Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ EUROGROUP...


...ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ, ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ...

Πυρετώδεις φαίνεται ότι είναι οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες ακόμα και μετά...
την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup καθώς μια ώρα μετά ακόμα δεν έχει εκδοθεί η ανακοίνωση για όσα συζήτησαν και συμφώνησαν οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.


Το κλίμα όπως μεταφέρθηκε τα πρώτα λεπτά μετά το πέρας της συνεδρίασης από μετέχοντες υπουργούς άλλων χωρών στη συνεδρίαση ήταν ότι η ελληνική πλευρά δέχθηκε στενό πρέσινγκ σε δύο βασικά ζητήματα:

1. Πώς ζητά νέα συμφωνία όταν δεν έχει κλείσει το υπάρχον πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και

2. Γιατί δεν δόθηκε νωρίτερα στους συμμετέχοντες στο Eurogroup η ελληνική πρόταση προκειμένου να μελετηθεί

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση παρόλα αυτά συνεχίστηκε με πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις προς τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Δραγασάκη, που εκπροσώπησαν την Ελλάδα, και συγκλίνουσες πληροφορίες ανέφεραν ότι προωθείται μια συμβιβαστική λύση που θα ικανοποιεί τόσο εκείνους που επιθυμούν τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος όσο και την ελληνική πλευρά που διεκδικεί μια συμφωνία-γέφυρα.

Η εκτίμηση από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ότι το κλίμα ήταν καλό και οι τοποθετήσεις μετριοπαθείς. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει, επίσης, ότι θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των Μνημονίων και έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημοσίου χρέους. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές στο Eurogroup της Τετάρτης δεν υπήρχε συμφωνία. Ξεκαθαρίζουν επίσης ότι παράταση του Μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή παραπέμποντας στη συνέχιση της διαβούλευσης προκειμένου να υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία.

Πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι ζητήθηκε από την Ελλάδα εφαρμογή των συμφωνηθέντων και παράταση του προγράμματος. Διπλωμάτες της ΕΕ αναφέρουν, ακόμα, ότι στο κοινό ανακοινωθέν  θα υπάρχει αναφορά στις ελπίδες για την επίτευξη μιας συμφωνίας στο προσεχές συμβούλιο στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com