Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΠΙΛΥΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΛΕΣΒΟΥ-ΛΗΜΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΕΝΑΛ;

"ΒΟΛΕΣ" ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΔΟΕ-ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.
Χωρίς να μπει στην ουσία του θέματος το Περιφερειακό Συμβούλιο, προσπέρασε εν τάχει το αίτημα των περιφερειακών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, σχετικά με τη διασφάλιση των συμφερόντων της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, απέναντι στους υπεύθυνους για την κατάρρευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου

Στην επερώτησή του, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ανδ. Μπάλλας, είχε επισημάνει:

«Ανάμεσα σε αυτούς που έχασαν τα κεφάλαια που είχαν επενδύσει είναι ο Δήμος Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ως διάδοχος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου). Τα κεφάλαια που έχασαν ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Μόνο για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι απώλειες κεφαλαίων προσεγγίζουν τα 800.000 ευρώ. Πρόκειται για ίδια κεφάλαια, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν χωρίς τους περιορισμούς του Καλλικράτη για να καλύψουν πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Επίσης, τόσο η Περιφέρεια, όσο και ο Δήμος Λέσβου, κινδυνεύουν να κληθούν να πληρώσουν την αξία των συνεταιριστικών μερίδων που κατείχαν στο διπλάσιο, όπως προβλέπει το καταστατικό της Συνεταιριστικής για την κάλυψη των ζημιών που έχουν δημιουργηθεί. Στην περίπτωση αυτή, η Περιφέρεια θα κληθεί να πληρώσει άλλο 800.000 ευρώ, πέραν αυτού που ήδη έχει χάσει.

Τεράστια ήταν η ζημιά που προκλήθηκε και στην τοπική οικονομία από το κλείσιμο της Τράπεζας καθώς, παρά τα προβλήματά της, κάλυπτε σημαντικό μέρος των αναγκών των μικρομεσαίων και πολύ μικρών τοπικών επιχειρήσεων σε κεφάλαια κίνησης.

Επερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:

1. Γνωρίζει το ακριβές μέγεθος της ζημίας για την περιουσία της Περιφέρειας από την κατάρρευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας; Μπορεί ο εκκαθαριστής της Τράπεζας να ενημερώσει το σώμα για το εύρος της ζημίας που έχει καταγράψει, για τις υποχρεώσεις της Περιφέρειας έναντι της Τράπεζας, με βάση το νόμο και το καταστατικό της Τράπεζας, και για την πορεία της εκκαθάρισης;

2. Τι προτίθεται να κάνει για να διασφαλίσει τα συμφέροντα τα δικά της και των μεριδιούχων;

3. Προτίθεται η Περιφέρεια να γίνει μέλος του Συλλόγου Μεριδιούχων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου, ο οποίος έχει συσταθεί και λειτουργεί προσπαθώντας να διασφαλίσει τα συμφέροντα των μεριδιούχων, και να στηρίξει και με τον τρόπο αυτό τους ζημιωθέντες μεριδιούχους;

4. Προτίθεται να συμμετάσχει στην προσφυγή που έχει ξεκινήσει από τον παραπάνω Σύλλογο κατά των πρώην διοικήσεων της Τράπεζας και κατά παντός άλλου υπευθύνου για παράβαση των κανόνων λειτουργίας των Τραπεζών και πλημμελείς ελέγχους που ζημίωσαν την Περιφέρεια ως μεριδιούχο;

5. Έχει γίνει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για την κάλυψη των υποχρεώσεων που θα προκύψουν, όταν η Περιφέρεια κληθεί να πληρώσει τα επιπλέον 800.000 ευρώ για τις ζημίες της Συνεταιριστικής; Αν όχι, πώς σκέπτεται να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό η Περιφερειακή Αρχή;».

Οι περισσότεροι περιορίστηκαν σε ευχολόγια, αποδεχόμενοι ότι η όλη κατάσταση που αφορά στη Συνεταιριστική, πρόκειται για σκάνδαλο, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο δανειοδοτήθηκε το Lesvoshop και η ΑΕΝΑΛ.

Τελικά ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, αφού αποδέχθηκε ότι η διαχείριση οδήγησε πολλές επιχειρήσεις σε κατάρρευση και πτώχευση και ότι πρόκειται για σκάνδαλο, τόνισε την ανάγκη ν' αποδοθεί δικαιοσύνη και να πληρώσουν όσοι είναι υπαίτιοι για την παρούσα κατάσταση και δέχθηκε την εγγραφή των Περιφερειακών Συμβούλων στο Σύλλογο Μεριδιούχων  Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου.



ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΕΤΕ

Ο Χρήστος Πουλέλλης, του Συλλόγου Μεριδιούχων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου, που ήταν παρών στη συνεδρίαση, αναφέρθηκε στο σκοπό της σύστασης του Συλλόγου, τονίζοντας:

«Στόχος είναι να πιέσει, έτσι ώστε να μην ισχύσει το άρθρο 10 του καταστατικού της Τράπεζας, που προβλέπει ότι στο τέλος της εκκαθάρισης τυχόν ζημιές που προκύπτουν, να πληρώνονται αναλογικά από τους μεριδιούχους μέχρι του διπλασίου των  μεριδίων που κατέχει ο καθένας.

Να μπορέσει μετά το τέλος της εκκαθάρισης, να αποζημιώσει τους μεριδιούχους για το κεφάλαιο που έχει καταβάλλει ο καθένας στην ίδρυση της τράπεζας.

Να πιέσει, έτσι ώστε να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και να πληρώσουν όσοι με τις ενέργειές τους ζημιωσαν την Τράπεζα και την οδήγησαν στο οριστικό κλείσιμο και στην εκκαθάριση.

Ο ειδικός εκκαθαριστής της Τράπεζας Ελλάδος Μ. Ανδριώτης με το Διευθυντή της Τράπεζας κ. Τριανταφύλλου και το προσωπικό της, κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες να προχωρήσει η εκκαθάριση, να μαζευτούν οφειλές από τα δοθέντα δάνεια και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με την εντολή του Οικονομικού Εισαγγελέα, όσοι ζήμιωσαν την Τράπεζα με εκατομμύρια ευρώ από δάνεια που δόθηκαν χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Μια από τις περιπτώσεις αυτές, είναι και η ΑΕΝΑΛ και το Lesvoshop.

Ο ειδικός εκκαθαριστής της ΑΕΝΑΛ Κωνσταντίνος Τάκης δεν έχει στη διάθεσή του πολλά στοιχεία γιατί έχουν δεσμευτεί από το ΣΔΟΕ, όπου και δεν έχουν πρόσβαση».

Στο σημείο αυτό, ο Χ. Πουλέλλης ζήτησε να ασκηθεί πίεση, ώστε να δοθούν τα στοιχεία στον εκκαθαριστή της ΑΕΝΑΛ.

Και συνέχισε: «Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν έχουν στοιχεία για αποφάσεις του τότε Νομαρχιακού Συμβουλίου σχετικά με τα δάνεια, παρά μόνο αν υπάρχουν σχετικές του τότε ΔΣ της ΑΕΝΑΛ. Η πληροφόρηση είναι ότι τα δάνεια δόθηκαν χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις κτιρίων κλπ. της τότε Νομαρχίας, με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζεται το υπάρχον χρέος, για τούτο και ο προηγούμενος Περιφερειάρχης Ν. Γιακαλής δεν έκανε τίποτα για την επίλυση του προβλήματος.

Θα πρέπει κατά την άποψή μας, με πνεύμα συνεννόησης και καλής διάθεσης, το Περιφερειακό Συμβούλιο να δει το θέμα σοβαρά και να καταβάλει προσπάθειες, έτσι ώστε να έρθει σε συμβιβασμό με την Τράπεζα και να αρχίσει να ξεπληρώνει το χρέος που ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, να εγγραφεί στο Σύλλογο Μεριδιούχων, γιατί σαν μεγάλος μεριδιούχος έχει καταβάλει αρκετές δεκάδες ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο της ίδιας της Τράπεζας και τυχόν ζημιές που θα προκύψουν στο τέλος της εκκαθάρισης, θα ζημιώσουν όλους τους κατοίκους της Περιφέρειας με αρκετές δεκάδες ευρώ».

Ζήτησε επίσης, από τους Περιφερειακούς Συμβούλους, να συμβάλουν οικονομικά ο καθένας ξεχωριστά στον αγώνα των μεριδιούχων.
-----------------------------------------------------------------------
O μέχρι σήμερα διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, Παναγιώτης Τριανταφύλλου, είναι ο νέος ειδικός εκκαθαριστής της. Η απόφαση διορισμού του εκδόθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος στις 16 Φεβρουαρίου.
Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, καθώς ο κ. Τριανταφύλλου είχε αναλάβει προσωρινά τα καθήκοντα αυτά λίγες μέρες πριν το θάνατο του προηγούμενου εκκαθαριστή, Μιχάλη Ανδριώτη. Η κίνηση αυτή έδειξε την εμπιστοσύνη της Τράπεζας της Ελλάδος στο πρόσωπο του κ. Τριανταφύλλου.

Πέραν των άλλων προσόντων, ο κ. Τριανταφύλλου είναι ο άνθρωπος που έχει παρακολουθήσει στενά όλα τα προηγούμενα χρόνια τη διαδικασία της εκκαθάρισης της Τράπεζας, καθώς ήταν στενός συνεργάτης του Ανδριώτη από το Μάρτιο του 2012.


Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η διαδικασία της εκκαθάρισης έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, είναι εύλογη η απόφαση του Τράπεζας της Ελλάδος.

Και συζήτηση
Στο μεταξύ, χωρίς να ληφθεί καμμία ουσιαστική απόφαση, έληξε η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου για την υπόθεση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, πέραν του ότι η Περιφέρεια θα γίνει μέλος του Συλλόγου Μεριδιούχων της Τράπεζας.

Το πώς θα κλείσει η εκκαθάριση της Συνεταιριστικής ενδιαφέρει άμεσα την Περιφέρεια, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθεί αντιμέτωπη με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως όλοι οι μεριδιούχοι και οι δανειολήπτες της. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι όλα τα δάνεια που δεν μπορούν να εισπραχθούν στο τέλος της εκκαθάρισης, να πουληθούν σε άλλες τράπεζες ή σε εισπρακτικές εταιρείες.
Η Συνεταιριστική θα λάβει ένα μικρό ποσό από αυτή την πώληση, το οποίο θα δοθεί για την κάλυψη των ζημιών, και στη συνέχεια οι φορείς που θα έχουν αγοράσει τα δάνεια, θα ξεκινήσουν τη διαδικασία είσπραξής τους με γρήγορες και αναγκαστικές διαδικασίες.
Θυμίζουμε πως η ΑΕΝΑΛ οφείλει 1,1 εκατ. ευρώ στη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου από τα δάνεια που είχε λάβει κατά καιρούς. Η Περιφέρεια αντιμετωπίζει την ΑΕΝΑΛ ως μία εταιρεία που δεν έχει διάδοχο σχήμα σε μια προσπάθεια να μη φορτωθεί τα βάρη που είχαν δημιουργηθεί επί των ημερών της Νομαρχίας Λέσβου.
Πρόκειται για μια τακτική που είχε υιοθετήσει και η περιφερειακή αρχή Γιακαλή, η οποία ποτέ δεν παρέλαβε την ΑΕΝΑΛ και το μόνο που έκανε ήταν να ορίσει εκκαθαριστή στην επιχείρηση, όπως και στη «Lesvos Shop A.E.». Άλλος ένας λόγος για τον οποίο θα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η Περιφέρεια, είναι η συμμετοχή της στο κεφάλαιο της Τράπεζας, η οποία ανερχόταν στις 277 χιλ. ευρώ.
Στη συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεριδιούχων της Συνεταιριστικής Τράπεζας, Χρήστος Πουλέλλης, έκανε εκτενή αναφορά στη λειτουργία της Τράπεζας και το πώς οδηγήθηκε αυτή στην κατάρρευση.
Επίσης κάλεσε την Περιφέρεια να πληρώσει τα δάνεια της ΑΕΝΑΛ, ώστε να μειωθεί το ύψος των ζημιών που θα προκύψουν από την εκκαθάριση.
Κατά τη συζήτηση του θέματος, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ανταρσίας στο Αιγαίο», Ανδρέας Μπάλλας, που είχε ανοίξει το θέμα με ερώτηση που έκανε το φθινόπωρο, υπογράμμισε τις ευθύνες των διοικήσεων της Τράπεζας για την κατάρρευση και έκανε λόγο για διαπλοκή με το τοπικό πολιτικό κατεστημένο, συμφωνόντας με την πρόταση του Συλλόγου Μεριδιούχων να συμβάλει η Περιφέρεια σε μια λύση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες για τους μεριδιούχους, αλλά και για να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι της κατάρρευσης.













http://dimokratis.gr/index.php?article=2015-2-25_epifaneiaki_antimetopisi
http://www.emprosnet.gr/article/70010-neos-ekkatharistis-sti-synetairistiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com