Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Πρόστιμο ένα εκατομμύριο ευρώ!




Σε μεγάλες περιπέτειες μπαίνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης, που σε απόρροια του ελέγχου τον οποίο διεξήγαγε το ΣΔΟΕ για το σκάνδαλο του ελλείμματος, σε λίγες μέρες θα έρθει αντιμέτωπος με ένα βαρύτατο φορολογικό πρόστιμο, το οποίο και οριστικοποιήθηκε πολύ ψηλότερα από την αρχική εκτίμηση των οικονομικών υπηρεσιών, στις 950.000 ευρώ.
Το πρόστιμο αυτό αναμένεται να καταλογίσει άμεσα η ΔΟΥ Μυτιλήνης στο Σύλλογο και πιο συγκεκριμένα στους νόμιμους εκπροσώπους του της περιόδου 2006 - 2011, δηλαδή στις τρεις διαδοχικές τελευταίες διοικήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου. Λόγω του ύψους της φορολογικής υπόθεσης, αλλά και των πολύπλοκων νομικών ζητημάτων που συνδέονται με τον καταλογισμό της οφειλής και περιπλέκουν το θέμα ακόμη περισσότερο, είναι πολύ πιθανόν οι Δικηγόροι να αναζητήσουν βοήθεια συναδέλφων τους, σε εξειδικευμένα επί φορολογικών υποθέσεων γραφεία της Αθήνας. Προς το παρόν, πάντως, αυτό που εικάζεται, είναι πως θα χρειαστεί να πληρώσουν ή έστω να ρυθμίσουν το μισό της οφειλής ώστε να προσφύγουν διεκδικώντας να απαλλαγούν τουλάχιστον απ’ το φόρο και το πρόστιμο για τα υπεξαιρεμένα.

Αποκάλυψη…
Όπως είχε αποκαλύψει το «Ε» στις 11 Απριλίου, ολοκληρώθηκε αρχές του μήνα και στάλθηκε στον ανακριτή το πόρισμα του ΣΔΟΕ Βορείου Αιγαίου για τον έλεγχο που διενήργησε στο Λογαριασμό Κοινοπραξίας Συμβολαίων του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, σύμφωνα με το οποίο το έλλειμμα ανέρχεται σε περίπου 1,3 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως ο έλεγχος του ΣΔΟΕ ξεκίνησε στις 31 Αυγούστου τού 2011 και αφορούσε στο Λογαριασμό Κοινοπραξίας Συμβολαίων, τον οποίο διαχειριζόταν η κατηγορούμενη υπάλληλος του Λογαριασμού Ενίσχυσης και Αλληλεγγύης Δικηγόρων Μυτιλήνης (ΛΕΑΔΜ). Η περίοδος ελέγχου αφορούσε στην πενταετία απ’ τα μέσα τού 2006 έως τον Αύγουστο του 2011.
Μία βδομάδα μετά την επίδοση του πορίσματος στον ανακριτή, το ΣΔΟΕ φέρεται να απέστειλε το φάκελο της υπόθεσης και στη ΔΟΥ Μυτιλήνης, προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία καταλογισμού του φόρου και του προστίμου βάσει του ελέγχου που προηγήθηκε. Το πόρισμα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το συνολικό ποσό των μερισμάτων της επίμαχης περιόδου, το οποίο και δε φορολογήθηκε, ανέρχεται σε 2,2 εκατ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται και το 1,3 εκατ. ευρώ, τα υπεξαιρεμένα.
Ο προβλεπόμενος φόρος επί των μερισμάτων είναι της τάξης τού 15%, δηλαδή για την πενταετία θα έπρεπε η Εφορία να έχει πάρει ως φόρο περί τις 330.000 ευρώ. Αρχικά το ΣΔΟΕ φερόταν να διπλασιάζει περίπου το ποσό, επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις λόγω της καθυστέρησης στην απόδοσή του. Όμως έγκυρη πηγή μάς πληροφόρησε ότι τελικά ο φόρος μαζί με το πρόστιμο που επιβλήθηκε, ανέρχεται συνολικά στις 950.000 ευρώ.
Επιπροσθέτως στην απώλεια που είχαν οι Δικηγόροι, επιβαρύνονται με το φόρο που δεν είχε αποδώσει ο Λογαριασμός, αλλά και με βαρύτατα πρόστιμα, τόσο για τα μερίσματα που είχαν πάρει, όσο και για το ποσόν που υπεξαιρέθηκε.
 
Τεράστια ποσά βαραίνουν το Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης
Η ώρα του καταλογισμού
Απ’ την πρώτη στιγμή, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Δημήτρης Καλλίας, ανέφερε ότι ο Σύλλογος θα προσφύγει κατά του φορολογικού προστίμου τού ΣΔΟΕ, τονίζοντας ότι ο Σύλλογος έρχεται αντιμέτωπος με ποσά που πραγματικά οφείλει αλλά δεν το γνώριζε πως τα χρωστούσε θεωρώντας ότι είναι εν τάξει απέναντι στις υποχρεώσεις του, αλλά και με οφειλές που προκύπτουν απ’ τα υπεξαιρεμένα.
Μέσα σε διάστημα 30 ημερών απ’ την ημέρα που ενημερώθηκε απ’ το ΣΔΟΕ για τη φορολογική παράβαση του Δικηγορικού Συλλόγου, η ΔΟΥ Μυτιλήνης οφείλει να καταλογίσει το πρόστιμο, αλλά και να προβεί σε μηνυτήρια αναφορά προκειμένου να κινήσει τη διαδικασία είσπραξης των οφειλομένων.
Υπάλληλοι οικονομικών υπηρεσιών ανέφεραν ότι για να υποβληθεί προσφυγή απ’ το Σύλλογο, θα πρέπει να πληρωθεί ή να ρυθμιστεί μέσω συμβιβασμού το μισό του ποσού που καταλογίζεται ως οφειλή. Νομικοί υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα απ’ την πλευρά του Συλλόγου και κάνουν αναφορά στην καταβολή στην Εφορία πολύ μικρότερου ποσού (το 2% των οφειλομένων) ώστε να προχωρήσει η προσφυγή.
«Είναι σαφές ότι θα έπρεπε να υπάρχει διαφορετική μεταχείριση σε ένα φορέα στον οποίο καταλογίζεται φόρος και πρόστιμο για προϊόντα υπεξαίρεσης σε βάρος του», σχολίασε ο κ. Καλλίας, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λόγω των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει το όλο θέμα, ο Σύλλογος να απευθυνθεί για νομικές συμβουλές σε γραφεία της Αθήνας εξειδικευμένα στα φορολογικά ζητήματα.
Κυκεώνας…
Άλλος νομικός μάς ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά σκέλη της υπόθεσης που απαιτούν ειδική διερεύνηση, ψάξιμο για το τι ισχύει. Ο ίδιος σταχυολόγησε περί τα 30 με 35 επιμέρους ζητήματα που θα πρέπει να διευκρινιστούν, ξεκινώντας κατ’ αρχάς απ’ το πού και σε ποιους θα γίνει ο καταλογισμός της οφειλής. «Πρόκειται για ένα νομικό κυκεώνα», σχολίασε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως το πρώτο θέμα που ανακύπτει είναι αν ο καταλογισμός θα γίνει μόνο στους διατελέσαντες προέδρους της περιόδου 2006 - 2011, ή σε όλα τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων.
Για την περίοδο αυτή, πρόεδροι ήταν οι Λάζαρος Γεωργιάδης, Νίκος Βλουτέλλης και Δημήτρης Καλλίας (για ένα δίμηνο, από Απρίλιο έως αρχές του καλοκαιριού που εντοπίστηκε το σκάνδαλο). Η προεδρία, όμως, του κ. Βλουτέλλη είχε ανατραπεί, οπότε τίθεται ζήτημα αν νομίμως εκπροσωπούσε ή όχι το Σύλλογο για όσο διάστημα (περίπου δυόμισι χρόνια) εκτελούσε καθήκοντα προέδρου.
Σε κάθε περίπτωση, η παροιμία «εκεί που τους χρωστάγανε, τους πήραν και το βόδι» ταιριάζει απόλυτα στα όσα απασχολούν και θα απασχολήσουν εντονότερα το επόμενο διάστημα το Σύλλογο, που εκτός όλων των άλλων, εξ αιτίας της κρίσης και της ελαχιστοποίησης των συμβολαίων που γίνονται σε επίπεδο Νομού, την παρούσα περίοδο δεν έχει και έσοδα ικανά να καλύψει τις τεράστιες υποχρεώσεις που ανακύπτουν.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com