Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Οι κρυφές δημοσκοπήσεις, η αλλαγή στάσης Σαμαρά και το σχέδιο για συμφωνία.



Έντονο είναι το παρασκήνιο στην κυβέρνηση αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα της ΕΡΤ αλλά και τις σχέσεις της ΝΔ με τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.


 Tην Παρασκευή ο Πρωθυπουργός κατέθεσε με ανακοίνωσή του νέα συμβιβαστική πρόταση για την ΕΡΤ, οι οποία εδράζεται στο σχέδιο που παρουσίασε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, στον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη. Και η νέα ανακοίνωση όμως προσέκρουσε στην άρνηση των κυβερνητικών εταίρων, με αποτέλεσμα η επίλυση του ζητήματος να παραπέμπεται στη συνάντηση των τριών αρχηγών, ο οποία θα λάβει χώρα τη Δευτέρα στις 18:00.
Χθες έφτασαν ως συνήθως στο Μέγαρο Μαξίμου οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις. Τα ποσοστά της ΝΔ ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά των φανερών μετρήσεων, ενώ ενδιαφέρον είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει να αναπτύξει δυναμική και να κλείσει την ψαλίδα. Αυτό σημαίνει πως στις χθεσινές δημοσκοπήσεις, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να μειώνεται σημαντικά. Όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, εκεί παρατηρείται χωρίς αμφιβολία μια δυσαρέσκεια των ερωτηθέντων αναφορικά με το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, σε καμία περίπτωση όμως δεν υπάρχει η εικόνα κατάρρευσης που θα φαντάζονταν ορισμένοι, δείγμα του ότι η κίνηση της ΝΔ έχει βρει συμμάχους στο κοινωνικό ακροατήριο. Πάντως, πηγές από τη ΝΔ αναφέρουν πως «αυτές οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να είναι ιδιαίτερα αξιόπιστες, κυρίως λόγω του μικρού χρονικού ορίζοντα και του γεγονότος ότι «πατούν» στο θυμικό του κόσμου» και δηλώνουν πως αξιολογούν τα δεδομένα με ψυχραιμία και φρόνηση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν πως δεν πρόκειται παρά για τάσεις που μεταβάλλονται πολύ γρήγορα.
Παραμένοντας στο πεδίο των δημοσκοπήσεων, χθεσινή έρευνα της εταιρείας VPRC δείχνει καθαρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 2,5 μονάδες εις βάρος της ΝΔ, ενώ παρουσιάζει εναντίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ερωτηθέντων στο κλείσιμο της ΕΡΤ αλλά και γενικότερα στην ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ/ΔΕΗ και άλλων δημόσιων επιχειρήσεων.
Σε κάθε περίπτωση, στο κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι αναφορικά με την κατάληξη της κυβερνητικής κρίσης, χωρίς πάντως να φοβούνται το ενδεχόμενο εκλογών. Όπως προαναφέρθηκε, η χθεσινή επίσκεψη του Υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, δεν απέδωσε με δεδομένο πως κύριος Κουβέλης επέμεινε στη θέση του περί πλήρους επαναλειτουργίας της ΕΡΤ, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κύριος Βενιζέλος αρνήθηκε να δει τον κύριο Σταμάτη και τον παρέπεμψε στα βασικά σημεία της ομιλίας του την Πέμπτη στη Βουλή.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ήλπιζαν σε βήματα καλής θέλησης από μέρους των κυβερνητικών εταίρων, από τη στιγμή όμως που κάτι τέτοιο δεν προέκυψε, αναμένουν πως τη Δευτέρα στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση θα δοθεί μια λύση ή εν τέλει θα γίνει μια κίνηση καλής θέλησης. Επιτελείς της ΝΔ σημείωναν πως δεν υπάρχει ουσιαστική διαφωνία με τους κυβερνητικούς εταίρους αναφορικά με το θέμα της ριζικής αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ και δηλώνουν ανοιχτοί σε αντιπροτάσεις από μέρους των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων, όσον αφορά τον τρόπο άμεσης επαναλειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Με άλλα λόγια, η ΝΔ δεν συζητά τη ριζική αναδιάρθρωση της ΕΡΤ αλλά είναι ανοιχτή σε προτάσεις από τους εταίρους της στην κυβέρνηση για το χρόνο και τον τρόπο επαναλειτουργίας της, όπως επίσης και για τα πρόσωπα που θα τη στελεχώνουν. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι άνθρωποι της ΝΔ θέλουν να ξεπεραστεί όσο το δυνατόν αυτή η κυβερνητική κρίση, έτσι ώστε να «δοθεί προσοχή στα πραγματικά προβλήματα» επισημαίνουν στο koolnews.gr
Άλλωστε, την Παρασκευή ο κύριος Σαμαράς έδωσε μήνυμα ρήξης με το παρελθόν και φυγής προς τα εμπρός, μιλώντας στο 9ο τακτικό συνέδριο της ΟΝΝΕΔ στη Δάφνη. «Χωρίς τέτοιες μεταρρυθμίσεις (σ.σ. ΕΡΤ) η χώρα θα βουλιάξει» ανέφερε, ενώ προηγουμένως είχε σημειώσει πως «η μεταρρυθμιστική προσπάθεια δεν αφορά μόνο τη ΝΔ». Επίσης, σκιαγράφησε την αντίθεση μεταξύ δικαιωμάτων και προνομίων, λέγοντας πως «για να προασπίσεις τα δικαιώματα της κοινωνίας, πρέπει να καταργήσεις τα προνόμια των λίγων». Γενικά, η ομιλία του Πρωθυπουργού χαρακτηρίζεται ιδεολογική, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και το πολύ ενθουσιώδες νεανικό κοινό προ βρισκόταν στο κλειστό της Δάφνης.
Στη ΝΔ δεν συζητήσουν το ενδεχόμενο αλλαγής πρωθυπουργού, κάτι το οποίο άλλωστε δεν έχει τεθεί επισήμως ούτε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο ούτε από τον Φώτη Κουβέλη. Αντιθέτως, αυτό το σενάριο κυκλοφορεί από διάφορους βουλευτές και επιτελείς των δύο αυτών κομμάτων, οι οποίοι εμφανίζονται «χολωμένοι» με τις κινήσεις του Πρωθυπουργού και προτρέπουν τους αρχηγούς τους να τηρήσουν πιο σκληρή γραμμή απέναντι στον αρχηγό της ΝΔ. Μάλιστα, στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφόρησαν και ορισμένα ονόματα… υποψηφίων αντικαταστατών του κυρίου Σαμαρά, χωρίς πάντως κανένα από αυτά να έχει σχέση με την πραγματικότητα. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, υπάρχουν μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, τα οποία εμφανίζονται δυσαρεστημένα με τις κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να εκφράζονται επισήμως ή να λειτουργούν ως μεμονωμένη ομάδα. Αυτά τα στελέχη προτιμούν να παραμένουν στο παρασκήνιο και εκφράζουν τις ενστάσεις τους σε συναδέλφους τους από άλλα κόμματα (!), προτρέποντάς τους να παρακινήσουν τους αρχηγούς τους να είναι περισσότερο διεκδικητικοί απέναντι στον Πρόεδρο της ΝΔ.
Η συντριπτική πλειοψηφία της Κ.Ο. της ΝΔ συντάσσεται πίσω από τον κύριο Σαμαρά, καθώς «κάποτε πρέπει να γίνουν και ορισμένες μεταρρυθμίσεις», όπως σημειώνει αρμόδια πηγή. Μάλιστα, με άρθρο του που δημοσιεύεται στη σημερινή Καθημερινή, ο πρωθυπουργός επιδιώκει να διαμορφώσει το προφίλ ενός μεταρρυθμιστή πολιτικού, ο οποίος σπάει αυγά, όπως έκανε και στην ομιλία του μπροστά στη νεολαία του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, ο κύριος Σαμαράς δεν σκοπεύει να τραβήξει το σχοινί στα άκρα, χωρίς πάντως να προτίθεται να υποχωρήσει ως προς τον πυρήνα της απόφασής του και θα επιδιώξει να βρει ένα modus vivendi με τους άλλους δύο αρχηγούς της κυβέρνησης. Όσο για τις εκλογές όλοι τις απεύχονται ως επιζήμιες για τον τόπο, ενώ πηγές σημειώνουν στο koolnews πως «οι εκλογές είναι ό, τι χειρότερο για τη χώρα». Έτσι, το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μοιάζει προς ώρας να απομακρύνεται, χωρίς να αποκλείεται να επανέλθει στο προσκήνιο αν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αποτύχουν τη Δευτέρα να βρουν ένα κοινό σημείο συνεννόησης.coolnews.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com