Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Σενάρια ανθυποβρυχιακού πολέμου νότια του Καστελόριζου εκτελούν οι Τούρκοι ...


Σενάρια ανθυποβρυχιακού πολέμου στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Καστελόριζο εκτελούν αυτή τη στιγμή τέσσερα τουρκικά υποβρύχια σε συνεργασία με πλοία επιφανείας στο πλαίσιο της άσκησης «Mavi Balina», δηλαδή «Γαλάζια Φάλαινα».
Η ενέργεια τους είναι ενδεικτική της αμφισβήτησης της (δυνητικής) ελληνικής ΑΟΖ, ενώ όπως φαίνεται, τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα κινηθούν τις επόμενες ημέρες ή ώρες προς την Κυπριακή ΑΟΖ στέλνοντας το μήνυμα στην Αθήνα πως τα Ανώτατα Συμβούλια δεν έχουν καμία σημασία για εκείνη. Στόχος της είναι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και στην Κύπρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό Πεντάγωνο, στην άσκηση συμμετέχουν και δρουν αυτή τη στιγμή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου τα τουρκικά υποβρύχια TCG Atilay (S-247), TCG Batiray (S-349), TCG Anafartalar (S-356) και TCG Canakkale (S-358).
«Σαρώνουν» την περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας την οποία η Τούρκοι θεωρούν ως αμφισβητούμενη, ενώ έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν πώς θα στήσουν και εξέδρα άντλησης πετρελαίου.  
Τα τέσσερα υποβρύχια συμμετέχουν στην άσκηση «Γαλάζια Φάλαινα» με ακόμη 3 φρεγάτες, 2 κορβέτες, 3 καινούργια υπερσύχρονα πλοία καταδίωξης, 2 ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα του Ναυτικού, 1 πλοίο λογιστικής υποστήριξης, 2 πλοία του αρχηγείου της Τουρκικής Ακτοφυλακής και 3 ΑΦΝΣ τα οποία κινούνται επίσης αυτή την στιγμή  στο «τρίγωνο» Καστελόριζου, Κρήτης και Κυπριακής ΑΟΖ.
Η άσκηση διεξάγεται με πραγματικά πυρά («sıcak tatbikat») και στο Καστελόριζο (Μεγίστη) όλη τη νύχτα ακούγονταν οι κανονιοβολισμοί από τα τουρκικά πλοία που έχουν περικυκλώσει το σύμπλεγμα με τη Στρογγύλη.
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε κατάσταση ετοιμότητας παρακολουθούν από απόσταση τις τουρκικές κινήσεις με ιδιαίτερη ωστόσο προσοχή, καθώς η Άγκυρα μπορεί ανα πάσα στιγμή να κλιμακώσει και να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το θερμόμετρο της έντασης είτε παραβιάζοντας τα εθνικά χωρικά ύδατα είτε στήνοντας επεισόδιο σε μία άλλη περιοχή του Αιγαίου ή της Κυπριακής ΑΟΖ.
Από ελληνικής πλευράς σε ετοιμότητα 5 λεπτών προς απογείωση βρίσκονται τα F-16 της 115 ΠΜ στο Ηράκλειο, αλλά και στην Σμηναρχία στο Καστέλι, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται και τα ρωσικά αντιαεροπορικά-αντιπυραυλικά συστήματα S-300.
 






















defencenet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com