Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟ--Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τα όλα τα «κόκκινα» δάνεια…




H κυβέρνηση προκρίνει τη δημιουργία μιας Bad Bank για τα όλα τα «κόκκινα» δάνεια. Έγινε στην Ιρλανδία για να αντιμετωπιστούν τα δάνεια που βρίσκονταν στο… κόκκινο και σύμφωνα με αυτό το πρότυπο φαίνεται πως θα κινηθεί και η κυβέρνηση με τη δημιουργία μιας Bad Bank.
Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να μειωθεί το ενδεχόμενο να απαιτηθούν νέα κρατικά κεφάλαια για τις τράπεζες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Εθνος της Κυριακής, η αγωνία για το σύνολο του «λογαριασμού» που θα προκύψει από τα stress tests των ελληνικών τραπεζών έχει κορυφωθεί. Το ενδεχόμενο να απαιτηθούν και άλλα κρατικά κεφάλαια για τις τράπεζες προβληματίζει έντονα, γι αυτό και αναζητείται μια μονιμότερη λύση για τα δάνεια «που δεν είναι πιθανό να αποπληρωθούν».
Το ίδιο δημοσίευμα προανήγγειλε ότι ο κ.Στουρνάρας θα εξετάσει το εάν θα μπορούσε να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μια Bad Bank για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των συστημικών τραπεζών, για την οποία ωστόσο θα απαιτηθεί χρηματοδότηση.
Κατά το Εθνος της Κυριακής, το ΔΝΤ είναι υπέρ της δημιουργίας Bad Bank και πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση. Εκείνο που λείπει είναι η σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ και της Κομισιόν. Σκοπός της Bad Bank θα είναι η «εξαγορά» των «κόκκινων δανείων». Για να λειτουργήσει όμως χρειάζεται χρηματοδότηση που θα καλύψει το ενεργητικό της. Το μοντέλο αυτό εφαρμόστηκε μεν επιτυχώς στην Ιρλανδία, η οποία όμως δεν είχε δημοσιονομικό πρόβλημα και έτσι είχε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την Bad Bank. Ετσι αναζητείται και από την Αθήνα ο τρόπος εξεύρεση των απαραίτητων κονδυλίων.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια
Με τα «κόκκινα» δάνεια να έχουν ξεπεράσει πλέον τα 70 δισ. ευρώ, οι τράπεζες αναζητούν τον τρόπο για να αντιμετωπίσουν αυτή την «ωρολογιακή βόμβα». Το σχέδιο στο οποίο προσανατολίζονται περιλαμβάνει τρία σημεία, με αύξηση εισπραξιμότητας, αναδιαρθρώσεις και πωλήσεις χαρτοφυλακίων.
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αποκαλύπτουν την ανησυχητική πραγματικότητα. Στο τέλος του 2013, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφτασαν στο 31,9%- από το 24,5% που βρίσκονταν ένα χρόνο νωρίτερα- ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια. Πιο αναλυτικά, οι καθυστερήσεις αφορούν κατά 26,1% τα στεγαστικά (από 21,4%), 31,8% τα επιχειρηματικά (από 23,4%) και 47,3% τα καταναλωτικά δάνεια (από 38,8%).
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», οι τράπεζες θα ρίξουν το βάρος σε τρία μέτωπα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα.
Αύξηση εισπραξιμότητας. Οι τράπεζες θα εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να πετύχουν την αύξηση των εισπράξεων από την αποπληρωμή μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρόκειται για δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν μεν μεγάλες δυσκολίες, ωστόσο είναι σε θέση να αποπληρώσουν μέρος των οφειλών τους.
Αναδιαρθρώσεις. Οι τράπεζες θα ξεχωρίσουν δάνεια επιχειρήσεων που εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να επανέλθουν σε βιώσιμη πορεία εφόσον ληφθούν κάποια γενναία μέτρα, μεταξύ των οποίων μπορεί να είναι η μετοχοποίηση μέρους των υποχρεώσεων.
Πώληση προβληματικών δανείων. Οι τράπεζες θα επιδιώξουν να απαλλαγούν από δάνεια που θεωρείται ότι εμφανίζουν μικρές πιθανότητες να επανέλθουν σε μια κανονικότητα αποπληρωμών, πουλώντας τα σε εξειδικευμένες εταιρείες.












hellasforce.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com