Κυριακή, 26 Μαΐου 2013

Αθανασίου και Μπρης οι νέοι δικαστές – κομμάντος .....


Αποφασισμένοι να… συγκρουστούν με τη φοροδιαφυγή και τη λαθρεμπορία είναι οι νέοι οικονομικοί εισαγγελείς Παναγιώτης  Αθανασίου και Γαληνός Μπρης. Προς το σκοπό αυτό ήδη πραγματοποιήθηκε μέσα στην εβδομάδα η πρώτη σύσκεψη υπό τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε.


Στο πλαίσιο της σύσκεψης αυτής  τέθηκαν επί τάπητος διάφορα ζητήματα που συνδέονται με τη διενέργεια ταχύτατων ερευνών προκειμένου να είναι αποτελεσματική η αντιμετώπιση κυρίως  των οικονομικών εγκλημάτων. Επίσης τονίστηκε η ανάγκη της επιτάχυνσης των δικαστικών διαδικασιών ώστε να αποφεύγεται το ενδεχόμενο αποφυλακίσεων λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου της 18μηνης προφυλάκισης αλλά και ο κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων.
Η ανάληψη των καθηκόντων  των δυο νέων οικονομικών εισαγγελέων που ορίστηκαν με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου θα γίνει  με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ και εν συνεχεία με την επίδοση  και στους ίδιους των διαταγμάτων διορισμού τους.
Μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή θα συνεχίσουν κανονικά τα καθήκοντά τους οι εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, αν και ήδη διαβίβασαν στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Χρήστο Μαρκογιαννάκη όλες τις καυτές δικογραφίες  (λίστα Λαγκάρντ, ΕΛΣΤΑΤ, CDS, δανειοδότηση των κομμάτων με εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση,  μυστικά κονδύλια κ.ά.) θεωρώντας ότι οι δικές τους αρμοδιότητες επικαλύπτονται από τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα Διαφθοράς.
Ποιοι είναι οι νέοι εισαγγελείς
Οι διάδοχοί τους λοιπόν κ.κ Αθανασίου και Μπρής οι οποίοι καλούνται να ριχτούν στη σκληρή  μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι εισαγγελείς με πλούσια εμπειρία στο χειρισμό δύσκολων και σύνθετων υποθέσεων,  ιδιαίτερα εργατικοί και με πολύ καλή νομική κατάρτιση.
«Είναι χαμηλών τόνων και ικανοί δικαστικοί λειτουργοί» παραδέχονται οι συνάδελφοί τους, ενώ διατηρούν –σύμφωνα με δικαστικές πηγές- άριστες σχέσεις με την Ελένη Ράικου η οποία πρόσφατα τοποθετήθηκε στη νεοπαγή θέση της εισαγγελέως Διαφθοράς και με την οποία θα έχουν στενή συνεργασία.
Ο Παναγιώτης Αθανασίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Εισήχθη στο Δικαστικό Σώμα στις 11-1-1985 και προήχθη στον βαθμό του αντεισαγγελέα Εφετών στις 4-8-2008.
Για σημαντικό διάστημα χειρίστηκε τις έρευνες για το σκάνδαλο με τα «μαύρα» ταμεία της Siemens ταξιδεύοντας  μέχρι τη Γερμανία προς αναζήτηση αποδεικτικού υλικού, ενώ από τα χέρια  του έχουν περάσει και  άλλες κρίσιμες υποθέσεις όπως για το αντιπυραυλικό σύστημα TOR-Μ1 στέλνοντας μάλιστα και αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, για την προμήθεια αρμάτων μάχης τύπου Leopard, την προμήθεια φρεγατών επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, ενώ είχε ερευνήσει και τα οικονομικά  του υπουργείου Πολιτισμού επί των ημερών του Χρήστου Ζαχόπουλου. Την τελευταία μάλιστα αυτή έρευνα είχε διενεργήσει το 2008  από κοινού με τη συνάδελφό του Ελένη Ράικου  με την οποία  πλέον θα έχει στενή συνεργασία.
Ακόμη, ως εισαγγελέας  έδρας στη δίκη για την καταπάτηση δημόσιων εκτάσεων - «φιλέτων» στην Αιξωνή Γλυφάδας, πρότεινε την ενοχή 25 από τους 26 κατηγορουμένους, εισήγηση που σχεδόν υιοθέτησε το δικαστήριο.
Ο Γαληνός Μπρης γεννήθηκε στην Ηλεία το 1953. Εισήχθη στο Σώμα στις 25-5-1989 και στις 3-5-2009 προήχθη σε αντεισαγγελέα Εφετών. Ήταν  ο πρώτος που άνοιξε το… δρόμο για τις δικαστικές… δοκιμασίες του Άκη Τσοχατζόπουλου όταν ελέγχοντας το «πόθεν έσχες» του πρώην υπουργού πρότεινε την παραπομπή του για ανακριβή δήλωση με αποτέλεσμα να καταδικαστεί  σε πρώτο βαθμό σε ποινή κάθειρξη 8 ετών. Τον Απρίλιο του 2012 ζήτησε την ενοχή του άλλοτε ισχυρού άνδρα του ομίλου ΑΣΠΙΣ  Π. Ψωμιάδη για την υπόθεση της πλαστής εγγυητικής επιστολής ύψους 550 εκατ. ευρώ. Τον Σεπτέμβριο του 2011 στη δευτεροβάθμια δίκη είχε εισηγηθεί την αθώωση, λόγω αμφιβολιών, των αθλητών  Κ. Κεντέρη και Κ. Θάνου για τη γνωστή υπόθεση του «σκηνοθετημένου τροχαίου ατυχήματος» λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ενώ είχε ζητήσει την καταδίκη του προπονητή Χρ. Τζέκου για κατοχή απαγορευμένων σκευασμάτων.
Όπως λένε δικαστικές πηγές, ο κ. Αθανασίου είναι ο εν δυνάμει άξιος διάδοχος, ο οποίος μπορεί να κάνει τη διαφορά και να συνεχίσει το έργο των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη.


newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr