Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Η ΧΑΜΑΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ. ΡΟΥΚΕΤΕΣ ΚΑΤΑ ΙΣΡΑΗΛ....




Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*
www.analystsforchange.org 

            Τα τελευταία γεγονότα στο νότιο Ισραήλ, δεν αφήνουν πλέον αμφιβολία, ότι η μέχρι τώρα ηρεμία στην περιοχή, έλαβε τέλος. Το καθεστώς της Χαμάς που ελέγχει και κυβερνά την λωρίδα της Γάζας από το 1996, φαίνεται ότι επανέρχεται στην παλιά του τακτική, δηλαδή της εκτόξευσης ρουκετών στις κατοικημένες περιοχές του νότιου Ισραήλ και φυσικά στην προσφιλή του μέθοδο, της έντασης με το Ισραήλ.

Έτσι προ ολίγων ημερών , σύμφωνα με τα Ισραηλινά ΜΜΕ (Y-netnews,Haaretz) , η Ισλαμική Τζιχάντ εκτόξευσε ξαφνικά  60 ρουκέτες κατά του Ισραήλ. Οι IDF (Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις) απάντησαν με όλμους και στην συνέχεια η Ισραηλινή πολεμική αεροπορία χτύπησε δεκάδες στόχους στην Λωρίδα της Γάζας.
.         
            Η κλιμάκωση της έντασης συνεχίστηκε  και την επομένη  και μπαράζ ρουκετών  εκτοξεύθηκε κατά των πόλεων Ασντότ και  Ασκελόν, στο νότιο Ισραήλ,  από τη Λωρίδα της Γάζας. Το αντιβαλλιστικό σύστημα Iron Dome, που διαθέτει το Ισραήλ και σκοπό έχει την αντιμετώπιση  τέτοιας μορφής απειλών, δεν τέθηκε σε λειτουργία.  Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κρατικού αξιωματούχου, η Ισλαμική Τζιχάντ επιθυμεί εκεχειρία, αλλά στην πράξη, το βεληνεκές των ρουκετών έχει επεκταθεί. Ο δήμος Ασντότ αποφάσισε να σταματήσουν τα μαθήματα σε σχολεία της πόλης που δεν είναι προστατευμένα, με αποτέλεσμα οι μαθητές να εγκαταλείπουν σταδιακά τα εκπαιδευτικά τους ιδρύματα.

Ο Π/Θ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε  ότι η πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά το νότιο Ισραήλ είναι προφανής. «Προσπαθούμε να ματαιώσουμε τα σχέδια [της Τζιχάντ] και να πλήξουμε όποιον προσπαθεί να μας βλάψει αντιδρώντας έντονα σε κάθε χτύπημα». Πρόσθεσε επίσης ότι «Όποιος προσπαθήσει να διαταράξει το χαρμόσυνο πνεύμα των εορτών  μας (Πουρίμ) θα λάβει σκληρή απάντηση. Λόγω αυτής της πολιτικής μας καταφέραμε να πετύχουμε την πιο μακρόχρονη ηρεμία των τελευταίων χρόνων. Είναι καιρός, οι τρομοκρατικοί παράγοντες της Λωρίδας της Γάζας να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν να κάνουν με μια πολύ αποφασιστική κυβέρνηση και έναν πολύ ισχυρό στρατό».

Ο Πρόεδρος Σιμόν Πέρες, από την πλευρά του, τόνισε ότι το Ισραήλ θα δώσει ηχηρή απάντηση σε κάθε χτύπημα από τη Λωρίδα της Γάζας. Πρόσθεσε ότι «οι πύραυλοι στάλθηκαν  από την Ισλαμική Τζιχάντ, αλλά η Χαμάς είναι υπεύθυνη και θα πρέπει να αποφασίσει πώς θέλει να ζήσει - Για κάθε χτύπημα θα δέχεται ως απάντηση άμεσο πλήγμα και για κάθε κατάπαυση του πυρός θα λαβαίνει σαν απάντηση επίσης κατάπαυση του πυρός».

Αιγυπτιακή πηγή που γνωρίζει το εν λόγω θέμα, δήλωσε  στο Παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Quds Net, ότι η Αίγυπτος μεσολαβεί για εντατικές διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς προκειμένου να σταματήσει η στρατιωτική κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας. Κατά τα λεγόμενά του, από χθες ήδη, ξεκίνησαν επαφές εκ μέρους της αιγυπτιακής πλευράς, σε μια προσπάθεια επίτευξης ηρεμίας. Πρόσθεσε επίσης ότι «η Αίγυπτος έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας και  στοχεύει μέσω των διαπραγματεύσεων με την ισραηλινή πλευρά να αποφευχθεί ένας νέος πόλεμος με το Ισραήλ που θα μπορούσε να είναι πολύ δύσκολος για τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας. Η Αίγυπτος δεν θα αφήσει τη Γάζα μόνη της και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να σώσει τους κατοίκους της και να ματαιώσει τις προσπάθειες των ισραηλινών προκαλέσουν ανάφλεξη στην περιοχή και να αρχίσουν ένα νέο πόλεμο εναντίον της Λωρίδας της Γάζας. Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως όλες τις προκλητικές και επιθετικές ενέργειές του ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό τόσο στη Λωρίδα της Γάζας, όσο και στη Δυτική Όχθη».

Ο Υπουργός για την Προστασία του Περιβάλλοντος, Αμίρ Πέρετζ, ο οποίος ζει στην πόλη Σντερότ, δήλωσε ότι «Η νύχτα ήταν ταραχώδης, αλλά κυρίως λόγω των κεραυνών και της βροχής. Ελπίζω αυτός ο γύρος να έχει φτάσει στο τέλος του είπε, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή του στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, για ανακατάληψη της Γάζας. Είμαι σίγουρος ότι και ο ίδιος δεν το εννοούσε. Σε περίπτωση που το βράδυ η κατάσταση επιδεινωθεί, υπάρχει πιθανότητα εξέτασης μιας πιο σύνθετης επιχείρησης με ανάληψη δράσης που θα καταστήσει απολύτως σαφές και στην Τζιχάντ και στην Χαμάς ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί». Ο Υπουργός Πέρετζ συσχέτισε την κατάσταση που επικρατεί στο νότιο Ισραήλ με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων δηλώνοντας ότι: «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που όλοι τραβάνε το σκοινί ως την άκρη του, πριν την επίσκεψη του Παλαιστίνιου προέδρου της παλαιστινιακής Αρχής, ο Άμπου Μάζεν στην Ουάσιγκτον. Η κλιμάκωση συνδυάζεται με ένα κλίμα μεγάλης πολιτικής έντασης. Η Ισλαμική Τζιχάντ θέλει να μεταδώσει στην Χαμάς το μήνυμα ότι ανεξαρτητοποιείται. Τώρα θα πρέπει να μειώσει τις φλόγες». 

Βέβαια υπάρχουν και Ισραηλινοί υπουργοί που προτείνουν πιο δραστικά μέτρα εκ μέρους του Ισραήλ. Ο Υπουργός Στέγασης, Ούρι Αριέλ, δήλωσε ότι δεν είναι πεπεισμένος ότι η κλιμάκωση πλησιάζει στο τέλος της. Κατά την άποψή του «Η λύση είναι να δράσει το Ισραήλ με ισχύ, διότι αυτή είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν. Διεξάχθηκαν μαζί τους συνομιλίες, τόσο με την Αίγυπτο, όσο και με το Ισραήλ. Από ότι φαίνεται όμως ό, τι δεν μπορεί να επιλυθεί με δύναμη, πιθανώς να χρειάζεται ακόμη περισσότερη δύναμη»., ενώ ο ΥΠΕΞ  Αβιγκνορ Λίμπερμαν πρότεινε πιο ακραία και επικίνδυνη λύση, δηλαδή την ανακατάληψη της Γάζας από τους IDF!!!!

Το πρακτορείο ειδήσεων AFP ανέφερε ότι οι στόχοι που η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε στη Λωρίδα της Γάζας,ως αντίποινα στις βομβιστικές επιθέσεις,  ήταν στρατόπεδα εκπαίδευσης της Aλ - Κουντς και της Ιζ αλ-Ντιν αλ-Κασάμ, που είναι οι στρατιωτικές πτέρυγες της Ισλαμικής Τζιχάντ και της Χαμάς. Μετά το περιστατικό, αναφέρθηκαν διακοπές ρεύματος σε μεγάλα τμήματα της νότιας πόλης στην Γάζα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, την  Ράφα. Η Χαμάς δήλωσε σε απάντηση ότι : «Το Ισραήλ θα φέρει την ευθύνη για την πρόσφατη κλιμάκωση στη Γάζα. Συνεχίζει την επιθετικότητα του και αντιτίθεται στο δικαίωμα υπεράσπισης του παλαιστινιακού λαού».
Η Ισλαμική Τζιχάντ έδωσε  στη δημοσιότητα φωτογραφίες ενός νέου εκτοξευτή πολλαπλών ρουκετών, διευκρινίζοντας ότι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη μαζική εκτόξευση ρουκετών προσφάτως. Ο νέος εκτοξευτής μπορεί να εκτοξεύσει 12 όλμους κάθε φορά. Μέλη της Τζιχάντ δήλωσαν ότι σκοπεύουν να δώσουν στη δημοσιότητα βίντεο που δίνει αποδείξεις για τα προαναφερθέντα.
Οι φωτογραφίες συνοδεύονταν από βίντεο που παρουσιάστηκε την Πέμπτη το πρωί, στο οποίο εμφανίζεται μαχητής της Ισλαμικής Τζιχάντ να δηλώνει στην εβραϊκή ότι η οργάνωση θα συνεχίσει την εκτόξευση ρουκετών, προσθέτοντας πως «είμαστε έτοιμοι για την εισβολή σας. Σας καλούμε να αφήσετε τη χώρα μας και να ψάξετε για τη δική σας. Τα νέα είναι αυτά που βλέπεται και όχι αυτά που ακούτε».
           
Γίνεται πλέον αντιληπτό, ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας, με την βέβαιη πλέον ήττα της αντιπολίτευσης   και την φυγή εξτρεμιστών ισλαμιστικών οργανώσεων, όπου η Χαμάς είχε επενδύσει το πολιτικό της μέλλον, οδηγούν πλέον την Χαμάς στην όξυνση της κατάστασης  με το Ισραήλ. Δηλαδή η Χαμάς αντιλαμβανόμενη την αποτυχία της επένδυσης της στο ακραίο Ισλαμιστικό σουνιτικό  κίνημα, αντιδρά αντανακλαστικά με αυτό που ξέρει καλύτερα, την τριβή και την όξυνση των σχέσεων, με βομβιστικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ,  προσδοκώντας ότι θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα  από την λάθος επιλογή των συμμάχων της και  θα βρεθεί θέση και σε αυτή στο διπλωματικό παιχνίδι για το Παλαιστινιακό, που θεωρείται βέβαιο ότι σε λίγο θα τεθεί  ξανά στο προσκήνιο.Και μάλλον η ένταση θα μεταδοθεί και στην Δυτική όχθη και ιδιαίτερα στις  περιοχές, όπου η Χαμάς έχει ερείσματα και υποστηρικτές, όπως σε προσφυγικούς καταυλισμούς (Τζενίν κλπ) και σε πόλεις όπως η Χεβρώνα. Οπότε είναι επιβεβλημένη η επανέναρξη των συνομιλιών για την λύση του μακροβιότερου προβλήματος στην Μέση Ανατολή.
  

*Ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.) . (21/3/14)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com