Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

"ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - EUROGROUP ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΝΕΥΡΑ ...


Πριν από λίγο κλείσαν οι πόρτες. Σε εξέλιξη το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα. 
Με τρεις εκπροσώπους της συμμετέχει η Ελλάδα στο έκτακτο Eurogroup που ξεκίνησε τις εργασίες του . Στη συνεδρίαση παρευρίσκονται οι κ.κ. Γ. Δραγασάκης, Γ. Βαρουφάκης και Γ. Χουλιαράκης.
Εν μέσω πολεμικών διακοινώσεων απ' όλες τις πλευρές, η αποψινή μάχη των Βρυξελλών προδιαγράφεται εξαιρετικά δύσκολη μεν, αλλά όχι εκ προοιμίου χαμένη.
"Στις πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης ο λαός δίνει τη μάχη της διαπραγμάτευσης, είναι η δύναμή μας", έγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ανεβάζοντας και φωτογραφία από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.
1
Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί τώρα και στις Βρυξέλλες υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης
brixelles
Συγκέντρωση συμπαράστασης υπέρ της Ελλάδας και στη Ρώμη. Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί έξω από τη Γερμανική πρεσβεία στο κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας.
Επίσης, ο βουλευτής των Πέντε Αστέρων Κάρλο Σιμπίλια, διαβίβασε αίτημα του ιδρυτή των Πέντε Αστέρων-Cinue Stelle, Μπέπε Γκρίλο, για συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη.
romi
Δεν υπήρξε κανένα αίτημα για συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγκελα Μέρκελ αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και συνεπώς, προσθέτουν, δεν έχει προγραμματιστεί τέτοια συνάντηση.
Βαρουφάκης: Δεν βγαίνει η Ελλάδα από το ευρώ
Ξεκάθαρα αρνητική απάντηση έδωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Ο κ. Βαρουφάκης φτάνοντας στο Eurogroup ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν υπάρχει ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
«Απολύτως όχι» ήταν η σαφής και ξεκάθαρη απάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.
Στη σκληρή και αδιάλλακτη στάση επιμένει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Σήμερα δεν θα έχουμε κάποια απόφαση. Πρόγραμμα υπάρχει και το ελέγχει η τρόικα», είπε ο κ. Σόιμπλε προϊδεάζοντας για τη στάση του στο Eurogroup.
soimple varoufakis
Λαγκάρντ: Ικανοί και έξυπνοι οι Έλληνες 
Ο κ. Βαρουφάκης νωρίτερα συναντήθηκε με την επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ. Η διευθύντρια του Ταμείου τόνισε πως η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις. «Οι Έλληνες είναι ικανοί, έξυπνοι και έχουν σκεφτεί αναλυτικά όλα τα θέματα. Έχουμε πολλή δουλειά από εδώ και πέρα», σημείωσε η κ. Λαγκάρντ.
varoufakis lagard
Μοσκοβισί: Στόχος η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup
Με στόχο την επίτευξη συμβιβασμού μέχρι το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου προσέρχεται στο σημερινό (11/2) Συμβούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας παράλληλα ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα της Ελλάδας θα αποτελέσει τη βάση των αποψινών συζητήσεων.
Σύμφωνα με τον Γάλλο Επίτροπο, στο σημερινό Eurogroup οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν για πρώτη φορά τις ιδέες και τις λύσεις που προτείνει η νέα ελληνική κυβέρνηση και να ανταλλάξουν απόψεις με τον Έλληνα ομόλογό τους.
Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ακόμα ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα πρέπει να γίνουν σεβαστές.
«Θα εργαστούμε στη βάση αυτών των δεσμεύσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «το υφιστάμενο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι το πλαίσιο, η αναφορά, η βάση των όσων θα συζητηθούν σήμερα».
Αφού σημείωσε δε ότι «σήμερα θα γίνει η πρώτη ανταλλαγή απόψεων για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε», ανέφερε ότι «αύριο στη Σύνοδο Κορυφής, ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα παρουσιάσει τις θέσεις της Ελλάδας, ενώ στις 16 Φεβρουαρίου θα ακολουθήσει ένα πολύ σημαντικό Eurogroup, στο οποίο θα πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός».
Ο Γάλλος Επίτροπος δήλωσε ακολούθως ότι η Επιτροπή έχει το ρόλο του διαμεσολαβητή στις διαβουλεύσεις για την Ελλάδα, για να διευκολύνει την εξεύρεση ενός συμβιβασμού. «Θέλουμε να γίνει σήμερα μια καλή συζήτηση», δήλωσε, προσθέτοντας ότι χρειαζόμαστε ακόμα λίγο χρόνο για να φτάσουμε σε μια καλή συμφωνία.
Ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε τέλος ότι υπάρχει πάντα χώρος για συζήτηση και περιθώριο ελιγμών. «Έτσι λειτουργεί η Ευρώπη», είπε, προσθέτοντας ότι θα ακούσουμε τους Έλληνες ψηφοφόρους, αλλά και τους ψηφοφόρους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
«Όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο. Η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη», υπογράμμισε ο Γάλλος Επίτροπος, τονίζοντας ότι όλοι εργάζονται για να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και για να καταπολεμηθούν οι ανισότητες στη χώρα...
Τετραμερής συνάντηση σε κεντρικό ξενοδοχείο
Λίγο πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup πραγματοποιήθηκε συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Τόμας Βίζερ. 
Σαπέν: Να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών
Να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του ελληνικού λαού για αλλαγή, αλλά και η Ελλάδα από την πλευρά της να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, ζήτησε σήμερα ο Γάλλος υπουργός οικονομίας Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Ο Μ. Σαπέν δήλωσε ότι ελπίζει σε ένα συνολικό και αξιόπιστο διάλογο στο σημερινό Eurogroup.
Ανέφερε ότι για τη Γαλλία δύο είναι οι βασικές αρχές αυτού του διαλόγου: Αφενός να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών για αλλαγή.
Όπως είπε, κάτι πρέπει να αλλάξει, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως πριν. Και αφετέρου, δήλωσε ο Μ. Σαπέν, «η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί όλους τους κανόνες που μας ενώνουν».
Κατέληξε δε λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.
Λιθουανός υπουργός Οικονομικών: Είναι απίθανο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ
Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup εμφανίστηκε ο Ριμάντας Σάτζιους.
«Είναι απίθανο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κιόλας αφού οι Έλληνες είναι υπέρ του ενιαίου νομίσματος. Θέλω να ακούσω τι θα μας πουν. Οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα», είπε ο Λιθουανός ΥΠΟΙΚ.
Τι θα συζητήσει το Eurogroup
Στο τραπέζι θα μπουν, ουσιαστικά, τρεις βασικές προτάσεις, με απώτερο στόχο όλων τον περίφημο «έντιμο συμβιβασμό».
Η πρώτη, κάνει λόγο για απόλυτη εφαρμογή των ελληνικών δεσμεύσεων. Η συγκεκριμένη βέβαια έχει απορριφθεί από την Αθήνα.
Από την πλευρά της η Ελλάδα προτείνει το περίφημο «πρόγραμμα - γέφυρα». Με αυτό η ελληνική κυβέρνηση ζητά ενδιάμεση συμφωνία και κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού με αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων και με την επιστροφή των περίφημων 1,9 δις ευρώ από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες.
Ανάμεσα στις θέσεις Γερμανίας και Ελλάδας, τώρα, έρχεται να μπει ένα σχέδιο που, επισήμως, άπαντες διαψεύδουν και αποκηρύσσουν την ύπαρξή του, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί την μοναδική... υπαρκτή βάση της παρασκηνιακής διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα: Πρόκειται για το περίφημο «non paper» της ομάδας Γιούνκερ το οποίο προβλέπει παράταση έξι μηνών στο υφιστάμενο πρόγραμμα, με αντάλλαγμα ευνοϊκές για την Ελλάδα αλλαγές. Ειδικότερα, προβλέπεται μειωμένος στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα, στο ύψος του 1,5% έως 2%, και αναδιάρθρωση της τρόικας.
Ντάισελμπλουμ: Εφικτή η αλλαγή μέτρων, αλλά εντός του προγράμματος
«Θα καλωσορίσουμε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών στο Eurogroup και θα ακούσουμε τα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Έχουμε επισήμως ένα πρόγραμμα και τώρα θα δούμε με ποιο τρόπο α συνεχίσουμε την υποστήριξή μας στην Ελλάδα στο μέλλον. Είμαι ανοικτός να ακούσω τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς», προσερχόμενος στο κτίριο που θα συνεδριάσει στις 18:30 το Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Μάλιστα, επιφυλάχθηκε να απαντήσει στο σχέδιο - γέφυρα που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά, αναμένοντας τις ελληνικές προτάσεις.
«Είναι σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει στον μεταρρυθμιστικό δρόμο που ήδη έχει ξεκινήσει, ήδη επέστρεψε στην ανάπτυξη και δημιούργησε πρωτογενές πλεόνασμα. Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι εξαιρετικής σημασίας. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων», δήλωσε.
Έτοιμη και... διαβασμένη η ελληνική κυβέρνηση
Η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αναχώρησε το μεσημέρι για την βελγική πρωτεύουσα.
Στην κυβερνητική αποστολή μετέχουν, επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Eurogroup, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις Βρυξέλλες θα μεταβεί, πιθανότατα αύριο, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών -αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις- Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Κλειδί» ο ρόλος της Λαγκάρντ
Το «παρών» στην κρίσιμη συνεδρίαση των Βρυξελλών θα δώσει και η η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Η κ. Λαγκάρντ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επιτεθεί στην ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα μας πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Η κ. Λαγκάρντ θα δώσει το στίγμα των προθέσεων της, λίγο πριν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καθίσουν στο τραπέζι του διάλογου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com