Ο ευρωπαϊκός παράγοντας λοιπόν αναμένεται να είναι καθοριστικός για την επίλυση της σοβούσας κρίσης αναφορικά με το μέλλον της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com