Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ: Οι δηλώσεις Σόιμπλε, ο Ρουμπινί, η Μέρκελ, η Cosco και ο ΟΛΠ, η κρίση στην Ευρωζώνη και η Ελλάδα...





Με την κρίση της Συρίας να παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αμερικανικών ΜΜΕ, τα ελληνικού ενδιαφέροντος δημοσιεύματα περιορίζονται στις χθεσινές δηλώσεις των Schaeuble και Dijsselbloem, αλλά και στη συμφωνία COSCO-ΟΛΠ.

Στα βρετανικά ΜΜΕ ξεχωρίζει άρθρο του οικονομολόγου Nouriel Roubini για την παγκόσμια οικονομία και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, σχόλια επί της τηλεμαχίας Merkel-Steinbrueck, με την αντιμετώπιση της κρίσης της Ευρωζώνης στο επίκεντρο, η αναφορά στην ετήσια έκθεση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ για την ανεργία καθώς και τα στοιχεία της Markit για τον σύνθετο  δείκτη PMΙ σε Ελλάδα και Ευρωζώνη.

Γερμανικά ΜΜΕ: Για χρηματοδοτικό κενό στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα έκανε λόγο ο Wolfgang Schäuble. Νέο πρόγραμμα στήριξης θα χρειαστεί και η Πορτογαλία, πιθανόν και η Ιρλανδία. Σε 20 χρόνια θα πέσει η ανεργία κάτω από 10% σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ. Σε επίπεδα ρεκόρ ο τουρισμός. Αποστάσεις κρατάει η Merkel από την πολιτική Obama στη Συρία.

Η αποκλειστική συνέντευξη του ηγέτη της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ στην εφημερίδα Le Figaro ξεχωρίζει στη σημερινή γαλλική ειδησεογραφία. Συναντάμε επίσης δηλώσεις Schäuble για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, καθώς και την είδηση της ανάκαμψης του τομέα της μεταποίησης σε ευρωζώνη και Ελλάδα τον Αύγουστο.
Εξαιρετικά περιορισμένη η σημερινή ελληνικού ενδιαφέροντος ειδησεογραφία στα ιταλικά ΜΜΕ. Στη διεθνή σκηνή κυριαρχεί η κρίση στη Συρία και οι διεθνείς αντιδράσεις εν αναμονή της απόφασης του αμερικανικού Κογκρέσου και του Προέδρου Ομπάμα, αλλά με τον Πάπα και το Βατικανό να τάσσονται κατά μίας πολεμικής επιχείρησης της Δύσης. Στο εσωτερικό, ο Σλιβιο Μπερλουσκόνι εξακολουθεί να μονοπωλεί σχεδόν την επικαιρότητα.

Τα ισπανικά ΜΜΕ επικεντρώνονται σε θέματα εσωτερικής επικαιρότητας καθώς και στο θέμα των προσφύγων από την Συρία που αναμένεται να μεταναστεύσουν σε ευρωπαϊκά εδάφη. Οι αναφορές στην Ελλάδα επικεντρώνονται στην έναρξη διάθεσης ληγμένων τροφίμων από τα σουπερ-μάρκετ και στις δηλώσεις Schäuble για την ελληνική οικονομία.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΜΕ & ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ
Ελλάδα- τρίτο πακέτο στήριξης, επενδύσεις
  • Η Ελλάδα χρειάζεται τουλάχιστον 4 δις για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό το 2014, δήλωσε στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Schaeuble, απορρίπτοντας για άλλη μία φορά πιθανό «κούρεμα». Επίσης, αντιτάχθηκε στην αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. [WSJ
  • Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη οικονομική στήριξη από την ευρωζώνη, καθώς υπάρχει μια ρεαλιστική πιθανότητα η χώρα να μην είναι σε θέση να ανακτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές μέχρι το τέλος του 2014, αναφέρει σε επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο ο επικεφαλής του Eurogroup, Dijsselbloem, που συμπληρώνει ότι η βοήθεια αυτή θα συνοδεύεται από επαρκείς όρους. [WSJ] Η παρέμβαση του ολλανδού αξιωματούχου οδήγσε σε άνοδο τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων. [Bloomberg]
  • H COSCO συμφώνησε σε έργα επέκταση ύψους πολλών εκατομμυρίων στο λιμάνι του Πειραιά. Όπως ανακοινώθηκε από έλληνες αξιωματούχους, η εταιρία θα εξαιρεθεί από την καταβολή τελών στον ΟΛΠ σε αντάλλαγμα για την υλοποίηση της επένδυσης, συμφωνία που θα γλιτώσει την εταιρία από 250 εκατ. ευρώ. Έτσι, αίρεται ένα εμπόδιο στην επένδυση και έρχεται ίσως πιο κοντά η πώληση του 74% των μετοχών. [Reuters]
Έκδοση Μιχαηλίδη από Κύπρο
  • Στην έκδοση του κύπριου πρώην υπουργού Μιχαηλίδη στην Ελλάδα, αναφέρεται ρεπορτάζ του Reuters
Γερμανικές εκλογές
  • Να προχωρήσει με διαρθρωτικές αλλαγές στη γερμανική αγορά εργασίας καλεί την καγκελάριο Merkel το κύριο άρθρο της WSJ, που υποστηρίζει ότι από το 2007 δεν έχει γίνει καμία μεταρρύθμιση στη Γερμανία.
Συρία
  • Ο πρόεδρος Obama κέρδισε την υποστήριξη του ηγετικού στελέχους των ρεπουμπλικανών McCain για την ψηφοφορία για την επέμβαση στη Συρία, υποστήριξη που θεωρείται ότι θα ασκήσει σημαντική επιρροή στη ρεπουμπλικανική πτέρυγα. [ΝΥΤ] Την ίδια στιγμή, σκεπτικισμός υπάρχει στο στρατόπεδο των δημοκρατικών, όπου ενισχύονται οι φόβοι για βαθύτερη αμερικανική εμπλοκή. [Reuters] Εν τω μεταξύ τους 2.000.000 ξεπέρασαν οι πρόσφυγες από τη Συρία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, εκπρόσωπος του οποίου σημείωσε ότι οι γειτονικές χώρες δεν λαμβάνουν την απαραίτητη βοήθεια. [ΝΥΤ]
  • Η επερχόμενη σύνοδος G20 στην Αγία Πετρούπολη θα είναι η ευκαιρία του προέδρου Putin να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα ου δημιουργήθηκε για τη Ρωσία στο προηγούμενο διάστημα και να στρέψει τα βέλη του κατά των ΗΠΑ, υποστηρίζει σε εκτενή ανάλυση του το Reuters.
ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΜΜΕ
Άρθρο Nouriel Roubini στην εφημερίδα Guardian
  • «Η παγκόσμια οικονομία θα πρέπει να φοβάται τους ‘γνωστούς άγνωστους’», τιτλοφορείται εκτενές άρθρο του γνωστού οικονομολόγου Nouriel Roubini στην εφημερίδα Guardian, όπου  με τον όρο «γνωστοί άγνωστοι» παραπέμπει στους ορατούς κινδύνους των οποίων η πραγματοποίηση είναι αβέβαιη και πολλοί εκ των οποίων πηγάζουν από αβεβαιότητα στην άσκηση πολιτικών. Στο εκτενές άρθρο του αναφέρει ότι ο κυβερνών συνασπισμός στην Ελλάδα θα μπορούσε να καταρρεύσει, ενώ η πολιτική ένταση μπορεί να γίνει ακόμη πιο έντονη σε Ισπανία και Πορτογαλία.
Ελλάδα-Γερμανικές εκλογές
  • Στιγμιότυπο από την τηλεμαχία Merkel-Steinbrueck, όπου ο δεύτερος της ασκεί κριτική για τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα [Guardian, πηγή:Reuters], με συνοδευτικό τίτλο «Η Angela Merkel υπερασπίζεται τα ελληνικά μέτρα λιτότητας σε τηλεμαχία ηγετών».
  • Άρθρο στο BBC, με τίτλο «Τα ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα στην τηλεμαχία εν όψει των γερμανικών εκλογών», όπου αναφέρεται ότι ο κ. Steinbrueck άγγιξε το κεντρικό και αναπάντητο ερώτημα που αιωρείται πάνω από την Ευρωζώνη. Έχει καταδικάσει μέρη της Νότιας Ευρώπης σε χρόνια ύφεσης και υψηλής ανεργίας η στρατηγική περιστολής ελλειμμάτων και δαπανών; Ούτε γνωρίζουμε από πού θα προέλθουν οι πόροι όταν, πιθανώς την επόμενη χρονιά, η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης.
  • Σχόλιο για την τηλεμαχία στην εφημερίδα Independent, με αναφορά στα λεγόμενα του Peer Steinbrueck περί «θανατηφόρας δόσης λιτότητας» και αποτυχίας της στρατηγικής της γερμανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη.
Ελλάδα-Ευρωζώνη
  • Σύμφωνα με την ετήσια  έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, θα χρειαστούν πάνω από 20 χρόνια προκειμένου η ανεργία να πέσει σε ποσοστό κάτω από το 10%, αναφέρει η Telegraph.
  • Ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για την Ελλάδα (PMI) της Markit  εξακολούθησε να υποχωρεί τον μήνα Αύγουστο, ενώ ο ρυθμός μείωσης εξασθένησε για δεύτερο συνεχή μήνα και ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί απο τον Δεκέμβριο του 2009. Ο κατασκευαστικός τομέας εμφανίστηκενα προσεγγίζει την σταθερότητα, σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία για τον δείκτη, που έφτασε στις 48,7 μονάδες, σημειώνοντας ρεκόρ 44 μηνών, σε σχέση με 47,0 μονάδες τον Ιούλιο. Παράλληλα, σημειώθηκε για πρώτη φορά αύξηση κατά τα τελευταία δύο χρόνια των εισερχόμενων νέων παραγγελιών από πελάτες του εξωτερικού. Παρότι πρόκειται μόνο για ελαφρά αύξηση, εντούτοις, αντιπροσωπεύει μια ταχεία στροφή από τον σημαντικό ρυθμό μείωσης που καταγράφηκε μόλις τον προηγούμενο μήνα. [FT(συνδρομητική έκδοση), Telegraph].
  • Μικρή αναφορά στην Ελλάδα σε άρθρο των FT (συνδρομητική έκδοση) που μιλά για ήρεμο τραπεζικό κλίμα και αισιοδοξία που επικράτησαν κατά τον περασμένο μήνα. Αναφορά στο σενάριο, μετά τις γερμανικές εκλογές, να αναζωπυρωθούν οι φόβοι της ευρωζώνης λόγω νέας συζήτησης για χρηματοδότηση της Ελλάδας.
  • Άρθρο στον Economist (έντυπη έκδοση) για την έκδοση νέου βιβλίου, με τίτλο «Το επιχειρηματικό κράτος» που τονίζει τον καίριο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν οι κυβερνήσεις στην δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι  η συγγραφέας αναφέρει ότι οι χώρες που υποφέρουν περισσότερο απο την παρούσα κρίση (όπως η Ελλάδα και η Ιταλία) είναι εκείνες που έχουν επενδύσει σε μικρότερο βαθμό στην έρευνα και την τεχνολογία καθώς και στην εκπαίδευση.
Συρία-Δημοσκόπηση εφημερίδα Independent
  • Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε αποκλειστικά για την εφημερίδα Independent, τα 2/3 των ερωτηθέντων τάσσονται κατά της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.
ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΙΑΚΑ ΜΜΕ
Ελλάδα/ δηλώσεις Schäuble
  • Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση της γερμανικής επιτροπής προϋπολογισμού χθες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε την ανάγκη νέας χρηματοδότησης για την Ελλάδα το 2014, αλλά δεν ανέφερε συγκεκριμένο ποσό. Στη συνεδρίαση της επιτροπής ο Schäuble είχε αναφερθεί, σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους, σε εκτιμήσεις της τρόικας ύψους 4,5 δισ, χωρίς όμως να υιοθετήσει αυτή την εκτίμηση. [FAZ] Επιπλέον απέρριψε σκέψεις της ελληνικής πλευράς για ελάφρυνση του χρέους καθώς και την αναδρομική άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM. [FAZDPA/Focus, Handelsblatt] Το SPD κατηγόρησε τον Schäuble για ανευθυνότητα και απόκρυψη του κόστους της ελληνικής διάσωσης. [FAZSZ]
  • Για χρηματοδοτικό κενό ύψους 4,5 δις στο τρέχον πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα μίλησε ο Schäuble ενώπιον της γερμανικής επιτροπής προϋπολογισμού, σύμφωνα με δηλώσεις του ειδικού επί θεμάτων προϋπολογισμού του CDU Nortbert Barthle. Σε καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων απέδωσε το κενό ο Γερμανός υπουργός. Ανοικτό ωστόσο παρέμεινε το ύψος ενός πιθανού τρίτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα. Ο Schäuble δήλωσε βέβαιος ότι μετά το τέλος του 2014 θα υπάρξει περιορισμένη χρηματοδότηση, ενώ ανακοίνωσε ότι τις ερχόμενες μέρες θα υπάρξει έκθεση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας που θα αφορά και το διάστημα μετά το 2015. [Welt]
  • Η Ελλάδα θα χρειαστεί 4,5 δις. ευρώ επιπλέον μέχρι το τέλος του 2014, διευκρίνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών WolfgangSchäuble στη χθεσινή συνεδρίαση της γερμανικής επιτροπής Προϋπολογισμού, σύμφωνα με συμμετέχοντες στη συνεδρίαση. [Bild]
Ελλάδα, ευρωπαϊκή κρίση
  • Εκτός από την Ελλάδα, θα χρειαστεί επιπλέον πρόγραμμα στήριξης και η Πορτογαλία, ενώ δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο και για την Ιρλανδία. Σε περίπτωση που η τελευταία βγει στις αγορές μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το Νοέμβριο, συζητούνται σενάρια υποστήριξής της από την ΕΕ ή την ΕΚΤ σε περίπτωση ανάγκης. [Handelsblatt]
  • Τη χθεσινή δήλωση του υποψήφιου του SPD για την καγκελαρίαPeer Steinbrück περί αποτυχίας της γερμανικής πολιτικής για την κρίση του ευρώ επικρίνει η SZ, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ το SPD υπερψήφισε σχεδόν όλα τα μέτρα της κυβέρνησης Merkel. Ισχύει ότι η οικονομία στην Ελλάδα -και άλλες χώρες που διέρχονται κρίση- εξακολουθεί να είναι σε ύφεση. Αν η Merkel δεν είχε πιέσει για βαθιές μεταρρυθμίσεις, τότε η ύφεση δε θα ήταν τόσο μεγάλη, αλλά δε θα είχαν αντιμετωπιστεί οι αιτίες της κρίσης.
  • H ευρωπαϊκή βιομηχανία ορθοποδεί και αφήνει σταδιακά πίσω της την κρίση. [derStandard]
  • H Ελλάδα είναι όλο και πιο κοντά στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος εντός του 2013, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα. [DPA/Focus]  
  • Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ θα χρειαστούν 20 χρόνια για να πέσει η ανεργία στην Ελλάδα κάτω από 10%. [Handelsblatt/dpa,derStandardStern]
 Ελλάδα/ απεργία καθηγητών
  • Οι έλληνες καθηγητές παρατείνουν τις διακοπές – με απεργία ενάντια στη μείωση θέσεων εργασίας. Η κυβέρνηση υπό πίεση, επισημαίνει ανταπόκριση του Gerd Höhler στην Tagesspiegel.
 Ελλάδα, τουρισμός
  • Σε νέα επίπεδα ρεκόρ ο τουρισμός στην Ελλάδα.  Ωστόσο προβλήματα δημιουργεί ο συρροή υπεράριθμων τουριστών στην Ακρόπολη. [DPA/Stern, WeltderStandard]
Ελλάδα/ δίκη Σάββα Μιχαήλ-Μάτσα 
  • Έλληνες νεοναζί καταγγέλλουν εβραίο διανοούμενο, γράφει η SZ, αναφερόμενη στη δίκη του Σάββα Μιχαήλ-Μάτσα, γενικού γραμματέα του ΕΕΚ.
Γερμανία και Συρία 
  • Η Merkel κρατά αποστάσεις από τον Obama. Αποφεύγει την υποστήριξη σε μια στρατιωτική επέμβαση και  επιδιώκει να αλλάξει στάση η Μόσχα. [SZ] 
ΓΑΛΛΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΜΜΕ
Συνέντευξη Άσαντ
  • Η εφημερίδα Le Figaro δημοσιεύει αποκλειστική συνέντευξη του Προέδρου της      Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ στον ανταποκριτή της στη Δαμασκό, στην οποία αρνείται ότι ο συριακός στρατός έκανε χρήση χημικών όπλων, θεωρεί ορατό τον κίνδυνο μίας γενικευμένης περιφερειακής σύρραξης σε περίπτωση επίθεσης κατά της Συρίας και προειδοποιεί ότι αν η Γαλλία στραφεί εναντίον της Συρίας, τότε τα γαλλικά συμφέροντα στην περιοχή θα πληγούν.
Συρία
  • Έγγραφο της υπηρεσίας Πληροφοριών παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση στους πολιτικούς, το οποίο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πραγματοποιήθηκε «μαζική» επίθεση στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό και κατηγορεί το συριακό καθεστώς. [Liberation (συνδρομητική έκδοση)]. Επίσης Le Monde/AFP/Reuters. Στη συνέντευξη του Bachar el-Assad στην εφημερίδα  Le Figaro αναφέρεται και η La Tribune με τίτλο «Θα υπάρξουν επιπτώσεις στα συμφέροντα της Γαλλίας», στην περίπτωση  επέμβασης του γαλλικού στρατού στη Συρία. «Συρία: μια συζήτηση χωρίς ψηφοφορία στη Γαλλία», [Euronews]
Ελλάδα – Ανεργία
  • Σύντομο δημοσίευμα της Les Echos αναφέρεται σε αδημοσίευτη ακόμα μελέτη του ινστιτούτου      ερευνών της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια για να επανέλθει η ανεργία      στην Ελλάδα από το 27% που είναι σήμερα σε ποσοστό χαμηλότερο του 10%.      Η ίδια μελέτη επιβεβαιώνει ότι η μέση αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει      μειωθεί στο μισό σε σχέση με πριν την κρίση.   
 Ελλάδα – χρηματοδοτικές ανάγκες
  • Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schauble εκτίμησε τη Δευτέρα ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες  της Ελλάδας στο πλαίσιο του τρέχοντος      προγράμματος βοήθειας θα ανέλθουν σε 4 με 4,5 δις ευρώ. [Les Echos / Reuters]
EE-Οικονομία
  • Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα ομολόγων για να σώσει το ευρώ, δήλωσε ο Benoit Couere, εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.[EuObserver]
Ευρωζώνη – Αύξηση στον τομέα μεταποίησης
  • Ο τομέας της μεταποίησης έφθασε τον Αύγουστο στην ευρωζώνη στο υψηλότερο σημείο της εδώ και 26 μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η εταιρία Markit. Ο δείκτης PMI για τον κλάδο μεταποίησης δείχνει μια αύξηση της δραστηριότητας στη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία, πράγμα που δεν είναι ακόμα χειροπιαστό στη Γαλλία και την Ελλάδα, οι οποίες καταγράφουν τα χαμηλότερα ποσοστά, Ωστόσο στην Ελλάδα ο δείκτης τον Αύγουστο έφθασε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 44 μηνών. [La TribuneLes Echos/AFP, EUbusiness]
Τηλεοπτική αντιπαράθεση Merkel-Steinbruck 
  • Δημοσίευμα στον κοινοτικό ιστότοπο European Voice αναφέρει ότι ο Peer Steinbruck επιτέθηκε στην καγκελάριο Merkel για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και κάλεσε για τη δημιουργία ενός «σχεδίου Μάρσαλ» για τις προβληματικές οικονομίες της ευρωζώνης.
ΙΤΑΛΙΚΑ ΜΜΕ
Ελλάδα – Προβλέψεις ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για ανεργία
  • Σύντομη είδηση στην σημερινή Corriere della Sera [έντυπη έκδοση] καταγράφει τις προβλέψεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για τη πορεία της ανεργίας υπό τον τίτλο «Ελληνικός συναγερμός: 10 χρόνια για να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 20%».Το κείμενο αναφέρεται περιληπτικά στις εργασιακές συνθήκες και την αγοραστική δύναμη στην Ελλάδα της κρίσης.
Συρία – Διεθνείς αντιδράσεις
  • Στο πλαίσιο εκτενών ανταποκρίσεων και αναλύσεων για το θέμα εξετάζεται ο ρόλος της Μεσογείου ως στρατηγικός για την επίθεση (με χάρτη όπου      παρουσιάζονται οι νατοϊκές και βρετανικές βάσεις –και σε Ελλάδα και Κύπρο) αλλά και με την επισήμανση ότι προσφέρει ιδανικούς στόχους για πιθανή ανταπάντηση [La Repubblica].
Ιταλία – Εσωτερικά – Αναφορά σε Ελλάδα
  • Την επίτευξη συμφωνίας χθες μεταξύ ένωσης βιομηχάνων και συνδικάτων χαιρέτισε ο Ιταλός Πρωθυπουργός αναγνωρίζοντας σε αυτή ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε να βγει η χώρα από το χάος. Αναφερόμενος στην ΕΕ σε σχέση με τις επιπτώσεις της συριακής κρίσης, και κυρίως σε σχέση με την αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος ο κ. Letta τόνισε: «Η Ιταλία θα κάνει το χρέος της όμως το ζήτημα είναι δομικό: κατά το εξάμηνο της ιταλικής Προεδρίας, μαζί με την Ελλάδα, θα θέσουμε την πίεσητων μεταναστευτικών ροών ως προτεραιότητα στην Ευρώπη», διαβάζουμε στην ηλεκτρονική Corriere della Sera.
ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΜΜΕ 
  • Η EL MUNDO σε άρθρο της με τίτλο «Η γερμανική κυβέρνηση καταγγέλλει μια τρύπα 4,5 εκατομμυρίων στο ελληνικό πακέτο» αναπαράγει τις δηλώσεις Schäuble για το πρόβλημα που υπάρχει στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.
  • Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η EL PAIS σε άρθρο της με τίτλο «Η Ελλάδα έχει ένα χρηματοδοτικό κενό λόγω αποτυχίας στις μεταρρυθμίσεις,      ισχυρίζεται το Βερολίνο».
  • Στο θέμα της πώλησης ληγμένων προϊόντων αναφέρεται επίσης η EL MUNDO υπογραμμίζοντας την κριτική που έχει δεχθεί ηκυβέρνηση Σαμαρά από την αντιπολίτευση για την απόφασή της αυτή. Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η EL PAIS επισημαίνοντας που το μέτρο αυτό αποτελεί συνέπεια της κρίσης που υφίσταται η Ελλάδα, που είναι η χειρότερη στην ιστορία της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το άρθρο αναφέρει επίσης πως η πώληση ληγμένων προϊόντων απαγορεύεται αυστηρά στην Ισπανία
 http://mignatiou.com/?p=11984#ixzz2dpmbkZrL

analystforchange.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com