Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Πόλωση με την αντιπολίτευση, απολύσεις και φόβοι για κοινωνικές αντιδράσεις...



Σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει ακάθεκτη στην υλοποίηση της δέσμευσής της για απόλυση, σε πρώτη φάση 2.000 δημοσίων υπαλλήλων έστειλε χθες ο πρωθυπουργός κ.Αντώνης Σαμαράς από του βήματος του ΣΕΒ, θέλοντας, αφενός να προετοιμάσει την κοινή γνώμη και αφετέρου να μην αφήσει περιθώρια χαλάρωσης της κρατικής μηχανής κατά την απουσία του στηνΚίνα και στη Σύνοδο Κορυφής καθώς ο χρόνος τρέχει.
Ήταν, μάλιστα, η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός μίλησε ανοικτά για απολύσεις, τις χαρακτήρισε απόλυτα συμβατές με το Σύνταγμα, ενώ εξήγγειλε ότι τελικώς ο κανόνας απολύσεων θα είναι 1 προς 10 (σ.σ. μία πρόσληψη για δέκα αποχωρήσεις) καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου κρίνουν ότι, μετά και την χθεσινή απόφαση για την εκταμίευση των δύο δόσεων ύψους 7,5 δισ. ευρώ, δημιουργείται ένα σχετικώς πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την προώθηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, εξου και οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός προκειμένου να πολωθεί το κλίμα με την αντιπολίτευση και να καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις προβάλλονται. 

Αυτό που δεν παραδέχονται, αλλά είναι σίγουρο ότι φοβίζει τα κυβερνητικά στελέχη, είναι το ενδεχόμενο επέκτασης των κοινωνικών αντιδράσεων, που σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη με αιχμή τους καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

Στους παραλήπτες του πρωθυπουργικού μηνύματος περιλαμβάνονται και υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι κωλυσιεργούν, προκειμένου να μην έχουν προσωπικό πολιτικό κόστος από την κατάργηση ή συγχώνευση φορέων στους τομείς ευθύνης του. 

Ο κ. Σαμαράς τους διαμηνύει με κάθε ευκαιρία ότι το στοίχημα της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα είναι συλλογικό και θα αποτελέσει κριτήριο για την παραμονή ενός εκάστου στο κυβερνητικό σχήμα. 

Ηδη, ο υπουργός Επικρατείας κ. Δημ. Σταμάτης που έχει και την ευθύνη του γενικού συντονισμού, έχει στα χέρια του επικαιροποιημένη λίστα με τους οργανισμούς και εταιρείες του δημοσίου από δέκα υπουργεία στα οποία εργάζονται περισσότεροι από 2500 υπάλληλοι με σύμβαση ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου χρόνου. 

Σύμφωνα με τον κεντρικό σχεδιασμό, το αργότερο στις αρχές Ιουνίου, θα συνεδριάσουν εκ νέου οι πολιτικοί αρχηγοί προκειμένου να εγκρίνουν την τελική λίστα με τους υπό κατάργηση- συγχώνευση οργανισμούς, η οποία, πάντως, σβήνεται και γράφεται καθημερινά. 

Προκειμένου να μην επαναληφθεί το θρίλερ που διαδραματίστηκε κατά την προηγούμενη επίσκεψη της τρόϊκας στην Αθήνα, ο κ. Σαμαράς έχει δώσει εντολή να λήξουν όλες οι εκκρεμότητες τις αμέσως επόμενες ημέρες. Το εγχείρημα, πάντως, εμφανίζει σημαντικές δυσκολίες, με πολλά κυβερνητικά στελέχη να παραδέχονται ότι δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση η ολοκλήρωση της λίστας των πρώτων 2000 υπαλλήλων που θα εξέλθουν από την πόρτα του δημοσίου.newspost.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com