Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: Τελειώνει η πίστωση χρόνου ...



Tην πρώτη διαδικτυακή ψηφοφορία, δύο μήνες μετά τις εκλογές, σε μια κρίσιμη πολιτική και οικονομική συγκυρία, διεξήγαγε η «Ζούγκλα» κατά το διάστημα 23/3/2015 -31/03/2015.

Συνολικά 925 πολίτες συμμετείχαν στην ψηφοφορία, εκφράζοντας την πρόθεση ψήφου αλλά και τις απόψεις τους για θέματα της επικαιρότητας, εν μέσω των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις για την οικονομία και βαθμολόγησαν τα μέλη του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η κοινή γνώμη θεωρεί κυρίαρχους του πολιτικού παιχνιδιού τους δύο κυβερνητικούς εταίρους Τσίπρα, Καμμένο, παραμένοντας ωστόσο επιφυλακτική ως προς τις εξελίξεις για την οικονομία και διχασμένη σε σχέση με την υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με διαφορά πρώτος έναντι της ΝΔ, που ακόμη δεν έχει καταφέρει να συσπειρώσει τις δυνάμεις της μετά την εκλογική ήττα. Η Χρυσή Αυγή διατηρείται σταθερά στην τρίτη θέση, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ενισχύουν τα ποσοστά που κατέλαβαν στις προηγούμενες εκλογές. Τέλος, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ χάνουν έδαφος, ενώ το «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών» του Γιώργου Παπανδρέου κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα (2,5%) εν συγκρίσει με τα αποτελέσματα της κάλπης στις 25 Ιανουαρίου.

Η έρευνα της «Ζούγκλας»

Oι χρήστες του διαδικτύου κλήθηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση για την κατάσταση της οικονομίας, δηλαδή εάν επιδεινώθηκε ή παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, υπό τις πολιτικές πιέσεις των Ευρωπαίων εταίρων και τον ασφυκτικό κλοιό των δανειστών.



Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό σε σχέση με την ευφορία που είχε δημιουργηθεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ότι η ψυχολογία των πολιτών έχει μεταβληθεί. Το 49% θεωρεί ότι η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώθηκε, ενώ το 43% πιστεύει ότι παρέμεινε η ίδια. Μόλις το 6% εκτιμά ότι βελτιώθηκε.

Από τις απαντήσεις στην επόμενη ερώτηση προκύπτει ότι η κοινή γνώμη είναι διχασμένη -ακόμη και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στην έρευνα της «Ζούγκλας» εκφράζουν διαφορετικές απόψεις. Δύσπιστο έως σίγουρο, ως προς τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, εμφανίζεται το 58%, ενώ αισιόδοξο είναι το 40% των ερωτηθέντων. Σε ποσοστό 28%, οι πολίτες θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υλοποιήσει τα όσα υποσχέθηκε, έστω και σε βάθος χρόνου, ενώ το 10% πιστεύει ότι θα πραγματοποιηθούν στο έπακρο οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Το 30% εμφανίζεται συγκρατημένο ως προς τις προθέσεις του Μαξίμου.



Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι 337 άτομα που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ (σε σύνολο 925 που συμμετείχαν στη διαδικτυακή) εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς τις προεκλογικές δεσμεύσεις.

Ενδεικτικός ο παρακάτω πίνακας:


Βαθμολογία υπουργών…

Έπειτα από δύο μήνες, στην κρίση των πολιτών τέθηκαν τα μέλη της νέας κυβέρνησης και κατ' εξαίρεση η πρόεδρος της Βουλής. Δημοφιλέστεροι με ενισχυμένα ποσοστά αναδεικνύονται: η Ζωή Κωνσταντοπούλου (πρόεδρος της Βουλής), ο Γιάννης Δραγασάκης (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης), ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Στο ναδίρ βρίσκονται ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας και είναι ο πιο λακωνικός σε δημόσιες εμφανίσεις.



Αναλυτικά οι πίνακες με τις βαθμολογίες:




Πρόθεση ψήφου….

Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος στην πρόθεση ψήφου, διατηρώντας τα υψηλά ποσοστά που τον ανέδειξαν νικητή την 25η Γενάρη (ποσοστό 35,3% απέσπασε στη διαδικτυακή της «Ζούγκλας», έναντι 36,34% που έλαβε επίσημα στις εθνικές εκλογές), με το κύμα δυσαρέσκειας να παρασύρει τη ΝΔ στο 18,6% (27,81% στις εκλογές). Οι ψηφοφορίες της «Ζούγκλας» θα συνεχιστούν και θα ανιχνεύουν ανά διαστήματα εάν τείνει προς παγίωση η διψήφια διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου.

Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή, ενώ οι ΑΝΕΛ ενισχύουν οριακά το ποσοστό τους στο 5,3%. Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ κινούνται σε χαμηλές πτήσεις, το ΚΙΔΗΣΟ διατηρεί το 2,5%, ενώ η ΤΕΛΕΙΑ και η Ένωση Κεντρώων κυμαίνονται περίπου στο 1%.



H ταυτότητα της έρευνας:










Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 1 Απριλίου 2015, 15:15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com