Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Βόλφγκανγκ Γκέρκε. "Δεν υπάρχει απόλυτη προστασία για τραπεζικές καταθέσεις"


Δεν υπάρχει απόλυτη προστασία για τις (τραπεζικές) καταθέσεις, προειδοποίησε ο γερμανός οικονομολόγος και ειδικός σε τραπεζικά θέματα Βόλφγκανγκ Γκέρκε, ο οποίος χαρακτηρίζει «μεγάλο, ασυγχώρητο λάθος της πολιτικής» την απόπειρα να θιγούν οι μικροκαταθέτες στις τράπεζες της Κύπρου.



 Ο κ. Γκέρκε, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Focus, τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ για συμμετοχή των καταθετών σε μελλοντικές περιπτώσεις 
διάσωσης τραπεζών και επισήμανε ότι προς το παρόν, οι καταθέτες στην Γερμανία δεν θα υποστούν συνέπειες, καθώς η χώρα βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση. «Κανείς όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί για το μέλλον. Αρκεί μία πλειοψηφία στο γερμανικό Κοινοβούλιο για<αναγκαστικής εισφοράς στις καταθέσεις, τον χρυσό και τα ακίνητα», δηλώνει.

Ο γερμανός οικονομολόγος ανέφερε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστέρησε να φθάσει στο σωστό συμπέρασμα στο θέμα της διάσωσης των τραπεζικών ιδρυμάτων. Έπρεπε πολύ πιο νωρίς να είχε ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος, όταν η Ελλάδα άρχισε να αντιμετωπίζει δυσκολίες. Έπρεπε τότε να είχαν αποφασιστεί συναλλαγματικοί έλεγχοι και έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων. Αυτή όμως η δυνατότητα δεν αξιοποιήθηκε και, αντιθέτως, οι Ευρωπαίοι και οι Γερμανοί φορολογούμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν τον λογαριασμό για τους Έλληνες φοροφυγάδες», τόνισε και πρόσθεσε ότι «σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αποσύρθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες πάρα πολλά χρήματα».

Ο ίδιος πάντως δεν «βλέπει» κίνδυνο μαζικών αναλήψεων από τις γερμανικές τράπεζες,καθώς, όπως λέει, δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, παρά το γεγονόςότι οι Γερμανοί υφίστανται «απαλλοτρίωση των καταθέσεών τους», μέσω των χαμηλών επιτοκίων. «Πάντως, απόλυτη προστασία δεν υπάρχει, καθώς η κρατική εξουσία μπορεί δια νόμου να θίξει κάθε μορφή επένδυσης», επανέλαβε και κάλεσε τους καταθέτες να αντιληφθούν ότι, από νομικής άποψης, είναι δανειστές της τράπεζας γεγονός το οποίο συνεπάγεται ότι, εάν η τράπεζα πτωχεύσει, θα βρεθούν σε δύσκολη θέση.
skeftomasteellhnika.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com