Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Γάλλοι επιστήμονες: «Από φυσικά αίτια» ο θάνατος του Αραφάτ ...





Οι εμπειρογνώμονες στους οποίους είχε ανατεθεί από τη γαλλική Δικαιοσύνη να ερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος απεβίωσε το 2004 στη Γαλλία, απέκλεισαν το ενδεχόμενο να δηλητηριάστηκε, σύμφωνα με μια πηγή που μίλησε για το θέμα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Η έκθεση αυτή αποκλείει την υπόθεση της δηλητηρίασης και προκρίνει εκείνην του θανάτου από φυσικά αίτια", υποστήριξε αυτή η πηγή. Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, οι αναλύσεις που έγιναν έδειξαν ότι ο Αραφάτ "πέθανε από γηρατειά μετά από μια μόλυνση" και όχι από ραδιενεργό πολώνιο.

Η εισαγγελία της Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι, και ο Πιερ Ολιβιέ Σιρ, ο σύμβουλος της Σούχα Αραφάτ, της χήρας του Παλαιστίνιου ηγέτη, απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

Τον Ιούλιο του 2012 η Σούχα Αραφάτ κατέθεσε μήνυση κατ' αγνώστων για τη δολοφονία του Αραφάτ αφού εντοπίστηκε ραδιενεργό πολώνιο σε προσωπικά αντικείμενα του συζύγου της. Με αφορμή αυτήν την αποκάλυψη διατάχθηκε η εκταφή της σορού του Αραφάτ, κάτι που έγινε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Περίπου 60 δείγματα δόθηκαν για ανάλυση σε τρεις διαφορετικές ομάδες ερευνητών, μία ελβετική, μία γαλλική και μία ρωσική. Η καθεμία εργάστηκε αυτόνομα, χωρίς να έρθει σε επαφή με τις υπόλοιπες.

Οι εμπειρογνώμονες ωστόσο φαίνεται ότι καταλήγουν σε αντικρουόμενα συμπεράσματα. Σε αντίθεση με τους Γάλλους, οι Ελβετοί ανέφεραν στις αρχές Νοεμβρίου ότι προκρίνουν την υπόθεση της δηλητηρίασης αφού εντόπισαν ποσότητες του ραδιενεργού πολωνίου-210 20 φορές υψηλότερες από το συνηθισμένο. Δεν ήταν όμως κατηγορηματικοί στο ότι η ουσία αυτή προκάλεσε το θάνατο του Αραφάτ.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Ουάσελ Άμπου Γιούσεφ έχει ζητήσει τη συγκρότηση μιας "διεθνούς ερευνητικής επιτροπής για τη δολοφονία του προέδρου Αραφάτ".

Το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμιξή του στο θάνατο του Αραφάτ ο οποίος πέθανε σε ηλικία 75 ετών στις 11 Νοεμβρίου 2004 σε στρατιωτικό γαλλικό νοσοκομείο στο Παρίσι.
Iσραήλ: «Αναμενόμενα» τα αποτελέσματα
"Αναμενόμενα" χαρακτήρισε σήμερα το Ισραήλ τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες που ερεύνησαν το θάνατο του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ και έκριναν ότι δεν πέθανε λόγω δηλητηρίασης από ραδιενεργό πολώνιο.

"Δεν αποτελεί έκπληξη" το πόρισμα των Γάλλων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιγκάλ Πάλμορ. Ο ίδιος είχε διαψεύσει στις αρχές Νοεμβρίου "τις αβάσιμες και αναπόδεικτες κατηγορίες" σε βάρος του Ισραήλ τονίζοντας: "το Ισραήλ δεν σκότωσε τον Αραφάτ, τελεία και παύλα".

"Η έκθεση αυτή αποκλείει την πιθανότητα δηλητηρίασης και κλίνει προς την υπόθεση θανάτου από φυσικά αίτια", δήλωσε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μία πηγή προσκείμενη στις έρευνες.
Σούχα Αραφάτ: Τί να πιστέψει κανείς;
Η χήρα του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων, Σούχα Αραφάτ, δήλωσε από την πλευρά της ότι αισθάνεται πολύ στεναχωρημένη από τις διαφωνίες των Ελβετών και των Γάλλων εμπειρογνωμόνων. "Ταράχτηκα πολύ με αυτές τις αντιφάσεις (...). Τι να πιστέψει κανείς;" είπε η Σούχα Αραφάτ, σπεύδοντας να προσθέσει ότι "δεν κατηγορεί κανέναν" για τον θάνατο του συζύγου της.
"Μέχρι τώρα δεν έχω δει αυτήν την έκθεση. Όμως κάθε καινούρια πληροφορία για το θάνατό του, ιδίως εάν προέρχεται από τη Γαλλία, θα πρέπει να συμφωνεί με την έκθεση του νοσοκομείου του 2004", δήλωσε ο ανιψιός του ιστορικού ηγέτη και πρόεδρος του Ιδρύματος Γιάσερ Αραφάτ, Νάσερ αλ Κίντουα.

Ο δικηγόρος της Σούχα Αραφάτ, Σάαντ Τζεμπάρ, είπε ότι η νομική ομάδα θα κάνει αντιπαραβολή των εκθέσεων των εμπειρογνωμόνων και πιστεύει ότι θα διαπιστωθεί ότι στην πραγματικότητα η γαλλική θα στηρίζει τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι Ελβετοί ειδικοί. "Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η πιο πλήρης έκθεση, αυτή που εξέτασε όλες τις πλευρές της υπόθεσης, ήταν η ελβετική", τόνισε.

Ο Αραφάτ πέθανε σε ηλικία 75 ετών σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2004, τέσσερις εβδομάδες αφότου ασθένησε με εμετούς και πόνους στο στομάχι. Ως επίσημη αιτία θανάτου την εποχή εκείνη είχε δηλωθεί η εγκεφαλική αιμορραγία.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς είχε ζητήσει τη σύσταση μιας διεθνούς ερευνητικής επιτροπής που θα εξετάσει τα στοιχεία για το θάνατο του Αραφάτ. "Έχουμε ενδείξεις ότι ο πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ δεν πέθανε από γεράματα, ούτε από ασθένεια αλλά ότι δηλητηριάστηκε", είπε χαρακτηριστικά. "Χρειάζεται να ερευνηθεί το ποιος του χορήγησε το δηλητήριο και ποιος το προμήθευσε. Για αυτό ζητούμε μια διεθνή έρευνα σαν εκείνη που ζήτησε η Γαλλία για τον Ραφίκ Χαρίρι", τον δολοφονημένο πρώην πρωθυπουργό του Λιβάνου, κατέληξε.












ethos,gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com