Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ.

Η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει εκρηκτική ενώ πολλές επιμέρους περιοχές της είναι ανεξέλεγκτες από πλευράς εσωτερικής και διασυνοριακής ασφάλειας. Η χώρα είναι μεγάλη και τα σύνορα της υπό τις παρούσες συνθήκες δύσκολα μπορούν να ελεγχθούν, παρά τις σημαντικές και υπολογίσιμες προσπάθειες των κυβερνητικών αρχών στην Τρίπολη. Ως γνωστό η Λιβύη συνορεύει με την Τυνησία, την Αλγερία, της Αίγυπτο, το Νίγηρα, το Τσαντ και το Σουδάν.


Μετά τα τραγικά γεγονότα στο Αμερικανικό προξενείο στην Βεγγάζη τον Σεπτέμβριο του 2012 συγκεκριμένες εξτρεμιστικές δυνάμεις έχουνε προχωρήσει σε σειρά βίαιων επιθέσεων και διαφυλετικών αντιπαραθέσεων. Η κατάσταση το τελευταίο διάστημα έγινε ρευστή και επικίνδυνη  ακόμα και στην νότια περιοχή της Λιβύης στην Φεζάν/(ειδικότερα στην πόλη Σέμπχα που είναι στρατηγικής σημασίας προς τα σύνορα με Τσαντ και Νίγηρα). Γίνεται λόγος για σκληρές μάχες μεταξύ φυλών ως  και επιστροφή στην περιοχή κάποιων Κανταφικών ένοπλων στοιχείων.

Την ίδια στιγμή η κατάσταση στην ΝΑ περιοχή της Αλγερίας είναι περίπλοκη λόγω της παρουσίας εξτρεμιστικών στοιχείων από το Μάλι, στην Τυνησία από πλευράς πολιτικής τα πράγματα είναι για πολλούς μήνες προβληματικά, στην Αίγυπτο ο στρατός έχει επέμβει και έθεσε εκτός νόμου την μουσουλμανική Αδελφότητα, στο Σουδάν τα διαλυτικά φαινόμενα είναι πολλά, ενώ σε Τσαντ και Νίγηρα τα προβλήματα είναι τεράστια.(μισθοφόροι-Γαλλική στρατιωτική παρουσία-ευπαθή σύνορα-διακίνηση όπλων και ναρκωτικών-κρίση στα οικοσυστήματα της περιοχής-πολλοί μικροί πόλεμοι-παρουσία τρομοκρατικών ομάδων κλπ).

Βάσει των ανωτέρω είναι όσο ποτέ άλλοτε απαραίτητη η σταθερότητα και ασφάλεια (εσωτερική και εξωτερική )της Λιβύης. Η διεθνής κοινότητα και ειδικά τα Ηνωμένα Έθνη, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα πρέπει να συνεισφέρουν πολιτικά- -εκπαιδευτικά –ενημερωτικά και ανθρωπιστικά στην προσπάθεια της χώρας για ανόρθωση, αφού αν τυχόν η κατάσταση αφεθεί στο να κινείται σε ανεξέλεγκτα πλαίσια υπάρχει κίνδυνος σοβαρής υποτροπής για όλα τα κράτη της Υποσαχάριας Αφρικής καθώς και λόγω του θαλασσίου περιβάλλοντος για την Μεσόγειο. Ειδικότερα για ασύμμετρες/μη-γραμμικές/υβριδικές απειλές.

Οι κινήσεις θα πρέπει να είναι συντονισμένες, ψύχραιμες και με στρατηγικούς στόχους που θα πρέπει να περιλαμβάνουν την αποτροπή των διαφόρων απειλών, την καταπολέμηση των διασυνοριακών παρανομιών, την αντιμετώπιση της διακίνησης ελαφρών όπλων, την θαλάσσια ασφάλεια, την αποκλιμάκωση των τοπικών εντάσεων, τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών ομάδων, την εκπαίδευση του νέου στρατού και της νέας αστυνομίας της Λιβύης και την επιστροφή της χώρας στο σύγχρονο διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον. Η Λιβύη είναι πολύ σημαντική χώρα για το Μάγκρεμπ, την Μεσόγειο, τον Οργανισμό Αφρικανικής Ενότητας αλλά και για ολόκληρη την Υποσαχάριο Αφρική από τον Ατλαντικό μέχρι το Σουδάν.

Προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να γίνουν πολλά  ο υπογράφων μεταξύ άλλων από διεθνολογικής πλευράς προτείνει τα εξής;

* ΤΟ ΝΑΤΟ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ  ΑΤΟΜΩΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΩΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΝΑΤΟ TRAININGMISSION –AFGHANISTAN.

*  ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΜΦΑΣΗ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΩΝ-ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ/ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΚΡΙΣΕΩΝ/ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ-ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΡΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ-ΜΕΛΕΤΗ ΑΣΥΜΜΕΤΡΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΩΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΝΑΤΟΪΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΩΣ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΣΕ ΛΙΒΥΚΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ.

*ΣΥΣΤΑΣΗ ΒΑΣΕΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ/ΣΧΟΛΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ/ΣΧΟΛΗΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΩΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΝΑΣΕΡ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ.

*ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΦΓΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΒΑΥΑΡΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΤΑΧΥΡΡΥΘΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΛΙΒΥΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ORIENTATION-ΑΣΥΜΜΕΤΡΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ-OΠΛΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ-ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ-ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΥ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ-ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΚΑ. ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ/AFRICOM.

*Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΕΙ ΣΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ SOFT POWER, ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΟΡΩΝ, ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΙΑΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΚΑ. ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ Η ΕΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ, ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΕ ΑΛΒΑΝΙΑ-ΣΚΟΠΙΑ-ΛΙΒΕΡΙΑ - ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ KAI AKTH ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ.

*ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΞΕΙ ΤΗΝ ΛΙΒΥΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ/MEDITERRANEANDIALOGUE/ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ΑΠΟ ΤΟ 1994 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ, Η ΙΟΡΔΑΝΙΑ, Η ΜΑΥΡΙΤΑΝΙΑ, ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ, Η ΤΥΝΗΣΙΑ, Η ΑΛΓΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ.  ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΕΝΑ ΠΙΟ ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΕΙ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΑΣΥΜΜΕΤΡΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ./ΠΧ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ACTIVE ENDEAVOUR.

ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ. ΕΠΙΣΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΒΥΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ ΒΑΣΗ ΣΕΙΡΕΣ ΣΤΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ  ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΤΗΣ Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ.


Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η επικρατούσα κατάσταση στην Λιβύη αφορά πολύπλευρα την Ελλάδα  αφού με αυτή την χώρα του Μάγκρεμπ είχαμε διαχρονικά πολύ καλές επαφές, τις όποιες πρέπει να διατηρήσουμε για το καλό των διμερών σχέσεων καθώς και των σχέσεων μας με τους Άραβες φίλους. Ειδικότερα ο τομέας της ναυτικής ασφάλειας είναι κεφαλαιώδους σημασίας στο φως των νέων απειλών, ενώ η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης είναι πρωταρχικής σημασίας. Άρα η ασφάλεια της Λιβύης είναι πολύ σημαντική για την χώρα μας και ειδικότερα την ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.

Όσο  ποτέ άλλοτε οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν και να ανταλλάσουν συνέχεια απόψεις και θέσεις για διμερή και άλλα θέματα.

O υπογράφων μεταξύ άλλων προτείνει τα κάτωθι:

*Διμερή εκπαιδευτική και επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών.

*Εκπαίδευση αξιωματικών της Λιβυκής Ακτοφυλακής στην Ελλάδα.

*Συνεργασία Λιμενικού Σώματος με Λιβυκή Ακτοφυλακή.

*Επιστροφή Ακολούθου Άμυνας από την Λιβύη στην πρεσβεία των Αθηνών. Είναι προτιμητέο να προέρχεται από το Ναυτικό.

*Επισκέψεις Ελληνικών πλοίων σε λιμάνια της Λιβύης . Ανταλλαγή επισκέψεων.

*Φοίτηση Λιβύων σπουδαστών στις στρατιωτικές μας σχολές καθώς και σε σχολές επιτελών των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

*Παρακολούθηση courses από αξιωματικούς της Λιβύης στο Πολυεθνικό Σχολείο Ειρηνευτικών Αποστολών/ΠΚΕΕΥΕ  στο Κιλκίς , καθώς και στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής /ΚΕΝΑΠ-NMIOTC στα Χανιά για την αντιμετώπιση θαλάσσιων ασύμμετρων απειλών.

*Ένταξη και φοίτηση σπουδαστών από την Λιβύη σε αστυνομικές και άλλες σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας. Αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών κλπ. Έμφαση στην ενημέρωση-εκπαίδευση για θέματα τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος-κυβερνοεγκλήματος κλπ.

*Ανταλλαγές αξιωματικών σε θέματα υδρογραφικής υπηρεσίας, ως και στρατιωτικό-ιστορικά.

*Συνεργασία σε θέματα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ στο φως των εξελίξεων στην Μεσόγειο.

*Πραγματοποίηση ασκήσεων ΕΡΕΥΝΑΣ και ΔΙΑΣΩΣΗΣ/SEARCHAND RESCUE σε διμερές και Νατοϊκό πλαίσιο.

Ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ένα ευρύτατο φάσμα από κοινού δραστηριοτήτων που μπορούν να λάβουν χώρα και να έχουνε σταθεροποιητικά και εποικοδομητικά αποτελέσματα. Η χώρα μας αντί να κινείται σε μακρινές αποστάσεις με αποστολές άνευ ουσίας και αποτελέσματος θα πρέπει να κινηθεί έντονα και προς τις νότιες θάλασσες και τα βόρειο-αφρικανικά φιλικά κράτη. Παράλληλα για την Λιβύη οι επαφές με την Ελλάδα και οι εμπειρίες μας θα συνδράμουν πολυδιάστατα και καταλυτικά για την ανασυγκρότηση της χώρας στην μετά-κανταφική περίοδο , ενώ και τα δύο κράτη θα μπορούσαν να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για την διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή  ως και την περιφερειακή αποκλιμάκωση των εντάσεων.



















http://www.analystsforchange.org/2014/02/blog-post_7283.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com