Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Ετοιμαστείτε για πολύ ζεστό καλοκαίρι!!!



Η στατιστική ανάλυση είναι μια μέθοδος εκτίμησης της τάσης του καιρού για μεγάλες χρονικές περιόδους. Βασίζεται στην ανάλυση αριθμητικών δεδομένων (θερμοκρασία στα 850hPa) τα οποία δίνουν μια στατιστική εκτίμηση/πιθανότητα για την καιρική τάση της εκτιμώμενης περιόδου.
Aς δούμε λοιπόν αναλυτικά την τάση του καιρού για το καλοκαίρι του 2013:

 
Γενική Τάση
 
Η τάση των καλοκαιριών στην Ελλάδα βάσει στατιστικού δείγματος 34 ετών φαίνεται στο παρακάτω γράφημα:
 
 
Από το διάγραμμα φαίνεται πως η τάση είναι διαρκώς αυξητική με ρυθμό 0,025 βαθμούς Κελσίου / έτος.
Το καλοκαίρι 2012 είχε μέσο όρο θερμοκρασία στα 850hPa = 19 βαθμούς Κελσίου. Το θερμότερο καλοκαίρι από την αρχή του δείγματος και 2,3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις μέσες κλιματικές τιμές (16,7 βαθμοί Κελσίου στα 850hPa).
Το καλοκαίρι 2013 θα έχει μέσο όρο θερμοκρασίας στα 850hPa = 17,7 βαθμούς Κελσίου, ψυχρότερο από το καλοκαίρι 2012 κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου αλλά θερμότερο κατά 1 βαθμό από τις μέσες κλιματικές τιμες.
 
Ιούνιος 2013
 
- Ο Ιούνιος 2013 αναμένεται θερμότερος από τις μέσες κλιματικές τιμές κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου και με μέσο όρο θερμοκρασία στα 850hPa = 15,7 βαθμούς Κελσίου.
Ο μήνας ξεκινάει με χαμηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες και αυξημένη πιθανότητα για βροχές. Σταδιακά πάντως θα έχουμε άνοδο της θερμοκρασίας η οποία στα μέσα του μήνα θα αγγίξει τους 36-37 βαθμούς Κελσίου. Στην συνέχεια η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση με αυξημένη πιθανότητα για βροχές για να ανέβει εκ νέου στα τέλη του μήνα σε επίπεδα 36-37 βαθμών Κελσίου.
 
Ιούλιος 2013
 
 - Ο Ιούλιος 2013 αναμένεται θερμότερος από τις μέσες κλιματικές τιμές κατά 1 βαθμό Κελσίου και με μέσο όρο θερμοκρασία στα 850hPa = 18,6 βαθμούς Κελσίου.
Ο μήνας ξεκινάει με την σημαντικότερη θερμή εισβολή του καλοκαιριού με μέγιστες τιμές θερμοκρασίας στους 40-41 βαθμούς Κελσίου. Σύντομα πάντως η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση με αυξημένη πιθανότητα βροχών στα βόρεια ηπειρωτικά. Νέα σημαντική άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία στα μέσα του μήνα με τις μέγιστες τιμές να αγγίζουν τους 38-39 βαθμούς Κελσίου. Και αυτή όμως η θερμή εισβολή θα είναι σχετικά σύντομη (μέγιστη διάρκεια 2-3 ημέρες) με την θερμοκρασία να σημειώνει νέα σημαντική πτώση κατά 6-8 βαθμούς Κελσίου. Σε αυτά τα επίπεδα θα διατηρηθεί μέχρι τα τέλη του μήνα όπου θα σημειώσει άνοδο σε επίπεδα 36-37 βαθμών Κελσίου.
 
Αύγουστος 2013
 
- Ο Αύγουστος 2013 θα κυμανθεί σε επίπεδα κοντά στις μέσες κλιματικές τιμές και με μέσο όρο θερμοκρασίας στα 850hPa = 17,8 βαθμούς Κελσίου.
Ο μήνα ξεκινάει με χαμηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες και ενισχυμένο μελτέμι. Οι καιρικές αυτές συνθήκες θα διατηρηθούν μέχρι την βδομάδα του Δεκαπενταύγουστου όπου θα έχουμε σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας με τις μέγιστες τιμές να αγγίζουν τους 39-40 βαθμούς Κελσίου. Σταδιακά πάντως η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και έτσι το τελευταίο δεκαήμερο θα κυμανθεί σε χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα με ενισχυμένο μελτέμι.
 
 
Σε γενικές γραμμές το καλοκαίρι 2013 αναμένεται:
-Αρκετά θερμό παρά τα διαλείμματα δροσιάς.
-Αρκετά ασταθές με περισσότερες βροχές και καταιγίδες από τα συνηθισμένα στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας.
-Με ενισχυμένους ανέμους τον Αύγουστο εκτός από την βδομάδα του Δεκαπενταύγουστου.
 
Δημήτρης Καμπόλης 
YouWeather.com
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com