Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Τι σημαίνει η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ για τους δανειολήπτες - Ποιοι κερδίζουν.



Αναλυτικά παραδείγματα με το πόσο και για ποιους μειώνεται η μηνιαία δόση.


Σε μείωση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 0,25 της μονάδας που φέρνει το επιτόκιο του ευρώ στο.... ιστορικό χαμηλό του 0,5%, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τι σημαίνει όμως μείωση 0,25 της μονάδας για τον δανειολήπτη;

Κάθε μείωση 0,25 της μονάδας στο βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, συνεπάγεται μείωση κατά 13 ευρώ στη δόση στεγαστικού δανείου ύψους 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 20 χρόνια, κυμαινόμενου επιτοκίου, συνδεδεμένου με το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως γράφει το money-money.gr.

Το επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης προσδιορίζεται με βάση ένα επιτόκιο αναφοράς (το επιτόκιο της ΕΚΤ ή το euribor) στο οποίο προστίθεται ένα πρόσθετο περιθώριο από την τράπεζα.

Για τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, η μείωση του τελευταίου σημαίνει αυτόματη μείωση και του τελικού επιτοκίου που πληρώνει ο δανειολήπτης. Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ είναι εκείνο με το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δανείζει τις εμπορικές τράπεζες της ευρωζώνης. Με το επιτόκιο αυτό είναι συνδεδεμένα τα παλαιότερα δάνεια τα οποία έχουν και μικρότερο περιθώριο (από 1 έως 2 μονάδες).

Από μια χρονική στιγμή και μετά οι τράπεζες άρχισαν να συνδέουν τα δάνεια με το euribor και να επιβάλλουν μεγαλύτερα περιθώρια (2,5 έως 3 ή και 4% σε ορισμένες περιπτώσεις).

Το euribor είναι διαφορετικό επιτόκιο και προκύπτει από το μέσο όρο των επιτοκίων που έχουν διάφορες μεγάλες τράπεζες στην Ευρώπη). Το euribor, υπό κανονικές συνθήκες ακολουθεί και αυτό την κατεύθυνση της ΕΚΤ, αλλά αυτό εξαρτάται από τη συγκυρία.

Για δάνεια με περιθώριο 1,75% πάνω από το επιτόκιο της ΕΚΤ

Αυτό σημαίνει ότι ο δανειολήπτης που πληρώνει σήμερα δόση 520 ευρώ για δάνειο 100.000 ευρώ (20ετίας) με επιτόκιο 2,5% (επιτόκιο ΕΚΤ 0,75% + περιθώριο κέρδους της τράπεζας 1,75%), αν το επιτόκιο μειωθεί στο 2,25% (0,5% το επιτόκιο της ΕΚΤ +περιθώριο 1,75%) τότε η δόση θα δια μορφωθεί στα 507 ευρώ.

Το ίδιο δάνειο στα τέλη του 2008, είχε επιτόκιο 5,75% (επιτόκιο ΕΚΤ 4% + περιθώριο 1,75%) και η μηνιαία δόση του διαμορφωνόταν στα 702 ευρώ.



newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com