Κυριακή 28 Απριλίου 2013

ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ.



Χωρίς επισκέψεις επισήμων και αυτό το Πάσχα στις μονάδες

Εικόνες του μακρινού παρελθόντος αποτελούν πλέον τα δεκάδες αραδιασμένα αρνιά στις σούβλες, με τους παρατεταγμένους στη σειρά στρατιώτες, κατά προτίμηση των Ειδικών Δυνάμεων, το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών και... την ανταλλαγή ευχών, με τη συνοδεία κρασιού, μεταξύ πολιτικών και στρατευμένων νιάτων μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.



Από το 2010 και έπειτα, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, βουλευτές, πολιτευτές και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποφεύγουν συστηματικά να επισκέπτονται, ανήμερα το Πάσχα, κέντρα εκπαίδευσης και στρατιωτικές μονάδες για να ανταλλάξουν ευχές με το στρατιωτικό προσωπικό.

Μόνον ο Πρόεδρος

Η λιτότητα που επιβάλλει η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, αλλά και η απαξίωση που γνωρίζει το πολιτικό προσωπικό στα χρόνια του Μνημονίου, αποτελούν τους βασικούς λόγους για τον διαφορετικό τρόπο εορτασμού του Πάσχα στον Στρατό. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πέρυσι ούτε καν ο υπουργός Άμυνας ούτε κάποιος άλλος πολιτικός βρέθηκε σε στρατόπεδο την ημέρα του Πάσχα. Μόνον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας επισκέφθηκε στρατιωτική μονάδα. Για την ιστορία, παρακάθισε στο πασχαλινό γεύμα του διοικητή της Δεύτερης Μοίρας Καταδρομών στη Νάουσα.

Τα ίδια και φέτος. Με τη διαφορά ότι μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε καν επίσημη ενημέρωση στα επιτελεία για το αν θα πραγματοποιηθεί επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας σε στρατιωτική μονάδα.

«Ανοιχτές γιορτές» τέλος. Ως γνωστόν, τις προηγούμενες δεκαετίες, το Πάσχα στα στρατόπεδα αποτελούσε μια ανοιχτή γιορτή για όλους. Το «παρών» δεν έδιναν μόνον οι πολιτικοί και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, αλλά και πλήθος κόσμου, ακόμα και οι... περαστικοί. Τα έξοδα του πασχαλινού τραπεζιού καλύπτονταν από τα χρήματα κάθε μονάδας, που διαθέτει για τη σίτιση των υπηρετούντων, από μέρος των εσόδων του ΚΨΜ και από ένα κονδύλι του ΓΕΕΘΑ. Το συνολικό κόστος της πασχαλινής γιορτής δεν μπορεί να υπολογιστεί, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία. Παρ’ όλα αυτά, στο πλαίσιο της μείωσης των λειτουργικών δαπανών αποφασίστηκε η κατάργηση του επίσημου εορτασμού στις στρατιωτικές μονάδες.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο εορτασμός του Πάσχα στα στρατόπεδα καταργήθηκε επισήμως με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας το 2010. Στην πράξη, όμως, οι ανοιχτές εορταστικές εκδηλώσεις για το κοινό είχαν σταματήσει δύο χρόνια νωρίτερα. Από τότε, λοιπόν, οι διαταγές των επιτελείων προς τους διοικητές των στρατιωτικών σχηματισμών ανέφεραν ότι ανήμερα το Πάσχα, στις κατά τόπους μονάδες προσφέρεται εορταστικό γεύμα μόνο για όσους αξιωματικούς και στρατιώτες έχουν εκείνη την ημέρα υπηρεσία. Αυτοί μόνο μπορούν να προσκαλέσουν και τις οικογένειές τους για να γιορτάσουν μαζί τους. Κανείς άλλος.
Λιγότερη κούραση

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι υπάρχει και η θετική πλευρά αυτής της απαγόρευσης (πέραν της εξοικονόμησης πόρων), την οποία μπορούν να καταλάβουν καλύτερα μόνο όσοι υπηρέτησαν τη θητεία τους και έτυχε να «περάσουν μέσα» στη μονάδα την Κυριακή του Πάσχα. Όλα αυτά τα χρόνια, χιλιάδες οπλίτες ήταν επιφορτισμένοι με το ψήσιμο του οβελία, το σερβίρισμα και φυσικά με τον καθαρισμό του χώρου πριν και μετά τη γιορτή. Δηλαδή, μέρες ολόκληρες προετοιμασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τουλάχιστον αυτά τα τελευταία χρόνια, οι στρατευμένοι δεν αναλώνονται στις προετοιμασίες του πασχαλινού τραπεζιού και της υποδοχής των επισήμων και των... μη προσκεκλημένων. Δεν ψήνουν και δεν σερβίρουν τον οβελία, αλλά εξακολουθούν να γιορτάζουν. Κάτι είναι κι αυτό...



staratalogia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com