Παρασκευή, 4 Απριλίου 2014

Τα "βασανιστήρια" από τη CIA υψηλά στην ατζέντα της Γερουσίας ...Δύο μέλη της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ τάχθηκαν δημόσια υπέρ του αποχαρακτηρισμού τμημάτων μιας έκθεσης για τις μεθόδους και τις «προχωρημένες τεχνικές ανάκρισης» της CIA, 
επισημαίνοντας πως συμπέραναν ότι ορισμένοι κρατούμενοι «υποβλήθηκαν σε τεχνικές που συνιστούν βασανιστήρια».
Την ανακοίνωση αυτή έκαναν δύο μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ οι οποίοι εκπροσωπούν την πολιτεία Μέιν, η Σούζαν Κόλινς (Ρεπουμπλικανικό κόμμα) και ο Άνγκους Κινγκ (ανεξάρτητος προσκείμενος στους Δημοκρατικούς), μία ημέρα πριν διεξαχθεί ψηφοφορία επί του θέματος στην Επιτροπή. 
Η Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει και να προτείνει στην ολομέλεια του σώματος να αποχαρακτηριστούν το κεφάλαιο «Ευρήματα και Συμπεράσματα» και η Σύνοψη, της έκθεσης αυτής, που αποτελείται από 6.000 σελίδες. Εάν και τα δύο μεγάλα κόμματα των ΗΠΑ ταχθούν υπέρ του αποχαρακτηρισμού των τμημάτων αυτών της έκθεσης, θα αυξηθούν οι πιθανότητες δημοσιοποίησής τους.
«Αυτή η απάνθρωπη και βάρβαρη μεταχείριση δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί ποτέ», υποστήριξαν οι γερουσιαστές σε μια κοινή δήλωσή τους. «Επιπλέον, η έκθεση εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο που η CIA χειρίστηκε το πρόγραμμα αυτό».
Οι γερουσιαστές σημείωσαν ότι η θετική τους ψήφος υπέρ του αποχαρακτηρισμού δεν σημαίνει ότι εγκρίνουν το κείμενο των συμπερασμάτων ή τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, εξηγώντας ότι στην έκθεση δεν περιλαμβάνονται συνεντεύξεις στελεχών της CIA, συμβασιούχων της, ή η συμμετοχής βοηθών των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών-μελών της επιτροπής πληροφοριών στη σύνταξή της.
Ωστόσο οι δύο γερουσιαστές τάχθηκαν υπέρ της διαφάνειας. 
«Τα βασανιστήρια είναι λάθος, και πρέπει να εξασφαλίσουμε πως αυτή η ανάρμοστη συμπεριφορά και τα σοβαρά σφάλματα που έγιναν στα προγράμματα κράτησης και ανάκρισης της CIA, δεν θα επαναληφθούν ποτέ ξανά», αναφέρεται στη δήλωσή τους. 
Το προσχέδιο της έκθεσης αυτό καταδικάζει με έντονο τρόπο τις τεχνικές ανάκρισης όπως ο «εικονικός πνιγμός», ενώ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χρήση τους απέτυχε να φέρει αποτέλεσμα στον αγώνα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. 
Η εν λόγω έκθεση βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ της γερουσιάστριας των Δημοκρατικών, Νταϊάν Φάινσταϊν —η οποία είναι η πρόεδρος της Επιτροπής—, από τη μια, και από την άλλη της CIA, για το αν μέλη της παρακολουθούσαν κρυφά τις έρευνες σχετικά με τις τεχνικές κράτησης και ανάκρισης. 
Η ψηφοφορία επί του θέματος αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα Πέμπτη. Το αποτέλεσμά της δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA
 

http://mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr