Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Όταν ΗΠΑ ,Ισραήλ και άλλοι ήθελαν να "κλέψουν" τους κωδικούς των ρωσικών όπλων στην Ελλάδα ...



  Η άφιξη του Ρώσου Υπουργού Άμυνας  στην Αθήνα και η υπογραφή νέας Αμυντικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας φέρνει στην επιφάνεια  ''παράλληλες'' πτυχές των αγορών ρωσικών όπλων με πολύ κατασκοπία. Και αυτό καθώς στο στόχαστρο «εχθρών και φίλων» είχαν μπει από την πρώτη στιγμή της ένταξής τους στο Ελληνικό οπλοστάσιο τα ρωσικής κατασκευής  αντιαεροπορικά ΤΟR-Μ1 καθώς με αυτού του τύπου τα συστήματα είχε εξοπλιστεί τότε και το Ιράν- και φυσικά οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις. 

Έτσι για το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ  και πολλούς άλλους η μυστική συχνότητα εκπομπής των ΤΟR-Μ1 ήταν και είναι πολύτιμη. Στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα στις 27-09- 2008 είχαν αναδειχθεί   μια σειρά τρόπων και μεθοδεύσεων για να ''καταγραφεί''  και ''κλαπεί'' το <<ηλεκτρονικό κλειδί>> του όπλου αυτού...

Ο Λουκάς Δημάκας έγραφε για την προσπάθεια κλοπής των κωδικών των TOR-M1:
|Στο στόχαστρο «εχθρών και φίλων» βρίσκονται για άλλη μια φορά τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα του ελληνικού οπλοστασίου ΤΟR-Μ1- αυτή τη φορά μέσω ΝΑΤΟϊκής άσκησης που ολοκληρώθηκε χθες στην Κρήτη. 

Καθώς με αντιαεροπορικά αυτού του τύπου έχει εξοπλιστεί τελευταία το Ιράν- και φυσικά οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις-, για το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και πολλούς άλλους η μυστική συχνότητα και ο κώδικας λειτουργίας των ΤΟR-Μ1 είναι πολύτιμα. Έχοντας το ηλεκτρονικό ίχνος του συστήματος στην κατοχή τους από τον καιρό της ειρήνης, εκτιμούν ότι θα είναι πιο εύκολη η αντιμετώπιση ή η εξουδετέρωση των εν πολλοίς αγνώστων στη δυτική άμυνα ρωσικών αντιαεροπορικών.

Ύστερα από χρόνια. 

Έτσι, οι σχεδιαστές της ειδικής υπηρεσίας SG-2 του ΝΑΤΟ για την αναγνώριση των εχθρικών ραντάρ που εγκλωβίζουν και απειλούν τα συμμαχικά αεροσκάφη επέλεξαν τον χώρο της Ελλάδας για αναβίωση ύστερα από χρόνια της άσκησης-δοκιμής ΤRΙΑL ΜΑCΕ και πίεσαν για ευρεία συμμετοχή των ελληνικών ΤΟR-Μ1. Η Αθήνα, η οποία και άλλες φορές έχει υποστεί πρέσινγκ για να αποδεσμεύσει τα «ηλεκτρονικά κλειδιά» των ΤΟR-Μ1 (όπως και των μεγαλύτερων S-300), φοβήθηκε ότι τα δεδομένα αυτά υπάρχει κίνδυνος να φτάσουν στην Άγκυρα. Έτσι, στη συγκεκριμένη άσκηση χρησιμοποιήθηκαν μεν τα ΤΟR-Μ1 αλλά, όπως είπαν  αρμόδιες στρατιωτικές πηγές, «δούλεψαν σε τόσο χαμηλές συχνότητες και με τέτοιους περιορισμούς που ήταν σαν “κλειδωμένα”». 

Άλλοι επιτελείς ωστόσο είναι πιο επιφυλακτικοί και υποστηρίζουν ότι δεν έπρεπε να επιτραπεί καμία συμμετοχή των ΤΟR, καθώς πέραν των άλλων λόγων μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας στην άσκηση κατά τη δεύτερη εβδομάδα. Η υποβαθμισμένη αυτή παρουσία των ΤΟR-Μ1 στην τριών εβδομάδων δοκιμή ΜΑCΕ στην Κρήτη (8-26 Σεπτεμβρίου) φαίνεται ότι είχε ως αποτέλεσμα να μην οριστικοποιήσει τελικά τη συμμετοχή της η Άγκυρα. Οδήγησε όμως και στη μειωμένη συμμετοχή μερικών χωρών, όπως π.χ. των ΗΠΑ, που έστειλαν μόνο επίγειους παρεμβολείς. Μεγάλη πίεση, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, είχε δεχθεί η Ελλάδα για εμπλοκή των ΤΟR και των S-300 και στην αντίστοιχη αλλά πολύ μεγαλύτερη άσκηση-δοκιμή ηλεκτρονικού πολέμου και υποκλοπών του ΝΑΤΟ που έγινε πέρυσι στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου. 

Και το Ισραήλ. 
Στο ίδιο μοτίβο με το ΝΑΤΟ κινήθηκαν προ μηνών και οι Ισραηλινοί, που ζήτησαν να ενεργοποιηθούν τα ελληνικά ΤΟR-Μ1 κατά τη 15ήμερη κοινή άσκηση «Ένδοξος Σπαρτιάτης» στον ελληνικό εναέριο χώρο. Η άσκηση αυτή χαρακτηρίστηκε διεθνώς από ειδικούς αναλυτές ως πρόβα βομβαρδισμού του Ιράν από το Ισραήλ. Ούτε και τότε μπήκαν στο παιχνίδι τα ρωσικά συστήματα και η ενημέρωση των Ισραηλινών περιορίστηκε από καθέδρας «σε όσα είναι γνωστά από τα προσπέκτους», όπως είπε στρατιωτική πηγή. 

Το μυστικό 

Αξιωματικοί με εμπειρία στην αεράμυνα εξηγούν ότι το ηλεκτρονικό ίχνος και ο τρόπος συμπεριφοράς ενός αντιαεροπορικού συστήματος στη φάση των ασκήσεων αποτελούν πολύτιμα στοιχεία για τον αντίπαλο. Κατά την εικονική στόχευση ο επιτιθέμενος έχει «στο πιάτο» τον κώδικα και τη συχνότητα λειτουργίας του αντιαεροπορικού. 

Προσθέτει λοιπόν στον φάκελο των απειλών που διαθέτει το αεροσκάφος του άλλο ένα «ίχνος» και το χρησιμοποιεί, είτε για να προειδοποιείται εγκαίρως εάν απειληθεί αργότερα, σε πραγματικές συνθήκες, είτε για να στοχοποιεί τη θέση της απειλής και να την καταστρέφει.  












0nalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com