Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Σε Τελ Αβίβ και Ραμάλα ο Κύπριος ΥΠΕΞ, με φόντο την ενέργεια ...




Πολλές είναι οι κινήσεις στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής της Κύπρου και όπως προκύπτει από τις διάφορες παρεμβάσεις αναμένονται εξελίξεις σύντομα. Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως οι Αμερικανοί πραγματοποιούν πολλές επαφές με όλες τις χώρες της περιοχής, ενώ και η Λευκωσία κινείται με στόχο να διασφαλίσει συνεργασίες, αξιοποιώντας την ίδια ώρα και το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται για την Τουρκία.
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης θα επισκεφθεί το Τελ Αβίβ στις 18 Φεβρουαρίου και την επόμενη ημέρα θα μεταβεί στη Ραμάλα. Θα είναι η πρώτη του συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Άβινγκτον Λίμπερμαν μετά την επάνοδό του δεύτερου στο Υπουργείο Εξωτερικών και όπως πληροφορούμαστε η ατζέντα θα είναι γεμάτη από θέματα που αφορούν κυρίως θέματα της ενέργειας. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε με τον Ισραηλινό υπουργό θα συζητήσει μεταξύ άλλων και τα εξής: Πρώτο, θα συζητήσουν θέματα συνεργασίας στα ζητήματα της ενέργειας, που αφορούν τη συνεκμετάλλευση, την ενεργειακή ασφάλεια και τις ευρύτερες εξελίξεις στο πεδίο αυτό. Δεύτερο, είναι γνωστό ότι οι δυο κυβερνήσεις διαπραγματεύονται σε τεχνοκρατικό επίπεδο μία σειρά από συμφωνίες που αφορούν τα θέματα της ενέργειας και οι οποίες θα ανακοινωθούν προσεχώς (όχι κατά το ταξίδι Κασουλίδη). Τρίτο, θα γίνει συζήτηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, που ενδιαφέρει άμεσα και τις δυο χώρες. Στο τραπέζι βρίσκεται και η προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Κύπρο, που χρονικά αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο. Για το σκοπό αυτό βρίσκονταν την περασμένη εβδομάδα στην Κύπρο Ισραηλινοί αξιωματούχοι, οι οποίοι συζήτησαν και το θέμα τούτο. Στις 19 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη Ραμάλα.
Στις συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους αξιωματούχους, ο Ιωάννης Κασουλίδης θα συζητήσει και θέματα ενέργειας. Ήδη έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Η Λευκωσία βρίσκεται την ίδια ώρα σε ανοικτή γραμμή με Αίγυπτο και Λίβανο, με τις κυβερνήσεις των οποίων συνεχίζονται οι συζητήσεις για συνεργασία στα ενεργειακά. Με το Λίβανο συνεχίζονται οι συνομιλίες και για τα θέματα της ΑΟΖ ενώ με την Αίγυπτο έχουν συσταθεί τεχνοκρατικές επιτροπές, με τη συμμετοχή και της Ελλάδος. Στην Κύπρο αναμένεται προσεχώς και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας.
Οι εμπλεκόμενες εταιρείες στα κυπριακά τεμάχια έχουν αρχίσει σεισμικές έρευνες, ενώ στο 12 η Noble θα διενεργήσει εντός του τρέχοντος χρόνου νέα γεώτρηση για τον εντοπισμό και άλλου κοιτάσματος. Οι εταιρείες συνεχίζουν τους σχεδιασμούς τους και προχωρούν στα αναγκαία βήματα για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, έχοντας ως στόχος να εισέλθουν στο επόμενο στάδιο, που  είναι οι γεωτρήσεις. Είναι σαφές πως φέτος όπως και το 2015 θα υπάρξουν εξελίξεις από πλευράς των εταιρειών, οι οποίες επί του παρόντος επικεντρώνονται στις σεισμικές έρευνες (ENI, TOTAL, KOGAS) στα τεμάχια 2, 3, 9, 10 και 11.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι δόθηκε από τον υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη άδεια ΑΟΖ στην εταιρεία Total E&P Cyprus για σεισμολογικές δραστηριότητες διερεύνησης υδρογονανθράκων εντός του ερευνητικού τεμαχίου 10 και σε μέρος των ερευνητικών τεμαχίων 6, 7 και 11 της κυπριακής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συντηρούν σενάριο για μεταφορά αερίου μέσω Τουρκίας ΤΟ σενάριο για μεταφορά του φυσικού αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας παραμένει στο παρασκήνιο και συντηρείται η λύση αυτή από κυβερνήσεις και εταιρείες. Η κυπριακή Κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως δεν συζητά άλλο σενάριο πλην εκείνου της κατασκευής τερματικού σταθμού στο Βασιλικό. Είναι δε πρόδηλο ότι υπό τις σημερινές συνθήκες κατοχής η Λευκωσία ούτε καν συζητά το σενάριο αυτό. Σε αυτό το παιχνίδι της συντήρησης της προοπτικής μεταφοράς του αερίου μέσω της Τουρκίας εμπλέκονται πολλοί. Είναι δε προφανές ότι για να καταστεί αυτό το ενδεχόμενο είναι να περάσουν οι αγωγοί από την κυπριακή ΑΟΖ. Διαφορετικά θα αναλάβουν το μεγάλο ρίσκο να τοποθετηθούν αγωγοί που θα διασχίζουν τη Συρία! Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μπράιζα, νυν μέλος του ΔΣ της κρατικής τουρκικής εταιρείας ενέργειας TURKAS, διατηρεί ανοικτά κανάλια επικοινωνίας με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Στελέχη του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών καλοβλέπουν το σενάριο αυτό, ωστόσο δεν αποτελεί τούτο την επίσημη θέση. Αν και στρατηγικά ενδεχομένως για τους Αμερικανούς να ήταν μια λύση, που θα βοηθούσε την ομαλή εφαρμογή των σχεδιασμών της. Ο Μπράιζα, που πηγαινο-έρχεται στην Κύπρο και πραγματοποιεί επαφές, προβάλλει τη λύση αυτή ως την πιο οικονομική. Η TURKAS ενδιαφέρεται στενά για τις έρευνες για πετρέλαιο στην ανατολική Μεσόγειο και τη μεταφορά του φυσικού αερίου από εκεί στην Τουρκία. Σημείωσε ότι το κόστος ενός τέτοιου αγωγού θα είναι 2,5 δισ. δολάρια και το μήκος του αγωγού από το τεμάχιο Λεβιάθαν του Ισραήλ στη Μερσίνη της Τουρκίας μέσω Κύπρου θα είναι 470 χλμ. Είναι πάντως αμφίβολο κατά πόσο η εταιρεία του πρώην Αμερικανού αξιωματούχου, είναι σε θέση να αναλάβει τέτοιο έργο, λόγω μεγέθους. Θετικοί στο σενάριο της μεταφοράς αερίου μέσω Τουρκίας είναι και επιχειρηματίες που έχουν εμπλοκή στη διαδικασία πώλησης.













http://armynews.gr/?p=14852

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com