Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Α' ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ (11/12/2014) ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ...

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ.

α. Πρωτολογία

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ : Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Παίρνω το λόγο για να μιλήσω για την τροπολογία που μόλις πριν από λίγο, στις 14:55΄ κατέθεσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και οι Υπουργοί κ.κ. Χαρδούβελης, Χρυσοχοΐδης και Βρούτσης, αναφορικά με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και τις περίπλοκες καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί εκεί.

Κατ’ αρχάς θέλω να κάνω ένα σχόλιο. Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι σήμερα δημοσιεύεται σε μεγάλη πρωινή εφημερίδα, την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ρεπορτάζ που αναφέρει ότι το γερμανικό κράτος επέβαλε πρόστιμο 43 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία εξοπλιστικών προγραμμάτων Reihnmental για μίζες προς Έλληνες αξιωματούχους. Βέβαια, η Ελλάδα αυτό δεν το γνωρίζει, δεν έχει ενασχόληση, δεν, δεν, δεν. Αντίθετα, η Reihnmental φέρνει τώρα νέο πρόγραμμα για τα πυρομαχικά των Leopard.

Εμείς έχουμε ζητήσει να θεσμοθετηθεί η επιβολή ποινικής ρήτρας διαφθοράς σε προμηθευτές αμυντικού υλικού. Υποτίθεται ότι η Κυβέρνηση το δέχθηκε, το παρουσίασε ως δικό της σε προηγούμενες συνεδριάσεις εδώ, αλλά ακόμα περιμένουμε να θεσμοθετηθεί η ποινική ρήτρα διαφθοράς σε προμηθευτές αμυντικού υλικού.

Δεν έχω χρόνο και γι’ αυτό σταματώ εδώ.

Αυτή η τροπολογία, κύριε Πρόεδρε, δεν έπρεπε να έχει έρθει. Ετοιμάζεται στο Υπουργείο Άμυνας έξι μήνες τώρα και έρχεται ξαφνικά την τελευταία στιγμή, λίγη ώρα πριν λήξει η σημερινή συνεδρίαση, ενώ ρυθμίζει πολύ σοβαρά ζητήματα. Υπάρχει ένας λόγος που δείχνουμε μία στοιχειώδη ανοχή, αλλά σας βεβαιώ ότι κανονικά θα έπρεπε να προβάλλουμε πολύ ισχυρή αντίδραση για το γεγονός ότι αυτή η τροπολογία έρχεται με το συγκεκριμένο τρόπο. Αυτός ο σοβαρός λόγος είναι ότι οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Ελευσίνας είναι απλήρωτοι δέκα μήνες τώρα. Πρόκειται για ανθρωπιστική κρίση, για οικογένειες οι οποίες αυτή τη στιγμή λιμοκτονούν και βρίσκονται σε απόγνωση.

Δεν είναι βέβαιο –και το επισημαίνουμε- ότι αυτή η τροπολογία θα λύσει το πρόβλημα, όπως δεν το έλυσαν και άλλες τροπολογίες στο παρελθόν, διότι δεν αναφέρεται πουθενά ρητά ότι η εταιρεία αναλαμβάνει την υποχρέωση για να γίνουν όλα αυτά που ρυθμίζει η τροπολογία, να εξοφλήσει δηλαδή τους εργαζόμενους. Αντίθετα, της χορηγείτε φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, είτε τις μισθολογικές είτε τις ασφαλιστικές.

Δεν μπορώ να μπω σε πολλές λεπτομέρειες, αλλά μου κάνει εντύπωση ότι ακόμα και η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους καταλήγει ότι από τις προτεινόμενες διατάξεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επισπεύδοντος Υπουργείου, δεν προκαλείται επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Αυτό δεν είναι έκθεση, αλλά «το μπαλάκι στην εξέδρα». Και από αυτήν την άποψη, ούτε και προς αυτήν την κατεύθυνση υπάρχει κάλυψη.

Ας δούμε τι κάνει εν ολίγοις αυτή η τροπολογία. Όσον αφορά τις υποχρεώσεις για αντισταθμιστικά ωφελήματα τα οποία έχουν αναλάβει οι εταιρείες -και κυρίως μια μεγάλη βρετανική εταιρεία, η BAE, η οποία είναι συμβεβλημένη και έχει φύγει πια και έχει εγκαταλείψει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας- αυτές οι υποχρεώσεις μεταφέρονται. Τα χαρίζουμε σ’ αυτήν την εταιρεία, η οποία αφήνει μόνο κάτι υλικά και αναλαμβάνουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας να εκτελέσουν αυτά τα προγράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Κύριος οίδε πώς θα τα καταφέρουν, αφού δεν καταφέρνουν να κάνουν τη βασική, συμβατική τους υποχρέωση εκτέλεσης και ολοκλήρωσης του έργου των τορπιλακάτων!

Όμως αυτό, κύριε Υπουργέ, όπως επίσης και την υπόθεση «Reihnmental» θα τα φέρουμε στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και θα σας καλέσουμε -ελπίζω ότι ο κύριος Πρόεδρος και όλα τα κόμματα θα το δεχθούν- να συζητηθεί αυτή η τροπολογία στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, γιατί παραβιάζει ακόμα και τον πρόσφατο νόμο για τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και της διαιτησίας, τον οποίον καταργήσατε πρόσφατα και εδώ τον επαναφέρετε.

Είναι πάρα πολλά αυτά τα ζητήματα.

Θα ψηφίσουμε «ΠΑΡΩΝ» -σκεφθήκαμε πάρα πολύ να απέχουμε ή να ψηφίσουμε «ΚΑΤΑ» ή να βάλουμε ακόμα και ζήτημα ονομαστικής ψηφοφορίας- μόνο και μόνο για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

Η Κυβέρνηση, όμως, αναλαμβάνει από σήμερα εντός ολίγων ημερών να έχουν εξοφληθεί οι εργαζόμενοι και να ενημερώσει τη Βουλή. Χωρίς αυτό, όλο αυτό το πράγμα που έτσι κι αλλιώς είναι επισφαλές για πολλά και σοβαρά συμφέροντα του Δημοσίου, δεν έχει νόημα να εισαχθεί καν. Ο μόνος λόγος είναι εμμέσως –ενδεχομένως- και εφόσον ο κ. Ταβουλάρης, προσωπικός και πολιτικός φίλος του κ. Σαμαρά, θα δεχθεί να πληρώσει τους εργαζόμενους.

Είναι πολύ σοβαρά θέματα. Η Βουλή δεν μπορεί να συζητήσει αυτή τη στιγμή σοβαρά ένα τόσο σπουδαίο ζήτημα.

Θέτουμε, λοιπόν, όλα αυτά τα ζητήματα που είναι σε εκκρεμότητα. Λέμε «ΠΑΡΩΝ» μόνο και μόνο για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.
Σας ευχαριστώ.

β. Δευτερολογία

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Πάντα είμαστε σαφείς και καθαροί.
Ναι, πράγματι, δεν υπαινίχθηκα ότι αυτή η τροπολογία είναι προϊόν συναλλαγής του κ. Σαμαρά και του κ. Ταβουλάρη. Το ότι όμως ο κ. Ταβουλάρης είναι πολιτικός φίλος του κ. Σαμαρά το ξέρει το πανελλήνιο. Δεν υπαινίχθηκα, όμως, αυτό

Είπα σαφώς -δεν υπαινίχθηκα- ότι αυτή η τροπολογία δεν μπορεί να συζητηθεί έτσι στο ελληνικό Κοινοβούλιο αυτήν τη στιγμή. Έχει τόσα προβλήματα, τόσα κενά, ανοίγει τόσα ζητήματα, ρυθμίζει τόσο σοβαρά πράγματα που αυτή δεν είναι διαδικασία. Και είπα σαφώς ότι σκεφτήκαμε πολλά, αλλά καταλήξαμε στο «ΠΑΡΩΝ» μόνο και μόνο ακριβώς επειδή Χριστούγεννα οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να μείνουν απλήρωτοι. Όμως, η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη ότι δεν θα μείνουν απλήρωτοι. Τελεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com