Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Οι τραπεζίτες, η ΕΡΤ και... ο τρόμος της κάλπης.....



Την ώρα που ο πρωθυπουργός δείχνει έτοιμος να ρισκάρει ακόμη και την προσφυγή στις πρόωρες εκλογές, οδηγώντας σε ένα ακραίο τέλος το πολιτικό θρίλερ για την ΕΡΤ, τα ανώτερα στελέχη της τραπεζικής αγοράς παρακολουθούν με έκδηλη ανησυχία τη νέα πολιτική αναταραχή: «δεν έχουμε τελειώσει καν την ανακεφαλαιοποίηση, ενώ όλα είναι ανοικτά και στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα. Πώς μπορούμε, σε αυτές τις συνθήκες, να μιλάμε για πρόωρες εκλογές;», λέει χαρακτηριστικά  ανώτερο στέλεχος μεγάλου τραπεζικού ομίλου.

Το θερμόμετρο της αγωνίας του τραπεζικού κλάδου για τις εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα, μόλις ένα χρόνο μετά τον επεισοδιακό, εκλογικό Μάιο του 2012, ανέβηκε κατακόρυφα, όταν ο πρωθυπουργός, απαντώντας εμμέσως στην έκκληση Βενιζέλου-Κουβέλη για συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ώστε να βρεθεί μια λύση για αναδιάρθρωση της ΕΡΤ χωρίς να κλείσει ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας, δήλωσε την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου του, για «λουκέτο» και άνοιγμα εκ νέου της ΕΡΤ. Χρησιμοποίησε, μάλιστα, πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς για την ΕΡΤ, κάνοντας λόγο για «σύμβολο αδιαφάνειας και σπατάλης», αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια διαπραγμάτευσης για μια λύση, που θα διασφάλιζε την κυβερνητική συνοχή.
«Είναι προφανές ότι οδηγούμαστε σε μια πολιτική αναταραχή με αβέβαιη έκβαση, που μπορεί ακόμη και να οδηγήσει στη διάλυση της κυβέρνησης και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Δεν είναι καθόλου βέβαιο πόσο μπορεί να αντέξει η οικονομία μια νέα πολιτική κρίση τέτοιων διαστάσεων. Ευχή όλων είναι να πρυτανεύσει η λογική», έλεγε χαρακτηριστικά, αργά το βράδυ, έμπειρο τραπεζικό στέλεχος.
Νωρίτερα, πριν ακόμη διαφανεί ότι τα περιθώρια συμβιβασμού μεταξύ των εταίρων της συγκυβέρνησης για την ΕΡΤ στενεύουν απελπιστικά, οι αναλυτές της Eurobank ξεχώριζαν, στην εβδομαδιαία τους ανάλυση για την οικονομία, τις εξελίξεις στο ζήτημα της ΕΡΤ, συνιστώντας εμμέσως πλην σαφώς στην κυβέρνηση να προχωρήσει την αναγκαία αναδιάρθρωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με τρόπο που δεν θα θέσει σε δοκιμασία την πολιτική σταθερότητα και τη δυνατότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο.
«Η επανίδρυση της ΕΡΤ είναι αναγκαίο να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού σχεδίου για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου βασισμένο σε ορθολογικά και αξιοκρατικά κριτήρια ώστε να μην εκληφθεί ως μια απομονωμένη προσπάθεια που θα διευκολύνει την επίτευξη του στόχου των αποχωρήσεων από τον δημόσιο τομέα», τόνιζαν οι αναλυτές της Eurobank, επισημαίνοντας ότι:
$1-          «Υπάρχει ο κίνδυνος το κόστος εφαρμογής της επανίδρυσης της ΕΡΤ να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω προσπάθεια αναδιάρθρωσης του δημοσίου ακόμη και αν δεν απειληθεί η κυβερνητική συνοχή. Θα τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο η συνολική εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. Για να αποφευχθούν τα παραπάνω, η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακοινώσει τις προθέσεις της συνολικά για το σχέδιο αναδιάρθρωσης του δημοσίου και να επικοινωνήσει την αναγκαιότητα του στο κοινό».
Ανάλογες ανησυχίες εκφράζουν και οι αναλυτές διεθνών τραπεζικών ομίλων, αξιολογώντας τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού ως κινήσεις υψηλού πολιτικού κινδύνου. «Οι κίνδυνοι διάσπασης του κυβερνητικού συνασπισμού είναι υψηλότεροι από κάθε άλλη φορά στο πρόσφατο παρελθόν», έγραψε ο Αλεξάντερ Γουάιτ, πολιτικός αναλυτής ευρωπαϊκών θεμάτων της JP Morgan στο Λονδίνο. «Η ξαφνική εμφάνιση λευκών οθονών σε ολόκληρη τη χώρα θα μπει στη συλλογική συνείδηση των Ελλήνων με ένα τρόπο που ίσως να μην έχουν μπει άλλα μέτρα της κυβέρνησης», προειδοποίησε ο ίδιος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να εκδηλωθούν απρόβλεπτα ισχυρές κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις στο κλείσιμο της ΕΡΤ.
Με ακόμη πιο ωμό τρόπο έθεσε το ίδιο ζήτημα το «αιρετικό» οικονομικό sitezero hedge: «Εκπλήσσουν οι εξελίξεις στην Ελλάδα, δεδομένου ότι οι Έλληνες αντέδρασαν πολύ ήρεμα όταν τους πήραν τις συντάξεις, αλλά όταν κλείνει ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός μοιάζουν έτοιμοι να επαναστατήσουν».
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν η πολιτική κρίση διευθετηθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα και η τρικομματική κυβέρνηση αντέξει τους κλυδωνισμούς, τραπεζικά στελέχη προειδοποιούν ότι οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων ήδη προκαλούν σοβαρή ζημιά, ακριβώς στο σημείο που «πονάει» η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα: πριν ακόμη εμπεδωθεί διεθνώς, αλλά και στο εσωτερικό, ότι η Ελλάδα είναι πλέον ένας ασφαλής προορισμός για επενδυτές και καταθέτες, η ξαφνική πολιτική «θύελλα» επαναφέρει στον ορίζοντα την ανασφάλεια, υπονομεύοντας τις προσδοκίες για εισροές κεφαλαίων. «Εδώ και μήνες προσπαθούμε να πείσουμε τους ξένους ότι κάτι άλλαξε στην Ελλάδα. Και ήταν αρκετές λίγες ώρες αναταραχής, για να γυρίσουμε πάλι στο σημείο μηδέν», έλεγε χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος.bank2day.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com