Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΣΤΟΝ «ΠΑΓΟ» ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΚΟΜΜΑ ΣΑΜΑΡΑ Ο εφιάλτης των πρόωρων εκλογών και το όνειρο του Πρωθυπουργού.



Την προεδρία της Ε.Ε. ονειρεύεται από τώρα ο Πρωθυπουργός που έχει ως κεντρικό στόχο να πορευθεί η κυβέρνηση, με τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες έως το τέλος του έτους. ΟΑντώνης Σαμαράς, αυτή τη στιγμή δεν έχει άλλο πράγμα στο μυαλό του, παρά το πώς θα καταφέρει να ξεπεράσει αλώβητος, όσο αυτό είναι εφικτό, τους επόμενους μήνες για φθάσει στο σημείο-φάρογια τον ίδιο: στα τέλη του 2013.


Ο διακαής πόθος του είναι να μπορέσει ο ίδιος να προεδρεύσει της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014, καθώς το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, η Ελλάδα θα αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία, κάτι που έχει να ζήσει η χώρα από την εποχή που πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Σημίτης.


Τίποτα άλλο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στο μυαλό του Πρωθυπουργού, που ξέρει ότι για να πετύχει το σκοπό του, θα πρέπει πάση θυσία η κυβέρνησή του να ξεπεράσει πολλούς σκοπέλους, να λύσει προβλήματα ενδοκυβερνητικά και να διαμορφώσει συνθήκες για να μακροημερεύσει.

Όλα βέβαια, θα περάσουν μέσα από την οικονομία και κατά πόσο η κυβέρνηση θα πετύχει κάποια θετικά αποτελέσματα, ώστε να υπάρξουν και μερικές ελαφρύνσεις για να δοθεί ανοχή από την κοινωνία που ήδη είναι πιεσμένη πάρα πολύ.

Στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού, δεν υπάρχουν στον ορίζοντα, κινήσεις για τη δημιουργία νέουκόμματος και άρα διάλυσης της ΝΔ, κάτι που εάν γινόταν το επόμενο διάστημα, θα ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων από τους «καραμανλικούς» και θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα και μια εσωτερική αναστάτωση, την οποία δεν επιθυμεί και ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, χωρίς λόγο.

Λόγω της επιθυμίας του να προεδρεύσει της Ε.Ε., καθίσταται και αδύνατη η προσφυγή στις κάλπεςνωρίτερα από την άνοιξη του 2014. Ο Πρωθυπουργός, όπως λένε στενοί του συνεργάτες, εάν έχει ένα βασικό όπλο είναι η προεδρία, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ως το απόλυτο προεκλογικό χαρτί: στην Ελλάδα θα έρθουν όλοι οι ηγέτες χωρών της Ε.Ε. σε διαδοχικές επισκέψεις, ενώ ο ίδιος θα προεδρεύσει σε συμβούλια. Επί έξι μήνες θα έχει το επικοινωνιακό «πάνω χέρι» και δεν είναι διατεθειμένος να το απωλέσει αυτό.

Έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης, χαρακτηρίζει –στις ιδιωτικές του συζητήσεις-το 2014 έτος-«κλειδί» για τον ίδιο και τη χώρα, ενώ ευελπιστεί ότι στις αρχές του θα αρχίσουν σιγά-σιγά να φαίνονται τα πρώτα θετικά σημάδια.

Και ουσιαστικά παραδέχεται ότι το βασικό όπλο του για τις μετέπειτα κινήσεις του είναι η ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα και η δυνατότητα που του δίνει για επικοινωνιακές και πολιτικές κινήσεις με άλλον «αέρα».

Μπορεί ο στόχος να είναι μακρινός, αλλά είναι μια χρονιά-ορόσημο για τον ίδιο και ήδη σχεδιάζει την τακτική του με φόντο την προεδρία της Ε.Ε.

Άρα, τα όποια σχέδια και σενάρια κυκλοφορούν για πρόωρες εκλογές τους επόμενους μήνες δεν ευσταθούν, ενώ για πολύ συγκεκριμένους λόγους μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, πριν από τιςγερμανικές εκλογές, δεν μπορεί - όπως λένε κυβερνητικές πηγές - να γίνει αποδεκτή.

Στα πλαίσια της στρατηγικής Σαμαρά -που έχει ενταχθεί και η προεδρία της Ε.Ε. και τα όποια οφέλη της- εκτιμάται ότι υπό καλύτερες συνθήκες θα μπορέσει να προσφύγει σε εκλογές.

Μάλιστα, στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν ότι το προσεχές φθινόπωρο, οπότε θα γίνουν και οι εκλογές στη Γερμανία, θα ολοκληρωθεί μια πολύ δύσκολη περίοδος.

«Αν αντέξουμε ως τότε, μετά τα πράγματα θα πάνε καλύτερα» λένε συνεργάτες του Πρωθυπουργού και θεωρούν ότι μετά θα γίνει και πιο εύκολη η πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης, η οποία αναμένει ένα νέο γενναίο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ώστε να αλλάξει και άλλο -προς το θετικότερο- το κλίμα στην οικονομία και στην κοινωνία.

Παράλληλα με αυτές τις συζητήσεις, διαπιστώνεται ότι «ξαναζεσταίνεται» το σενάριο για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού κόμματος. Δύσκολο εγχείρημα στην παρούσα φάση, αν και υπάρχουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού που το υποστηρίζουν, όπως και να αλλάξει η ΝΔ και όνομα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κυριαρχεί η άποψη ότι χρειάζεται επαναπροσδιορισμός της ταυτότητας τηςΝΔ μέσω των μεταρρυθμίσεων και λένε, με φόντο την προεδρία της Ε.Ε., ότι ο Αντ. Σαμαράς θα μπορούσε να εμφανιστεί ως ηγέτης όχι μιας κυβέρνησης, αλλά και των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων έναντι των άκρων


Ιωάννης Μαρτέλλος
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com