Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΝΙΜΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ...





Ο Μάθιου Νίμιτς επιστρέφει σε Αθήνα και Σκόπια την επόμενη εβδομάδα σε μία νέα προσπάθεια να βρει διέξοδο στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Με το βλέμμα στον προσεχή Δεκέμβριο, όταν και πάλι θα συζητηθούν θέματα διεύρυνσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ο αμερικανός διπλωμάτης θα επιδιώξει να συμβιβάσει τα μέχρι στιγμής ασυμβίβαστα.
Ωστόσο, η πρόσφατη ανταλλαγή επιστολών των δύο πρωθυπουργών Νίκολα Γκρούεφσκι και Αντ. Σαμαρά απέδειξε ότι το χάσμα μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων παραμένει μεγάλο. Ο σκοπιανός πρωθυπουργός επιδιώκει να επιτύχει έναν πολιτικό διάλογο, ενδεχομένως με μία συνάντηση των δύτο ηγετών, κάτι που δεν θέλει η Αθήνα. Την ίδια στιγμή, επανέρχεται στη στρατηγική της εκμετάλλευσης του γενικότερου θετικού κλίματος που επικρατεί στην Επιτροπή για τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Έστειλε μάλιστα επ' αυτού σχετική επιστολή στον επίτροπο με αρμοδιότητα τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε. Η Αθήνα επιμένει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Συμβούλιο, ωστόσο πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος της κόπωσης των εταίρων από το εν λόγω ζήτημα.
Διπλωματικές πηγές έλεγαν χθες ότι δεν γνωρίζουν αν ο κ. Νίμιτς, που θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλο την προσεχή Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, κομίζει κάποια νέα πρόταση ή αν στον χαρτοφύλακά του θα έχει και πάλι την πρόταση για «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας» η οποία είχε σφόδρα ενοχλήσει την ελληνική πλευρά, παρά τους χαμηλούς τόνους που τηρήθηκαν. Η τοποθέτηση του γεωγραφικού προσδιορισμού στο πολίτευμα της γειτονικής χώρας και όχι στον όρο «Μακεδονία» κατέστη σαφές ότι δεν είναι αποδεκτή, ενώ οι γνωρίζοντες επιμένουν ότι στα περισσότερα σημεία της η πρόταση ήταν προβληματική.
Την ίδια στιγμή, η Αθήνα εμφανίζεται διατεθειμένη «να κάνει παιχνίδι» με τον αλβανικό παράγοντα όχι μόνο στο εσωτερικό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ), αλλά και ευρύτερα στα Βαλκάνια (π.χ Κόσοβο) στο πλαίσιο μίας ρεαλιστικής στροφής. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ειδωθούν οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Βενιζέλου με τον Αλί Αχμέτι, προέδρου του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος των Σκοπίων και κυβερνητικού εταίρου του Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ο κ. Αχμέτι, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό των Σκοπίων Μούσα Τζαφέρι, συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλο. Υπενθυμίζεται ότι στην Αθήνα είχε βρεθεί πριν από μερικούς μήνες ο υπουργός Άμυνας των Σκοπίων Φατμίρ Μπεσίμι, επίσης Αλβανός.
Ο κ. Αχμέτι εμφανίστηκε σε δηλώσεις του προς σκοπιανά μέσα ενημέρωσης μετριοπαθής. Σημείωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ενσωμάτωση της πΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο Μάθιου Νίμιτς θα προσκομίσει κάτι νέο στην νέα αποστολή του.


makelio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com