Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ-Κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μια Αντικειμενική ΠροσέγγισηΙ




ΠΡΟΣ ΠΑΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ,ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ,ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΦΟΡΕΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΠΟΙΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.


Σ.Σ.ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΙΣΩΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΙΘΑΝΟΝ
ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ.ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ.
ΕΓΙΝΑΝ "ΛΑΘΗ" ΣΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ.ΦΤΑΙΕΙ ΜΟΝΟΝ Ο ΕΝΑΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ;;ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΟΧΙ....


ΦΤΑΙΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ 
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.Ν.Δ. ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ.ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ "ΠΕΡΑΣΕΙ" ΑΠΟ 
ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΣΧΟΛΕΙΑ;(ΕΝΑΣ ΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ;;).
ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΚΑΘΗΣΕΙ ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΝΑΣ ΚΑΙ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΝΩΤΑΤΟΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΝ ΒΓΕΙ ΣΕ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΜΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΟΛΟ;
ΤΕΛΟΣ,ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ,ΕΦΟΣΟΝ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ
ΑΜΕΣΑ ΕΠΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΕΓΟΜΕΝΩΝ "ΤΣΙΜΠΗΤΩΝ" ΕΥΔΟΚΙΜΩΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΝΤΩΝ ΤΗΝ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΣΩΝ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΔΙΑΤΗΤΗΤΕΟΙ.
ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ
ΚΡΙΣΕΩΝ ΕΙΤΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ,ΕΙΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΩΣ;
ΗΔΗ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΡΟΧΩΡΑ.ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ;;;
Ο ΝΕΟΣ ΥΕΘΑ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΑΝΥΕΘΑ κκ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ,ΓΕΝΗΜΜΑΤΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ
ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΚΙΝΗΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ.ΚΑΙ ΤΩΡΑΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ. ΕΚΤΙΜΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΥΕΘΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΕΘΑ ΘΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ.
ΟΣΟΝ ΔΕ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΙΘΑΝΗΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ
ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.
1.ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΟΥΔΕΙΣ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.
2.ΠΩΣ ΘΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΟΙ κκ ΥΕΘΑ ΚΑΙ ΑΝΥΕΘΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΑΔΙΚΙΩΝ
ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ;;
3.Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΘΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΨΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
ΠΑΡΑΤΥΠΙΩΝ ΚΑΙ ΑΔΙΚΙΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΗΣΕΙ ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΚΑΘΕ
ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΟΣΟ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΕΑΝ ,ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ,ΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ;
4.ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΑΣΣ ΚΑΙ Ο Α/ΓΕΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΩΝ
ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ,ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΡΧΗ 
ΕΦΟΣΟΝ ΤΟΥΣ ΖΗΤΗΘΟΥΝ.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΩΡΑ.

Για τις τελευταίες κρίσεις των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων και ειδικότερα του Στρατού Ξηράς έχουν γραφεί πολλά.

Στο άρθρο αυτό θα επιχειρήσουμε μια αντικειμενική και νηφάλια προσέγγιση ώστε να δώσουμε την πραγματική διάσταση του σοβαρού αυτού ζητήματος. 


Ουδείς αναντικατάστατος’’. 
Η φράση αυτή που έχει επικρατήσει εδώ και πολλά χρόνια στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δίνει την επικρατούσα νοοτροπία και τον τρόπο αντιμετώπισης των κρίσεων των αξιωματικών.

Για τους έχοντες στοιχειώδεις γνώσεις διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού δεν απαιτείται κανένα άλλο στοιχείο για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το επίπεδο των ΕΔ.

Δυστυχώς οι κρίσεις εφέτος έγιναν με παλαιοκομματικές μεθόδους και μάλιστα ακραίας μορφής, όπως αυτές που οδήγησαν τη Χώρα μας σε αυτή την τραγική κατάσταση.

Όλος ο ελληνικός στρατός γνωρίζει πως οι επιλογές-κρίσεις δεν έγιναν σε θεσμικό επίπεδο ήτοι στο ΑΣΣ αλλά από τον ΥΠΕΘΑ, ένα νεοπροαχθέντα Αντιστράτηγο και ένα απόστρατο Συνταγματάρχη. Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν συμμετείχαν οι 2 ΥΘΕΘΑ, οι οποίοι είχαν απόλυτη άγνοια.

Τα αποτελέσματα;;;; Τα γνωρίζει όλη η Ελλάδα. Να κριθούν ως διατηρητέοι άριστοι αξιωματικοί για να προαχθεί ένας Συνταγματάρχης στο βαθμό του Ταξίαρχου, επειδή απλά είναι κάτοχος κομματικής ταυτότητας εδώ και δεκαετίες.

Ας επιχειρήσουμε να δούμε ποιοι φέρουν την ευθύνη για αυτά τα ευτράπελα και ποιες είναι οι συνέπειες.

Σε μια χρονική περίοδο που βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες της κομματοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων κάποιοι πολιτικοί συνεχίζουν να πιστεύουν πως τη θέση του Υπουργού τους την οφείλει ο Πρωθυπουργός ως αμοιβή της προεκλογικής τους εκστρατείας και πρέπει απλά να την απολαύσουν και φυσικά να την εκμεταλλευτούν για ίδιο όφελος ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Καμία απολύτως ένδειξη περί αισθήματος ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό και παραγωγής έργου.

Οι ευθύνες; Πρωτίστως του κ. Πρωθυπουργού για τις επιλογές του. Ωστόσο ο ίδιος προσωπικά με έχει πείσει πως έχει όραμα και θέλει να αλλάξει την Ελλάδα.

Πρέπει όμως «να σπάσει αυγά» κατά πως λέει ο λαός και να απαλλαγεί από τα βαρίδια ώστε να πάψουν να αποτελούν τροχοπέδη στην προσπάθειά του αυτή.

Τι γίνεται όμως με την Στρατιωτική ηγεσία; Ο κ. Α/ΓΕΕΘΑ βέβαια δεν έχει θεσμικό ρόλο στη διεξαγωγή των κρίσεων όμως έχει την ευθύνη της λειτουργίας των θεσμών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Χώρας.

Ο νυν Α/ΓΕΕΘΑ είναι ένας ικανότατος ηγέτης υπάρχουν όμως πρακτικές και νοοτροπίες που δεν αλλάζουν εύκολα. 

Το ζήτημα είναι έως που είναι διατιθέμενος ο ίδιος να φτάσει στην προσπάθειά του αυτή και φυσικά το μέγεθος της αποφασιστικότητάς του θα αποτελέσει το πλέον σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του που θα μείνει γνωστό σε όλα τα στελέχη.

Διαφορετικά, ανεξάρτητα των ικανοτήτων που διαθέτει θα παραμείνει ως ένας ακόμη Αρχηγός. Οι επιλογές δικές του και φυσικά οι συνέπειες των επιλογών του.

Ο Α/ΓΕΣ δυστυχώς στις παρούσες κρίσεις κινείται από λάθος σε λάθος. Η αποδοχή των κρίσεων με εξωθεσμικό τρόπο, με λίστες, που αποτέλεσαν και το λόγο της παραίτησης του πρώην Α/ΓΕΣ Αντιστάτηγου Κωνσταντίνου Ζαζιά, τον εκθέτει στη συνείδηση των στελεχών, αλλά και ολόκληρου του Ελληνικού λαού.

Στη συνέχεια δέχθηκε πως έγιναν αδικίες αλλά αρνείται την αποκατάσταση αυτών επικαλούμενος ζήτημα αξιοπιστίας για τον ίδιο και τα μέλη του ΑΣΣ ξεχνώντας ή μη γνωρίζοντας πως η αναγνώριση του λάθους και η αποκατάσταση της δικαιοσύνης αποτελεί πράξη γενναίου ανδρός. 


Για τα μέλη του ΑΣΣ τι να πει κανείς; Κάποιοι έγιναν μέλη του ΑΣΣ ελέω της παράγκας της εκκλησίας, άλλοι της παράγκας πρώην Αρχηγού που δεν λέει να δεχθεί ότι αποχώρησε και θέλει να ελέγχει το Στρατό, άλλοι με κομματική ταυτότητα και λίγοι οι άξιοι.

Ας πάμε στις συνέπειες. Κατ’ αρχήν να τονίσουμε πως πλέον δεν υπάρχουν στεγανά και πως όλα τα στελέχη γνωρίζουν τι γίνεται.

Η έλλειψη αξιοκρατίας οδηγεί τους άχρηστους και τις μετριότητες στα κομματικά γραφεία και στις παράγκες γιατί συνειδητά ή υποσυνείδητα γνωρίζουν πως μόνο έτσι μπορούν να προαχθούν. (Αυτό θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη ο ΣΥΡΙΖΑ).

Τους ακολουθούν μη έχοντας άλλη επιλογή και κάποια ικανά στελέχη με φιλοδοξίες φοβούμενοι πως θα χάσουν το τρένο. Υπάρχουν φυσικά και κάποια ικανά στελέχη που καταφέρνουν να φθάσουν στην κορυφή λόγω ικανοτήτων.

Τα μικρά στελέχη εργάζονται σκληρά στη μεθόριο και στα επιτελεία όμως το αποτέλεσμα δεν είναι ανάλογο της προσπάθειας λόγω ανεπαρκών ηγεσιών, αποτέλεσμα της αναξιοκρατίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων για το οποίο όμως ο ελληνικός λαός πλήρωσε και εξακολουθεί να πληρώνει τεράστιους φόρους σε βάρος των κοινωνικών παροχών, της παιδείας κλπ.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί χαμηλό ηθικό στα στελέχη, συνεχείς γκρίνιες και φυσικά όλοι σκέφτονται τρόπους να αποχωρήσουν. Με χαμηλές αμοιβές και απουσία αξιών το οικοδόμημα που λέγεται ένοπλες δυνάμεις είναι βέβαιο πως θα καταρρεύσει.

Η έλλειψη αξιοκρατίας δίνει άλλοθι και στους μη ικανούς για προαγωγή οι οποίοι παρουσιάζουν τους εαυτούς τους θύματα της αναξιοκρατίας και τροφοδοτούν την δυσφήμιση των ενόπλων δυνάμεων.

Στο «δια ταύτα».
Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος φοβάμαι πως η κατάσταση θα γίνει -εάν δεν έγινε- μη αναστρέψιμη. Όμως τα δρώμενα στο διεθνές και κυρίως στο εγγύς γεωστρατηγικό περιβάλλον δεν αφήνουν περιθώρια για καθυστερήσεις.

Ο νυν ΥΕΘΑ έχει το πολιτικό βάρος και την ικανότητα να θεραπεύσει τα κακώς κείμενα και ήδη έδωσε κάποια θετικά δείγματα στην κατεύθυνση αυτή. Ο Α/ΓΕΕΘΑ και θέλει και μπορεί.

Χρειάζονται άμεσα - ριζοσπαστικά μέτρα και αποφασιστικότητα τέτοια που αύριο κιόλας να στείλουν μηνύματα αισιοδοξίας σε όλο το Στρατό και να τον πείσουν πως ήρθε η ώρα των αλλαγών και της αξιοκρατίας.

Ο ελληνικός λαός και ειδικότερα τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΝ όλα αυτά τα χρόνια με την αναξιοκρατία που επικρατεί στις ένοπλες δυνάμεις. Αποτελεί μεγάλη πρόκληση και ταυτόχρονα ευκαιρία για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να τους γράψει η ιστορία με τα πλέον φωτεινά γράμματα.

Εάν το επιχειρήσουν θα τους το πιστώσει ο ιστορικός του μέλλοντος ακόμη κι αν αποτύχουν. Εάν το πετύχουν θα τους οφείλει ευγνωμοσύνη ο ελληνικός λαός!!!!!!


epiruscorner admin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com