Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

OIKONOMIKH KΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ.


ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ.ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ,ΑΠΟ 01/01/2009 ΕΩΣ 31/08/2012, ΠΕΡΙΠΟΥ 3,217 ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΗ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΕΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΧΕΙΡΑ.ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΑΥΤΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΦΟΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΠΙΕΣΗ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΜΒΑΘΥΝΩ ΣΤΑ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΑΣ ΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ.ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΟΡΙΣΜΟΥΣ.



Η αυτοκτονία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που μας αφορά όλους. Δεν είναι μια τυχαία ή χωρίς νόημα πράξη. Ο άνθρωπος που προσπαθεί να αυτοκτονήσει νιώθει απελπισμένος,  «παγιδευμένος» σε προσωπικά, οικογενειακά και άλλα προβλήματα, τα οποία αισθάνεται ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Η αυτοκτονία εκφράζει την επιθυμία του να ξεφύγει από μια ζωή που του είναι δυσβάσταχτη.Η αυτοκτονία είναι ένα σύνθετο φαινόμενο και δεν είναι εύκολο να αποδοθεί σε μία μόνο αιτία. Συχνά λέμε ότι κάποιος αυτοκτόνησε γιατί δεν άντεξε την ανεργία ή τα χρέη ή ακόμα γιατί είχε αισθηματικά, οικογενειακά ή άλλα προβλήματα. Ωστόσο, αν και οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν στη ζωή τους δυσκολίες και προβλήματα,  η πλειοψηφία δεν φτάνει στην αυτοκτονία.Φαίνεται ότι αυτό που παίζει ρόλο δεν είναι μόνο το ίδιο το πρόβλημα, αλλά και η ικανότητα του καθενός από εμάς να το αντιμετωπίσει. Αυτή η ικανότητα να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα (ή αντίστροφα η «ευαλωτότητα» μας απέναντι σε αυτά και η τάση να γίνουμε αυτοκαταστροφικοί) διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Διαμορφώνεται από πολλούς παράγοντες που έχουν να κάνουν με την ψυχική μας κατάσταση, την προσωπικότητά μας, τις εμπειρίες που είχαμε στη ζωή μας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, την κοινωνία που ζούμε αλλά και με βιολογικούς παράγοντες, δηλαδή με τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός μας. Η εργασία ασκεί προστατευτική επίδραση, ενώ η ανεργία αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στα συνοδά προβλήματα της ανεργίας (τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τα οικογενειακά προβλήματα, την απελπισία που νιώθει ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να βρει δουλειά ή που χάνει τη δουλειά του).
Προειδοποιητικά Σημάδια
στη συμπεριφορά ενός ανθρώπου που σκέφτεται να αυτοκτονήσει
  • Είναι πολύ θλιμμένος, ανήσυχος ή βρίσκεται σε πανικό
  • Κλείνεται στον εαυτό του, απομονώνεται
  • Δυσκολεύεται στις σχέσεις του με την οικογένεια και τους φίλους του
  • Χάνει το ενδιαφέρον του για δραστηριότητες που πριν τον ευχαριστούσαν
  • Πέφτει η απόδοσή του στη δουλειά ή το σχολείο
  • Αλλάζει η συμπεριφορά του (γίνεται απαισιόδοξος, ευερέθιστος, απαθής ή εμφανίζει οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά)
  • Μιλά για το θάνατο ή για την αυτοκτονία
  • Αναζητά θανατηφόρα μέσα (όπλα, χάπια κλπ)
  • Αλλάζουν οι διατροφικές του συνήθειες (έχει αυξημένη όρεξη για φαγητό ή αντίθετα έχει μειωμένη όρεξη και χάνει βάρος)
  • Αλλάζουν οι συνήθειες του ύπνου του (έχει αϋπνία ή υπνηλία)
  • Αισθάνεται ενοχή, ντροπή, αναξιότητα
  • Αισθάνεται απελπισμένος
  • Αισθάνεται αβοήθητος
  • Αισθάνεται παγιδευμένος, ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο
  • Έχει την ξαφνική επιθυμία να τακτοποιήσει προσωπικές υποθέσεις (π.χ. συντάσσει τη διαθήκη του)
  • Χαρίζει προσωπικά του αντικείμενα
Κάποιος που σκέφτεται να αυτοκτονήσει συνήθως εμφανίζει ένα ή περισσότερα από αυτά τα σημάδια στη συμπεριφορά του. Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε αυτά τα σημάδια στη συμπεριφορά ενός δικού μας ανθρώπου πρέπει να απευθυνθούμε το συντομότερο δυνατό σε κάποιον ειδικό (ψυχολόγο ή ψυχίατρο).
Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι τα σημάδια αυτά δεν εμφανίζονται σε κάθε άνθρωπο που σκέφτεται να κάνει κακό στον εαυτό του. Είναι πιθανό ένας άνθρωπος να σκέφτεται να αυτοκτονήσει χωρίς να αλλάξει η συμπεριφορά του.
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ,ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΤΕ ΤΙ ΟΔΗΓΕΙ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΔΡΟΜΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ.ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ,ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ,ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ,ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ ΑΜΕΣΩΣ ΜΟΛΙΣ ΕΝΤΟΠΙΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΔΡΟΜΑ ΣΗΜΑΔΙΑ.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΑΓΓΑΡΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com