Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Μπαρόζο σε Σαμαρά: Από όσα δει η Τρόικα θα κριθούν τυχόν νέα μέτρα ...





«H Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής και το όποιο χρηματοδοτικό κενό για το 2015 και το 2016 δεν θα καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα λιτότητας, αλλά με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και με τη στήριξη των εταίρων της ευρωζώνης», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το εν λόγω κενό εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ και σημείωσε ότι αυτό θα καλυφθεί μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα έχουν δημοσιονομικά αποτελέσματα. Ανέφερε, επίσης, ότι αναμένει τη συνδρομή των Ευρωπαίων εταίρων, υπενθυμίζοντας ότι τον Νοέμβριο του 2012, το Eurogroup δεσμεύτηκε να στηρίξει περαιτέρω την Ελλάδα, εάν η χώρα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.
Στο ίδιο θέμα, ο Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε πως δεν αποτελεί μυστικό ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, καθώς και πιθανό χρηματοδοτικό κενό. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος και ότι η ύφεση φέτος θα είναι μικρότερη από αυτήν που είχε αρχικά προβλεφθεί. «Αποδεικνύεται ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού αποδίδουν καρπούς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Τόνισε, επίσης ότι μετά από έξι χρόνια ύφεσης και δραματικής υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού, η Ελλάδα ανακάμπτει και καλύπτει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που είχε.
Ο πρωθυπουργός, σημείωσε ότι το 75% των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει ήδη υλοποιηθεί και ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει εισέλθει σε σωστή τροχιά. «Υπήρχε αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, η οποία σήμερα έχει εξαλειφθεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι με την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014 και με την εξυγίανση της οικονομίας της, η Ελλάδα θα πετύχει του χρόνου «διπλή επιστροφή στην Ευρώπη».
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι φαίνεται η έξοδος από το τούνελ, με σταδιακή επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν ήδη θετικά αποτελέσματα στην εφαρμογή του προγράμματος, τονίζοντας ωστόσο ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες, καθώς η οικονομική κατάσταση παραμένει εύθραυστη και δεν υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης.
Αναφέρθηκε, ειδικότερα, στην ανάγκη περαιτέρω προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο νέο φορολογικό σύστημα, αλλά και στον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η πάταξη της φοροδιαφυγής δεν αποτελεί μόνο εργαλείο για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά πρωτίστως ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης». Ο κ. Μπαρόζο σημείωσε, επίσης με έμφαση τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, πρωτοβουλίες που, όπως είπε, θα λάβουν σάρκα και οστά στις αρχές του 2014, επί ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε, ακόμη, ότι διαψεύστηκαν οικτρά όσοι προέβλεπαν έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Χάρη στην ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και στις προσπάθειες του ελληνικού λαού, όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν, ανέφερε. Εξάλλου, ερωτηθείς αν η τρόικα θα προτείνει στην Ελλάδα την επιβολή νέων μέτρων, ο Ζ. Μπαρόζο απάντησε ότι είναι ακόμη νωρίς και ότι η Επιτροπή αναμένει τη γνωμοδότηση της τρόικας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι όταν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες προτείνουν την υιοθέτηση σκληρών μέτρων, γνωρίζουν τις κοινωνικές συνέπειες, αλλά εκτιμούν ότι η υιοθέτηση αυτών των μέτρων είναι αναγκαία για να επιστρέψει κάποια στιγμή η Ελλάδα στις αγορές.
Ο Ζ. Μπαρόζο διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε σωστή τροχιά και είναι πλήρως χρηματοδοτημένο ως τα μέσα του 2014. Υπογράμμισε, επίσης, ότι το ζητούμενο είναι η επιστροφή της εμπιστοσύνης των αγορών στην Ελλάδα. Σημείωσε, δε με έμφαση, ότι η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, είναι αναγκαία για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Τέλος, ο Ζ. Μπαρόζο τόνισε ότι «τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα είχε μεγάλη υστέρηση στην απορρόφηση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων, όμως σήμερα βρίσκεται τέταρτη στη σειρά του πίνακα των καλύτερων επιδόσεων, σε σχέση με την απορρόφηση αυτών των κονδυλίων».





newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com