Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ....ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΓΛΥΠΤΡΙΑΣ κ. ΑΓΓΕΛΙΚΑΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗ.-TO MNHMEIO (ΤΘ) ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ ΜΝΗΜΕΙΟΥ Ι/ΤΘ.

                         http://issuu.com/liverios/docs/77_ippiko


Ολα τα μέλη και οι παραλήπτες του περιοδικού ΙΠΠΙΚΟ – ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ του Συνδέσμου μας, αλλά και οι επισκέπτες του Μνημείου Ιππικού στο Μέτσοβο γνωρίζουν ότι η γλύπτρια Αγγέλικα Κοροβέση κατασκεύασε το ανάγλυφο του Μνημείου το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για την περιοχή του Μετσόβου.
 Η κ. Κοροβέση είναι παγκοσμίως γνωστή και έχει λάβει βραβεία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες όπως το Πεκίνο, η Αμερική, η Κύπρος κλπ και επί πλέον έργα της ευρίσκονται στο εξωτερικό όπως στη Χιλή, Σουηδία, Γαλλία κλπ. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για την απόδοση τιμής προς τη γλύπτρια οργάνωσε έκθεση με έργα της εντός του χώρου του Μουσείου σε συνδυασμό με αρχαία εκθέματα και με τον τίτλο «Ο Χρόνος, οι Μορφές, οι Εννοιες».
Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013 και ώρα 18.30 και η διάρκεια της θα είναι μέχρι 1 Σεπτεμβρίου 2013. Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι του Συνδέσμου, ο Πρόεδρος Υπτγος ε.α Παπαδογεωργόπουλος Χρήστος, τα μέλη του ΔΣ Αντγος ε.α Μεντεσίδης Χαράλαμπος, Σχης ε.α Σταματογιαννάκης Μιχαήλ, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Αντγος ε.α Γεωργαντάς Ευάγγελος και ο φίλος του Συνδέσμου Σχης ε.α Γαρεφαλάκης Ιωάννης. Η παρουσία του Συνδέσμου αποτελεί απόδοση τιμής και αναγνώριση της αξίας του συνολικού έργου της γλύπτριας μεταξύ του οποίου είναι και το Μνημείο του Μετσόβου.
Το ίδιο το Αρχαιολογικό Μουσείο στην ανακοίνωση των εγκαινίων χαρακτηρίζει το έργο της γλύπτριας ως «συνομιλία των σύγχρονων γλυπτών τoυ εικαστικού με την αρχαία γλυπτική». Η προσφώνηση των εγκαινίων έγινε από την κ. Αλεξάνδρα Χριστοπούλου, δόκτωρα αρχαιολογίας και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Μουσείου. Ακολούθησε σύντομη ομιλία για το έργο της γλύπτριας από τον Επίκουρο καθηγητή Ιστορίας και Τέχνης της Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Δημήτριο Παυλόπουλο. Και οι δύο ανέδειξαν το έργο της γλύπτριας τονίζοντας ότι η κ.Αγγέλικα Κοροβέση διερευνά και μελετά τις έννοιες και τις δομές της αρχαίας αλλά και της σύγχρονης ανθρώπινης ιστορίας μέσα από τους ήχους της γλώσσας και τη σχέση της διαλεκτικής μεταξύ έννοιας και υλικών.
Ακολούθησε σύντομη ομιλία της γλύπτριας κ. Αγγέλικας Κοροβέση που εκτός των άλλων αναφέρθηκε στα δέκα εννέα έργα που ευρίσκονται στην έκθεση μεταξύ των αρχαιολογικών ευρημάτων και τι απεικονίζουν λίαν συνοπτικά. Στην ξενάγηση που ακολούθησε με ξεναγό την Μουσειολόγο κ. Δέσποινα Καλεσοπούλου σε όλους τους χώρους του ισογείου στους οποίους είναι τοποθετημένα τα έργα της γλύπτριας έγινε πλήρης εξήγηση τι απεικονίζει κάθε έργο και τις σχέσεις με τα γειτονικά αρχαία εκθέματα. Ηταν ένας περίπατος στον πολιτιστικό πλούτο της γλυπτικής ανά τους αιώνες συμπεριλαμβανομένων και των εκθεμάτων της γλύπτριας.
Η ενέργεια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου να εκθέσει ορισμένα έργα της γλύπτριας σε συνδυασμό με τα αρχαιολογικά εκθέματα αξίζει συγχαρητήρια γιατί η απόδοση τιμής σε Ελληνικά άτομα που είναι αναγνωρισμένα και βραβευμένα διεθνώς δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο στη χώρα μας επειδή συνήθως επικρατούν πολιτικά κριτήρια για να γίνουν παρόμοιες εκδηλώσεις. Η παρουσία των μελών του Συνδέσμου αποτελεί απόδειξη της εκτίμησης και της τιμής που έχει αποδοθεί στη γλύπτρια που με την κατασκευή του Μνημείου στο Μέτσοβο αποδόθηκε τιμή στους ήρωϊκώς πεσόντες του Ιππικού το έπος του 1940.
Κατά την προσφώνηση της η γλύπτρια κ.Αγγέλικα Κοροβέση αποκάλυψε τα πατριωτικά της αισθήματα, την αγάπη προς την Πατρίδα μας και τον σεβασμό στα ονόματα αυτών που έδωσαν τη ζωή τους για να υπάρχει σήμερα η Ελλάδα, όπως έγινε και κατά τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ιππικού στο Μέτσοβο.
Καλούμε τα μέλη του Συνδέσμου και τους αναγνώστες της ιστοσελίδας να επισκεφθούν την έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για να απολαύσουν ταυτόχρονα με τα αρχαία εκθέματα και τα έργα της γλύπτριας κ. Αγγέλικα Κοροβέση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com